Datum objave: 04.11.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V letu praznovanja stoletnice je Univerza v Ljubljani razvila Prostor znanja, ki bo realiziran v virtualni obliki in bo prikazoval najbolj zanimive znanstvene, humanistične in umetniške stvaritve, ki nastajajo na največji in najstarejši znanstvenoraziskovalni instituciji v Sloveniji – Univerzi v Ljubljani. V avli Univerze v Ljubljani pa je na ogled idejna zasnova za Paviljon Trg znanja, ki je manifestacija virtualnega Prostora znanja.

Univerza širši javnosti sporoča, da s sodelovanjem, izmenjavo znanja in preseganjem miselnih rutin oblikuje konkretno vizijo prihodnosti, s poudarkom na inovacijah in novih tehnologijah, a s spoštljivim odnosom do narave, družbe in okolja. Pri razvoju ideje so sodelovali študenti, strokovni sodelavci, raziskovalci in pedagogi različnih strok.

Ker je pomemben steber delovanja Univerze v Ljubljani tudi prenos znanja oz. sodelovanje z okoljem, smo k snovanju projekta povabili podjetja. Kot zunanji strokovni partnerji so se v projekt vključila podjetja Riko, Bossplast, Elea Ic in Elektro Urbanija. Riko je projektantski skupini študentov in njihovih mentorjev s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani zagotavljal podporo pri razvoju idejne zasnove paviljona, pri projektiranju prostora pa je sodeloval kot vodilni partner. Paviljon Trg znanja, ki bi bil manifestacija virtualnega Prostora znanja, bi lahko v prihodnosti zaživel na eni od lokacij Univerze v Ljubljani tudi kot večnamenski prostor za razstavljanje, prireditve, predavanja, srečevanja in druženja. Kot kraj srečevanja in druženja strokovnjakov, študentov, prebivalcev in obiskovalcev mesta bi vabil k razmišljanju in izmenjavi idej.

Projektantski tim: 

MENTORJA:
Izr. prof. mag. Boštjan Vuga, u.d.i.a., Grad. Dip. (AA)
Izr. prof. mag. Planišček, u.d.i.a. 

ŠTUDENTI:
Neža Brankovič
Adam Breznik
Miha Gašperin
Matic Hlede
Petra Iljaž
Timotej Jevšenak
Nastja Kastigar
Klara Suša Vačovnik