Datum objave: 14.02.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) in najstarejša gostilna v Stari Ljubljani, Gostilna Pri kolovratu sta se povezali v pionirskem projektu. V zimskem semestru študijskega leta 2019/20 so dodiplomski študenti smeri Unikatno oblikovanje/steklo in keramika oblikovali unikatne krožnike za postrežbo v gostilni.

Tina Oblak, vodja organizacije dogodkov in marketinga Gostilne Pri kolovratu, je v uvodu povedala, da se pri njih radi lotevajo edinstvenih projektov, ki se jih ostale restavracije običajno ne, saj verjamejo, da to daje dodano vrednost njihovi osnovni dejavnosti. Leta 2018 so iz tega razloga sodelovali s Srednjo gostinsko šolo, katere dijaki so posebej za njihov meni ustvarili novo sladico. Lani pa sta z možem, lastnikom gostilne Danijelom Oblakom, prišla še na idejo za sodelovanje z UL ALUO. Gostilna ima namreč bogato zgodovino in hrani polno zanimivih zgodb (od leta 1836 dalje so se tam zbirale mnoge znane osebnosti, ki so sooblikovale tako podobo Ljubljane kot umetnost na Slovenskem). Od maja letos pa bodo svojim gostom lahko ponujali še eno novo zgodbo – ko jim bodo postregli z unikatnimi krožniki mladih oblikovalcev. Dejala je še, da so pri projektu nastali sami odlični izdelki, kot izkušeni gostinci pa so iz celotnega nabora izbrali 6 najbolj zanimivih in uporabnih krožnikov, ki bodo kmalu v redni uporabi.

Mentorica sodelujočih študentov doc. Kristina Rutar je nato razložila, da so študenti s tem sodelovanjem ogromno pridobili. Pomembno se ji zdi, da imajo Pri kolovratu izreden občutek za temelje, tako v arhitekturnem kot v kontekstualnem smislu, da znajo ceniti kulturno živost preteklosti tega prostora in poskušajo »na mizo prinesti nekaj več«. Kot mentorica ocenjuje, da je to pri študentih spodbudilo takojšnji navdih in odlično izhodišče za ustvarjanje. Skozi premislek, skice, pogovore, korekture, testiranje materialov, oblikovanje, napake ter odzive na konstruktivne kritike naročnika so tako v tednih po začetku projekta ustvarili izjemne unikatne rešitve. V finalni izvedbi na koncu semestra pa so se študenti prvič srečali z visoko temperaturnimi materiali in zato tudi z novimi tehnikami obdelave. Rutarjeva je poudarila še, da je projekt posebno dragocen tudi zato, ker je študentom že v času študija prinesel pravo izkušnjo odnosa med izvajalcem in naročnikom, ki jo bodo nujno potrebovali na samostojni poti oblikovalcev unikatov po zaključenem študiju. Poleg tega pa je odlična referenca, da bodo njihova dela že zdaj v konkretni uporabi.

Na predstavitvi je bila prisotna tudi večina sodelujočih študentk: Ana Ščuka, Veronika Lah, Neža Skapin in Nika Horvat (manjkala sta Renato Arnejčič in Urška Rendla). Vsaka od njih je na kratko razložila svoj pristop k delu na tem projektu. Ana se pri svojem ustvarjanju pogosto navezuje na arhitekturo, zato si je za izhodišče izbrala delo Plečnika, ki je bil nekoč redni gost te gostilne, in se pri svojih krožnikih poigravala z arhitekturnimi formami. Veronika je s svojim krožnikom naredila sodobno reinterpretacijo tradicionalne slovenske posode, latvice; Neža pa je izbrala bolj sodoben izgled nežnih oblik ter belo barvo, da krožniki ne bi jemali preveč pozornosti hrani. Nika je pozitivne vtise ob srečanju s toplim in domačnim vzdušjem gostilne prelila v krožnik, ki temelji na starinskem logotipu lokala.

Od konca marca dalje bodo Pri kolovratu tedensko predstavljeni izdelki vseh sodelujočih avtorjev. Vsak študent bo poskrbel za postavitev svojih del in vsaka postavitev bo na ogled po en teden. Le nekaj korakov stran, v Mestni hiši, pa bo že od 20. februarja dalje na ogled obširnejša razstava teh in drugih študentov smeri Unikatno oblikovanje UL ALUO, ki nosi naslov Poti.

Avtor vseh fotografij je Miha Benedičič, UL ALUO