Datum objave: 30.07.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Letošnja spominska slovesnost pri Ruski kapelici pod Vršičem je minila tudi v znamenju praznovanja stoletnice Univerze v Ljubljani. Kot je spomnil častni pokrovitelj spominske slovesnosti predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan, so pred stotimi leti zaradi tedanje politične realnosti, ki je še vedno omejevala razsežnosti človekovega uma in humanizma, na območje Kraljevine SHS prišli številni emigranti iz Rusije - znanstveniki, strokovnjaki in kulturniki, ki so pomembno obogatili slovenski znanstveni, akademski in kulturni prostor. Prorektor Univerze v Ljubljani Boštjan Botas Kenda, je zato v svojem nagovoru povedal, da je Univerza v Ljubljani odprtih rok sprejela uveljavljene ruske profesorje. »Največ ruskih profesorjev, šest, je poučevalo na tedanji Tehniški fakulteti. Na Pravni fakulteti so bili štirje, na Filozofski trije in eden na Medicinski fakulteti. Ko so ruski begunci leta 1924 v Ljubljani ustanovili Rusko matico, ki je bila za celoten jugoslovanski prostor osrednja institucija povezovanja in druženja, so za prvega predsednika izvolili ruskega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Aleksandra Dimitrijeviča Bilimoviča.«

Sodelovanje na visokošolskem področju med Slovenijo in Rusijo je še danes uspešno. Univerza v Ljubljani, ki se uvršča med tri odstotke najodličnejših univerz na svetu, uspešno sodeluje z ruskimi univerzami: na primer s Severno Kavkaško državno univerzo v Stavropolu, Državno univerzo Lomonosova v Moskvi in Univerzo Innopolis v Kazanu. Prav tako je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani v sklopu Oddelka za slavistiko možen študij rusistike, ki je poleg angleščine, japonščine in korejščine najbolj zaželen jezikovni študij med našimi študenti.

Rusko kapelico pod Vršičem so leta 1916 zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin na umrle tovariše, ki jih je med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz. V spomin na umrle v plazu so ruski ujetniki v gozdu pod Vršičem sami postavili leseno kapelico v pravoslavnem slogu. Leta 2006 je bila kapelica v celoti obnovljena.