Datum objave: 16.09.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V začetku septembra je Univerza v Ljubljani pod vodstvom prof. dr. Ivana Svetlika uspešno izvedla prvo virtualno delavnico z univerzami z Zahodnega Balkana. V okviru projekta EUTOPIA2050 bo izvedenih šest takih delavnic, naslednja je predvidena za konec novembra 2020 in bo prav tako potekala prek spleta.

Univerza v Ljubljani se ponaša s svojim dolgoletnim regionalnim partnerstvom z univerzami Zahodnega Balkana in je še posebej počaščena, da ima priložnost ta partnerstva okrepiti s projektom EUTOPIA2050. S prvo delavnico, kjer so predstavniki sodelujočih univerz izmenjali nove izkušnje s področja raziskovanja in razvoja, so hkrati spodbudili prenos znanja in okrepitev regionalnih odnosov. Cilj prve delavnice je bil predstaviti dobre prakse na področju mobilnosti, raziskovalnega podpornega okolja in prijavljanja na evropske programe za raziskave in razvoj.

Na delavnici so sodelovali predstavniki zveze EUTOPIA, ki poleg Univerze v Ljubljani vključuje Univerzo Vrije v Bruslju, Univerzo Cergy v Parizu, Univerzo v Göteborgu, Univerzo Pompeu Fabra v Barceloni in Univerzo v Warwicku. Delavnice so se udeležili zaposleni, raziskovalci in študenti z univerz Zahodnega Balkana ter zunanji strokovnjaki iz Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) in Evropske komisije.

Ena izmed govornic na delavnici, Anita Tregner Mlinarić, podpredsednica Marie Skłodowska-Curie razpisov (MSCA) svetovalnega odbora Evropske komisije, je v nasprotju z begom možganov poudarila pomembnost kroženja možganov za profesionalni razvoj po vsej Evropi. Dr. Mieke Verloo, članica odbora Evropskega raziskovalnega sveta z Radboud Univerze v Nijmegenu, pa je predstavila skrivnosti uspešnih prijav ERC ter prisotne spodbudila k prijavi na razpise ERC.

Univerzo v Ljubljani so na delavnici zastopali prof. dr. Ivan Svetlik, vodja regionalnega vključevanja v okviru projekta EUTOPIA in predsednik regionalne platforme, Tjaša Nabergoj, vodja projekta EUTOPIA in predstavnica Razvojno-raziskovalnega centra, ki je predstavila sistem centralne raziskovalne podpore in usposabljanja na Univerzi v Ljubljani, ter mag. Staška Mrak Jamnik, vodja Službe za raziskovalno dejavnost, ki je udeležence seznanila z novim programom Obzorje Evropa.

Tako sodelujoči z univerz Zahodnega Balkana in članic EUTOPIA kot zunanji udeleženci so za obravnavane tematike, govorce in delavnico nasploh pokazali veliko zanimanje. Univerza v Ljubljani si bo tudi v prihodnje prizadevala za nemoten potek delavnic ter kvaliteten nabor tem in govorcev, ki bodo pritegnili čim več zainteresiranih, da bi tako zagotovili prenos izkušenj in okrepitev regionalnih odnosov z Zahodnim Balkanom.

 

Uspešna prva delavnica z Zahodnim Balkanom