Datum objave: 09.07.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Zaključil se je prvi od šestih tednov EUTOPIA, ki se bodo zvrstili v okviru projekta EUTOPIA 2050. EUTOPIA je zveza šestih evropskih univerz nove generacije, pod vodstvom Univerze v Ljubljani. V triletnem projektu, katerega cilj je oblikovanje novega modela visokega šolstva v Evropi, sodelujejo še Univerza CY Cergy Paris, Univerza Vrije v Bruslju, Univerza v Göteborgu, Univerza Pompeu Fabra v Barceloni in Univerza v Warwicku. Vsakega od šestih EUTOPIA tednov bo organizirala ena univerza, prvi teden je pripadel Univerzi CY Cergy Paris.

V luči covid-19 je bila rdeča nit srečanja digitalizacija in premostitev izzivov, ki jih je prinesla svetovna epidemija. Tudi sam teden EUTOPIA je potekal izključno prek spleta. »Skupaj gradimo univerzo prihodnosti in kljub temu, da smo se zbrali v simbolični obliki, dokazujemo, da med nami ni meja, ne glede na fizične razdalje. Vsi smo med seboj povezani in s pomočjo digitalizacije lahko premagamo številne ovire,« je v uvodnem nagovoru poudaril rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič.

Predstavniki članic zveze EUTOPIA so si izmenjali izkušnje preteklih mesecev, saj so se univerze soočile z razmerami, v katerih ni še nobena delovala. Univerzitetno izobraževanje se je moralo čez noč preseliti na splet. »To je bila odlična priložnost, da iz slišanih dobrih zgodb nastane še več dobrih zgodb. Šlo je za izmenjavo mnenj in izkušenj, bilo pa je tudi veliko odličnih priložnosti za vzpostavitev dialoga, ki je priložnost za spremembe,« je po zaključku povedala doc. dr. Petra Videmšek s Fakultete za socialno delo Univerze v Ljubljani.

V petih dneh, od 29. junija do 3. julija, so se zvrstila delovna srečanja, spletne konference, delavnice, natečaji, kulturni izleti, debate, študentski forumi in združenja ter drugi dogodki. Posnetki so dostopni na YouTube profilu EUTOPIE.