Datum objave: 07.02.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V preteklem letu je minilo sedemdeset let od podeljevanja Prešernovih nagrad študentkam in študentom Univerze v Ljubljani.Pobudo zanje je pred sedemdesetimi leti dala Univerza sama. Pri tem jo je podprlo tedanje ministrstvo za izobraževanje. Tradicionalna Prešernova proslava s slovesno podelitvijo Prešernovih nagrad študentkam in študentom je bila nekoč v dneh okoli 8. februarja, leta 2001 pa je bila umeščena v decembrski sklop dogodkov ob Tednu Univerze v Ljubljani.  

V sedmih desetletjih se je sistem podeljevanj nagrad večkrat spremenil, a vedno so bila lahko nagrajena le dela, ki so odražala samostojnost, izvirnost in znanstveno odličnost. Med letoma 1949 in 2019 smo podelili 1754 Prešernovih nagrad, od tega 1527 do leta 2001, ko smo jih podeljevali v okviru kulturnega praznika 8. februarja.  

Ob prihajajočem mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti, ki bo v torek, 11. februarja, je pomemben tudi podatek, da smo v sedemdesetletni zgodovini podeljevanja Prešernovih nagrad le-te podelili 539 študentkam, kar znaša približno 30 odstotkov vseh podeljenih Prešernovih nagrad študentkam in študentov na Univerzi v Ljubljani. Število prejemnic je skozi leta ves čas naraščalo. V letu 2019 je med dvanajstimi prejemnicami in prejemniki Prešernovo nagrado prejelo šest študentk.