Datum objave: 15.05.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Dragi študenti in sodelavci, na Univerzi v Ljubljani poteka projekt Tolmač, ki je namenjen razvoju sistema za avtomatizirano prevajanje slovenskih predavanj v tuje jezike. Razvoj poteka pod vodstvom Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani ter v sodelovanju s Centrom za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani.

Rezultati projekta bodo pomembni za vse nas. Prevodi v živo bodo tujim študentom olajšali spremljanje predavanj, ki potekajo v slovenskem jeziku. Prepisi v slovenskem jeziku bodo povečali dostopnost gluhim in naglušnim. Izvlečki in posnetki predavanj, ki bodo dosegljivi preko posebnega portala, bodo odlično dopolnjevali elektronska gradiva za študij.

Za izboljšanje delovanja sistema potrebujemo vašo pomoč. Prosimo vas, da si vzamete nekaj minut časa, obiščete spletno stran student-voice.uni-lj.si in v mikrofon preberete nekaj stavkov, ki se vam bodo izpisovali na ekranu. Anonimizirane posnetke bomo uporabili pri učenju modelov razpoznave slovenskega jezika.

V zahvalo za vašo pomoč bomo podelili dvajset jubilejnih srebrnikov, ki jih je Univerza v Ljubljani izdala ob praznovanju svoje stoletnice. Z vsakim oddanim sklopom petih posnetkov lahko vstopite v boben za žrebanje. Več oddanih sklopov pomeni večjo verjetnost, da boste med izžrebanimi dobitniki prav vi.

Hvala, ker boste prispevali v naš mozaik.

Vaš rektor prof. dr. Igor Papič