27. septembra 2019 ob 20. uri se bo monumentalna Vurnikova stavba Sokolski dom Tabor preobrazila v prostor radioaktivnega trka človeka in tehnologije.

Datum objave: 06.09.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Letos praznujemo 100-letnico umetniške šole Bauhaus in 100-letnico Univerze v Ljubljani. Iz hkratnosti dveh tako pomembnih dogodkov je nastala ideja o projektu Triadni balet, ki interdisciplinarno raziskuje ideje Bauhausa v sodobni luči. Po izdaji znanstvene monografije Bauhaus – Baumensch (Znanstvena založba UL FF), likovnih, glasbenih in plesnih delavnicah ter istoimenskem simpoziju v Moderni galeriji prihaja zadnje dejanje projekta: plesno-performativna predstava Triadni balet, ki je hommage Schlemmerjevi predstavi z istoimenskim naslovom iz leta 1922. Ta velja za eno ključnih inovacij in zapuščin Bauhausa ter je v svojih številnih variacijah redefinirala gledališče in s svojimi idejami presegla miselnost svojega časa.

Projekt, pri katerem sodelujejo pretežno študentke in študenti Univerze v Ljubljani, povezuje članice in akademije v ustvarjalno in enovito celoto ter opozarja na pomen interdisciplinarnosti. 

Triadni balet v režiji Jana Krmelja ne poskuša rekonstruirati izvorne predstave, temveč ustvarja nov, sodobni premislek Schlemmerjevih idej in se sprašuje o odnosu med človekom, umetnostjo in tehnologijo. Morda odgovor ni v tem, da počlovečimo stroje ali da iz človeka naredimo stroj, temveč to, da je mehansko in človeško nujno treba dojemati kot avtonomni, morda nezdružljivi realnosti. Nepopolnost je bistvo človekovega delovanja in obenem njegova rana.

Kaj nas dela (ne)popolne? Kaj nas dela (ne)človeške?
Za vstopnice pišite na .

TRIADNI BALET

Režija in vizualni scenarij: Jan Krmelj
Koreografija: Žigan Krajnčan in Jan Krmelj
Scenografija in oblikovanje monumentov: Nika Erjavec
Kostumografija: Brina Vidic
Skladatelja in oblikovalca zvoka: Gašper Torkar in Kristjan Kroupa
Oblikovanje svetlobe: Jan Krmelj
Asistentka režiserja in oblikovalka vstopnega prostora: Nika Prusnik Kardum 

Nastopajo:
Simon Šerbinek
Andraž Prokofjev
Bor Prokofjev
Nace Novak
Arne Zalar

 

Produkcija: Hana Gaber
Oblikovanje promocijske podobe: Rok Roudi