Datum objave: 20.03.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Z vas smo zbrali spletne dogodke, nasvete, priporočila in ponudbe naših članic ter strokovnih služb rektorata, s pomočjo katerih bomo to obdobje lažje in varneje prebrodili, pa tudi pokazali, da življenje na Univerzi v Ljubljani teče dalje in smo ves čas aktivni.

Vabljeni k spremljanju. 

Brezplačni spletni dogodki 

1. ZAKAJ UTEGNE BITI KORONA KRIZA HUJŠA OD KRIZE V LETU 2009  

Datum: torek, 24. marec 2020
Ura: 15.00
Izvajalec: prof. dr. Jože Damijan (Ekonomska fakultete Univerze v Ljubljani) 

Prijava: http://raziskave.ef.uni-lj.si/a/808 

Opis dogodka: Negativni učinki korona krize na gospodarstvo utegnejo imeti hujše posledice, kot so bile v času prejšnje krize 2009. Če bo kriza blažja (konec krize do maja letos) naj bi BDP letos upadel za več kot 6 odstotkov, kar je primerljivo z izpadom BDP leta 2009 (-6.8 odstotkov). Vendar pa, če se bo kriza glede omejevanja širitve virusa vlekla dlje časa in če odziv ekonomskih politik ne bo ustrezen, bo imela ta kriza bistveno večje negativne učinke. V primeru podaljšanja krize do konca leta 2020 naj bi BDP letos upadel za 14 odstotkov ali več. 

2. DOKUMENTARNI FILM: IMETI SVOJ GLAS

Datum: sreda, 25. marec 2020
Ura: 21.00, 2. program RTV SLO
Izvajalec: Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani

Opis: Vabljeni k ogledu premiere dokumentarnega filma z naslovom »Imeti svoj glas«, posnetega ob 100-letnici Pravne fakultete kot ustanovne članice Univerze v Ljubljani. Na sporedu bo v sredo, 25. marca 2020, ob 21:00, na 2. programu RTV Slovenija. Film je nastal v večinski produkciji UL PF, koproducenta pa sta tudi UL AGRFT in RTV Slovenija. Režiser filma je profesor Miran Zupanič (UL AGRFT), scenaristka pa dr. Katja Škrubej, izredna profesorica za pravno zgodovino (UL PF).

3. OSNOVE DOBRE KOMUNIKACIJE 

Datum: četrtek, 26. marec 2020
Ura: 15.00
Izvajalec: Karierni centri Univerze v Ljubljani 

Prijava: https://www.kc.uni-lj.si/dogodki/webinar-osnove-dobre-komunikacije.html 

Opis dogodka: Uspeh in doprinos vsakega od nas sta v okoljih, kjer sodelujemo z drugimi, primarno vezana na učinkovitost komunikacije; torej sposobnost celostnega, nekonfliktnega in v cilje usmerjenega dogovarjanja in prenašanja idej, predlogov ali nalog. 

Predavala bo Helena Zajec, diplomirana univerzitetna ekonomistka, ki je v svoji 20-letni uspešni in raznoliki karieri pridobila praktične izkušnje s področja poslovodenja, vodenja prodaje in marketinga v zasebnih in državnih podjetjih. 

4. ŠTUDIJ OD DOMA: PRILOŽNOSTI, IZZIVI IN PASTI

Datum: četrtek, 26. marec 2020
Ura: 15.00
Izvajalec: izr. prof. dr. Matej Černe (Ekonomska fakultete Univerze v Ljubljani) 

Prijava: http://raziskave.ef.uni-lj.si/a/809 

Opis dogodka: Trenutna situacija od nas zahteva, da v polni meri delamo in študiramo od doma oziroma na daljavo. To dejstvo za sabo potegne prilagoditve, vezane na način dela in (še) večjo povezanost s tehnologijo. Prinaša pa tudi številne izzive, priložnosti in pasti, povezane z uporabo opreme, upravljanjem s časom in osebno produktivnostjo ter psihološkimi doživljanji.  

Umetniška dejavnost 

Kolegi z Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (UL AGRFT) odločili, da nam ponudijo tisto, na kar so najbolj ponosni – umetnost študentov. Pripravili so dostop do celotnih publikacij študentk in študentov, ki jih izdaja ali soizdaja UL AGRFT,  možnost ogleda kratkih igranih in dokumentarnih filmov, televizijskih dram in gledaliških produkcij študentov UL AGRFT, ki so nastale v zadnjem času. Skupaj več kot 60 naslovov. 

Adept – Revija sodobnih gledaliških in filmskih ustvarjalcev
Povezava: https://www.academia.edu/42262555/ADEPT_letnik_6_st_1_2019_2020 

Akademijski list študentov UL AGRFT
Povezava: https://www.academia.edu/42262611/AKADEMIJSKI_LIST_AGRFT 

Kratki igrani in dokumentarni filmi ter televizijske drame študentov UL AGRFT
Povezava: https://vimeo.com/user508876 

Videoposnetki predstav akademijskih produkcij študentk in študentov oddelkov GLR, DI in DSU iz zadnjih dveh študijskih let.
Povezava:  https://video.arnes.si/portal/channel.zul?id=5723 

AKTV – Akademijska televizija
Povezava: http://www.aktv.si/video-arhiv/  

Telesna dejavnost 

Na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani so pripravili več praktičnih nasvetov za telesno dejavnost: 

Priporočila o telesni dejavnosti v času širjenja koronavirusa
Dejavni gibalni odmor na delovnem mestu
Vadba na delovnem  mestu
Tudi dnevna soba je lahko telovadnica 

Center za obštudijsko dejavnost Univerze v Ljubljani je pripravil posebno akcijo #ulaktivnidoma. Na Instagram profilu @sport.ul dnevno objavljajo nove treninge in predloge, kako aktivno preživljati čas.