Datum objave: 03.09.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Študenti urbanizma in arhitekture Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani (UL FA) so skupaj s študenti Univerze Tsinghua (Kitajska) sodelovali na mednarodnem natečaju 2019 UIA-CBC International Colleges and Universities Competitive Construction Workshop. Mednarodna komisija je med 101 prijavo izbrala 15 načrtovanih paviljonov za izgradnjo. Med njimi je bil tudi predlog skupine Univerze v Ljubljani in Univerze Tsinghua z naslovom “Lie Between 幕天席地”. Gradnja paviljonov je potekala od 31. julija do 18. avgusta.

V skupini, ki se je spopadla z načrtovanjem in gradnjo slovensko-kitajskega paviljona, so bili izr. prof. dr. Alenka Fikfak s sodelavci, Marko Lazič, Aleš Švigelj in študenti urbanizma Lanlan Wei, Jan Barič, Zala Bokal, Zala Koleša, Katarina Kuk, Jaka Veber in Arian Todorović. Z Univerza Tsinghua so sodelovali prof. Hui Wang in študenti arhitekture Yuxuan Cao, Yu Mao, Ruchen Ji, Juqi Guo, Yuxin Lei.

Natečaj 2019 UIA-CBC International Colleges and Universities Competitive Construction Workshop je izpostavil problematiko ruralnega okolja kitajskega mesta Guoyuan Village, kjer se razprostira znameniti stoletni nasad hrušk. Letošnja tema je tako bila »Paviljoni v hruškovem nasadu«, ki lahko z raznovrstnimi vsebinskimi posegi vplivajo na izboljšanje kakovosti življenja, dela in obiska v sadovnjakih. Sodelujoče ekipe so načrtovale 15 paviljonov, kot tudi ostalo infrastrukturo, ki povezuje lokalno skupnost. Vsem udeležencem v preoblikovanju širšega prostora je bil cilj prispevati k oživitvi stoletnega hruškovega sadovnjaka.

Lokacija slovensko-kitajskega paviljona je bila definirana kot primerna za odrto gledališče. Paviljon gradi na konceptu povezave z duhovnostjo človeka, ki sledi ideji »ležati med nebom in zemljo«. Gledališče postane hkrati prostor igre, oddiha, srečanja in povezovanja ljudi. V fazi gradnje je bilo povezovanje ljudi, kulture, otrok osnovni motiv in želja, ki je mednarodno študentsko skupino spodbujala pri delu. Paviljon gradi na petih osnovnih prvinah: povezovanje značilnih krajinskih prvin lokacije v celoto, oblikovanje strehe kot osrednjega arhitekturnega motiva, ustvarjanje raznolikih scenarijev med odprtim in zaprtim prostorom, med krajino in nebom, večfunkcionalna zasnova s spremenljivostjo programov in dogajanja v in zunaj paviljona ter sodelovanje in prepletanje dela v skupini z lokalnimi prebivalci. Paviljon tako postane element prepletanja in povezave s krajino, ki z ukrivljeno streho omogoča doživljanje gledališča na prostem na svojevrsten način: streha, na katero se usedemo, uležemo in uživamo v scenariju narave in neba. Z ureditvijo lokacije je omogočen scenarij projekcije na prostem. Prostor pod streho ponuja oder za uprizoritve, igro, druženje, srečanje ob čaju, uživanje v družbi, srečanje znancev in spoznavanje novih ljudi.