Datum objave: 07.07.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Botanični vrt Univerze v Ljubljani, ki deluje v okviru Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, bo v začetku julija praznoval 210 let delovanja. Do 9. julija 2020 se bodo na lokaciji Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani zvrstili številni dogodki s katerimi Botanični vrt predstavlja svoje tradicionalne dogodke in aktivnosti.

V torek, 7. julija, in sredo 8. julija 2020, bo ob 17. uri za vse botanične navdušence potekal voden ogled Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. Obiskovalcem bo predstavljeno 210 let varovanja domače flore z več kot 20 tisoč enotami v raziskovalnih zbirkah. Med rastlinami, ki v vrtu rastejo že 210 let, so rumeni dren, hladnikov volčič, hladnikija, Fleischmannov rebrinec in še več kot 447 drugih vrst flore. Prvi predstavniki domače flore so bili v Botaničnem vrtu zasajeni leta 1810. Obiskovalcem bodo posebej predstavljene še nove pridobitve v zadnjih letih, desetletnica novega in 65 letnica starega tropskega rastlinjaka ter vsebina knjige posvečene 210. obletnici Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani.

V torek, 7. julija 2020, ob19.30 bo na lokaciji Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani potekal že tradicionalni kitarski koncert Timoteja Kosovinca z gosti (povezava). S tem Botanični vrt Univerze v Ljubljani obiskovalcem nudi tudi kulturne užitke. Za knjižne molje pa je ob koncu tedna v Botaničnem vrtu na voljo še Knjižnica pod krošnjami.

V četrtek, 9. julija 2020, bo ob 11. uri novinarska konferenca o bližajočem jubileju, 210. obletnici Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, na kateri bodo predstavljeni dosežki preteklega leta in načrti za prihodnje leto.

V četrtek, 9. julija 2020, bo ob 17. uri v Botaničnem vrtu potekala otroška delavnica, ki bo otrokom predstavila rastlinsko pestrost njen pomen.

V soboto, 11. julija 2020, ob 18. uri bo v Botaničnem vrtu potekalo praznovanje ob 210. obletnici Botaničnega vrta. Po pozdravnih nagovorih bodo odkrili kip Franca Hladnika, prvega vodje botaničnega vrta, in zasadili potomko Marmontove lipe, ki jo je v Botanični vrt ob otvoritvi leta 1810 posadil guverner ilirskih provinc maršal Avguste Marmont. 

Botanični vrt Univerze v Ljubljani