Datum objave: 21.11.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

21. novembra obeležujemo svetovni dan raka trebušne slinavke. Gibanju, ki bo potekalo po vsem svetu, se pridružuje tudi Univerza v Ljubljani, zato bo stavba osvetljena z vijoličasto barvo. To je barva, ki simbolizira ozaveščanje o raku trebušne slinavke. S tem podpiramo kampanjo, s katero je v slovenskem prostoru začelo Združenje EuropaColon Slovenija.

Združenje zastopa bolnike z raki prebavil, tudi z rakom trebušne slinavke. Njihova kampanja se imenuje »Skupaj smo v tem!« in kot pravijo, je ime kampanje izbrano z razlogom. Govorimo namreč o raku, ki ima eno najslabših statistik preživetja; pet let po diagnozi živi le še okoli štiri odstotke bolnikov, povprečno preživetje od diagnoze je 4,6 mesecev. Na leto zboli okoli 400 ljudi, okoli 385 jih umre. Za primerjavo, pri raku dojk pet let po diagnozi živi več kot 85 odstotkov bolnikov. Žalostno statistiko raka trebušne slinavke lahko spremenimo le, če bomo bolnike odkrivali prej. To lahko dosežemo le skupaj in če bomo ozavestili čim več Slovenk in Slovencev.

Univerza v Ljubljani je ena od več kot 60 ustanov, ki bodo 21. novembra po vsej Sloveniji osvetljene vijoličasto. Tega dne bodo osvetljene še številne druge stavbe v več kot 30 državah po vsem svetu. Naredimo vsi skupaj korak v smeri boljšega stanja na področju raka trebušne slinavke. In če že govorimo o njem in o pomenu čim zgodnejše prepoznave, navedimo tudi znake, ob katerih moramo biti pozorni in pojdimo k zdravniku. Kot pravijo v Združenju EuropaColon Slovenija, so znaki raka trebušne slinavke naslednji: splošno slabo počutje, bolečina v žlički in/ali v sredini hrbta, izrazita nepojasnjena izguba telesne teže, svetlo blato, temen urin.