Datum objave: 06.07.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V študentsko sekcijo programa uglednega filmskega festivala v Cannesu je letos prvič uvrščen tudi študentski film Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (UL AGRFT). Gre za velik uspeh, saj je bilo za kategorijo študentskih filmov letos kar 1952 prijav, izbranih filmov pa le 17, med drugimi tudi iz Velike Britanije, Izraela, Južne Koreje, Madžarske, ZDA, Poljske in Nemčije.

Žirija je film z naslovom Nihče ni rekel, da te moram imeti rad, ki je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija, Studiem 100 in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, uvrstila v program Cinéfondation. Njegov namen je povezovanje in predstavitev mlade generacije filmskih ustvarjalcev in jim na ta način olajšati vstop na poklicno ustvarjalno prizorišče.

Film Nihče ni rekel, da te moram imeti rad gledalcu v kratki formi predstavi povedno in globoko zgodbo o razsežnosti odnosa med očetom in 11-letnim sinom. S kratkim izsekom iz enega izmed njunih srečanj prikaže sedanjo ter nakaže preteklo in prihodnjo zgodbo o njunem odnosu, o njuni odtujenosti, o njuni neljubezni.

Film je delo režiserja Matjaža Jamnika, scenarij zanj sta napisala režiser in direktorica fotografije pri filmu Gaja Naja Rojec, igrajo pa Jernej Gašperin, Tin Vulovič, Tina Vrbnjak in Lea Mihevc. Avtor glasbe je Laren Polič Zdravič, montažer Kristian Božak Kavčič, scenograf Matjaž Pavlovec, kostumografka Ana Janc, oblikovalec zvoka Samo Jurca, oblikovalka maske Mirjam Kavčič, producentka pa Nina Robnik.

Izbrani kratki študijski filmi bodo predvajani v osrednji festivalski palači jeseni, točen datum in imena članov žirije pa bodo organizatorji še sporočili. 

Omenjeni film in tudi drugi igrani, dokumentarni ter televizijski filmi študentov UL AGRFT so na voljo za ogled tukaj.