Datum objave: 10.03.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani (UL PF) se je udeležila regionalnega finala svetovnega tekmovanja iz poznavanja prava Evropske unije - European Law Moot Court Competition (ELMC), ki je potekalo v Ghentu. Ekipo so pod vodstvom izr. prof. dr. Ane Vlahek in as. dr. Karmen Lutman sestavljale štiri študentke z dodiplomskega in podiplomskega študija: Ana Furlan, Hana Palčič Vilfan, Masha Korošec in Patrica Karlatec. 

Letos se je tekmovanja udeležilo nekaj manj kot sto ekip, med katerimi jih je bilo na podlagi ocen pisnih memorandumov izbranih 48, ki so se pomerile na regionalnih tekmovanjih. Ta so letos potekali v Leidnu, Lizboni, Bukarešti in Ghentu. 

Letošnji primer se je dotaknil treh aktualnih tem, s katerimi se v zadnjem času sooča Evropska unija: razmerje med svobodo veroizpovedi in dobrobitjo živali, ukinitev poletnega premika ure in posledice izstopa države članice iz Evropske unije. Ekipa je začela z intenzivnim delom takoj po objavi pisnega primera v začetku septembra in do konca novembra pripravila dva memoranduma v angleškem in francoskem jeziku v skupnem obsegu 60 strani. Kmalu zatem so se začele priprave na ustni del tekmovanja, ki so potekale vse do odhoda v Belgijo, kjer se je odvilo zadnje izmed štirih regionalnih tekmovanj. Poleg ekipe UL PF so se v regionalni finale uvrstile ekipe Maastricht University, Leiden University, Université Paris II Panthéon Assas (Sorbona), NOVA University of Lisbon, Moscow University, Université Grenoble, Columbia University, Munich University, Stockholm University, University of Berlin in University of Sofia. 

Simulacije postopka predhodnega odločanja na Sodišču EU so se začele v petek zjutraj, ko je ekipa UL PF najprej nastopila v vlogi generalnega pravobranilca Sodišča EU, nato v vlogi tožene stranke in nazadnje še v vlogi tožeče stranke. Čeprav je ekipa za las zgrešila polfinale, so na fakulteti z rezultatom glede na hudo konkurenco zadovoljni, še posebej pa so se razveselili nagrade za najboljšega govornika Best Speaker Ole Due Award, ki jo je prejela članica Hana Palčič Vilfan.