Datum objave: 23.09.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Za nami je tretja konferenca Cutting Edge. Letos je bilo registriranih več kot 160 udeležencev, tako z različnih fakultet Univerze v Ljubljani kot tudi s Kemijskega inštituta, Instituta Jožef Stefan in Nacionalnega inštituta za biologijo.

Konferenco smo odprli z uvodnimi nagovori predsednice društva Cutting Edge, dr. Sare Drvarič Talian, dekana Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani (UL FKKT) prof. dr. Jurija Sveteta in državnega sekretarja na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Štromajerja. Sledilo je predavanje znanstvenega novinarja Aloka Jha o pomenu komuniciranja dela raziskovalcev in znanstvenikov širši javnosti. Na to temo sta potekali tudi dve delavnici; prvo je vodil dr. Noah Charney in je bila namenjena pisanju zgodb v znanosti, drugo pa je vodila dr. Barbara Luštek Preskar, ki je predstavila primere dobre prakse tako govornega nastopanja kot tudi grafične priprave raziskovalnih rezultatov.

Z namenom predstavitve možnosti mednarodnega sodelovanja in financiranja smo z vabljenimi predavatelji predstavili tri sheme: ITN-MSCA z doktorsko študentko Katerino Peterkovo, akcije COST z dr. Andrejo Kutnar in sheme financiranja ERC z dr. Matevžem Dularjem.

Na konferenci so študenti in raziskovalci na začetku raziskovalne poti predstavili 106 plakatov, med katerimi so udeleženci konference izbrali tri najboljše. Nagrado za tretje mesto je prejela Andreja Habič (UL FKKT), za drugo mesto Katarina Šoln z Biotehniške fakultete UL (UL BF), nagrado za najboljši poster pa je prejel Aleksander Kravos (UL FKKT).

V sklopu dogodka Cutting Edge je na predvečer konference v atriju ZRC SAZU potekal tudi Znanstveni slam, ki smo ga pripravili v sodelovanju z društvom Znanost na cesti. Nagrado za tretje mesto je prejela Katarina Šoln (UL BF), za drugo mesto Matej Huš (Kemijski inštitut), za prvo mesto pa Timotej Turk Dermastia (Nacionalni inštitut za biologijo).

Organizator konference sta Društvo Cutting Edge in UL FKKT v sodelovanju s Službo za raziskovalno dejavnost Univerze v Ljubljani, Kemijskim inštitutom, Nacionalnim inštitutom za biologijo in Institutom Jožef Stefan, v partnerstvu z društvom Znanost na cesti in Znanstvenoraziskovalnim centrom SAZU.

Fotografije z obeh dogodkov - Slama in konference - so objavljene na spletni strani društva Cutting Edge.

Se vidimo na naslednjem dogodku Cutting Edge 2021.