Datum objave: 17.09.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Novice o konzorciju

Pobuda EUTOPIA-TRAIN je prejela sredstva SwafS
24. julija 2020 so bila pobudi EUTOPIA-TRAIN v okviru razpisa Obzorja 2020 za podporo raziskavam in inovacijam evropskih univerz (SwafS) dodeljena finančna sredstva. Projekt je začela zveza EUTOPIA – mreža šestih evropskih univerz (Vrije Universiteit Brussel, CY Cergy Paris Université, Goeteborgs Universitet, Univerza v Ljubljani, Universitat Pompeu Fabra, University of Warwick), ki so zavezane spodbujanju povezane in vključujoče akademske skupnosti prek tesnega sodelovanja zveze z lokalnimi in regionalnimi ekosistemi.

Cilj zveze EUTOPIA je biti veliko več kot le mreža univerz. Ima temeljno vizijo glede dodane vrednosti akademskih institucij za družbo. Pobuda EUTOPIA-TRAIN podpira akademske inovacije z družbenim vplivom: njen cilj je povezati skupnosti in strukture na področju raziskav in inovacij znotraj zveze EUTOPIA ter jih odpreti družbi, podjetjem, študentom in oblikovalcem politik. Namen projekta je raziskovalne skupnosti zveze EUTOPIA povezati z lokalnimi in mednarodnimi potrebami več deležnikov na treh ravneh oblikovanja raziskovalnih programov, njihovega izvajanja in razširjanja rezultatov.

Več informacij lahko najdete tukaj. 

Dogodki

Delavnica na Zahodnem Balkanu v okviru projekta EUTOPIA
Vodja delovnega svežnja 5 (»Vključevanje«), Univerza v Ljubljani, je od 3. do 4. septembra gostila prvo virtualno delavnico na Zahodnem Balkanu. Prvotno je bilo načrtovano, da bo delavnica potekala v Dubrovniku na Hrvaškem, vendar je bila zaradi trenutnih okoliščin, povezanih s COVID-19, preoblikovana v spletni dogodek.

Cilj delavnice ni bil le vzpostaviti regionalna partnerstva z univerzami na Zahodnem Balkanu, temveč spodbuditi prenos znanja v zvezi z raziskovalno podporo, izkušnjami in raziskovalnimi možnostmi v okviru programov in pobud EU.

Na delavnici so strokovnjaki in doktorski študenti iz različnih okolij, in sicer Evropske komisije, zveze EUTOPIA, ERC in Zahodnega Balkana, med drugim predstavili teme, kot so Obzorje Evropa 2021–2027, ERC in kroženje možganov. Dvodnevna delavnica je bila uspešno v živo predvajana gledalcem iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Republike Kosovo, Srbije in Črne gore.

Naslednja delavnica je predvidena za konec novembra 2020.

Spodaj si oglejte program delavnice.

Program 

Priložnosti

Nov program UPF: program UPF Barcelona za interdisciplinarni študij (BaPIS)
Program Barcelona za interdisciplinarni študij (BaPIS) je najsodobnejši program, ki je temelj strategije univerze UPF za internacionalizacijo in inovativnost. Pod motom »Creativity: The Human Factor« (Ustvarjalnost: človeški dejavnik) vključuje več predmetov, ki spodbujajo kritično razmišljanje, pri čemer prehajajo med različnimi disciplinami in temeljijo na ključnih področjih znanja. Ena glavnih novosti je, da nov program vključuje znanost, tehnologijo, inženirstvo in matematiko (STEM), s posebnim poudarkom na tehnologiji in umetni inteligenci (AI). Predmeti v programu BaPIS, ki segajo od etike do biologije, od množičnih podatkov do humanistike, od pravnih sistemov do politike in družbe, od ekonomije do oblikovalskega razmišljanja, so namenjeni spodbujanju ustvarjalnih pristopov k današnjim glavnim izzivom.

Program BaPIS po navdihu inovativne zasnove in metodologije običajne »izolirane programe« preoblikuje v resnično internacionaliziran program. Poleg interdisciplinarne dimenzije zagotavlja tudi realistično okolje, odprto za mednarodne in lokalne študente. Druga glavna novost je vključevanje dodiplomskih študentov na univerzi UPF skupaj z mednarodnimi študenti z vsega sveta. Zaradi vključujoče narave je program BaPIS edinstven in uresničuje eno naših dolgotrajnih prizadevanj.

Program z zbiranjem študentov iz različnih okolij, z univerze UPF in iz drugih držav omogoča prostor za sodelovanje med predavatelji in študenti, da se lahko razvijejo ploden dialog ter učinkovito medsebojno bogatenje zamisli in pobud. Program BaPIS je bil zasnovan tako, da bo izpolnil pričakovanja uspešnih študentov, ki jih odlikujeta vedoželjnost in intelektualna radovednost, ter se bo izvajal v jesenskih in zimskih semestrih od januarja 2021.

Obiščite spletno mesto programa BaPIS ter si oglejte predmete in učne načrte, ki bodo na voljo v zimskem semestru 2021, ter koledar (od 18. januarja do 25. marca 2021). Dodatne informacije o prijavi in registraciji bodo objavljene kmalu. 

Opomnik

Program mobilnosti raziskovalcev zveze EUTOPIA
Program mobilnosti raziskovalcev bo podpiral raziskovalne obiske raziskovalcev zveze EUTOPIA na partnerskih univerzah zveze. Glavni cilj programa je podpirati raziskovalno sodelovanje in omogočiti izmenjavo strokovnega znanja in infrastrukture ter razvoj skupnih raziskovalnih dejavnosti, v skladu z osrednjim poslanstvom zveze EUTOPIA, ki je spodbujanje povezane in vključujoče akademske skupnosti, reševanje globalnih in lokalnih izzivov ter prizadevanje za odličnost in vključenost.

Program podpira kratke raziskovalne obiske v trajanju dveh do treh tednov ter krije stroške potovanja, nastanitve in bivanja v času obiska v znesku do 3.000 evrov na projekt. Prijavijo se lahko vsi študenti z univerz zveze EUTOPIA in študenti mednarodnih partnerjev šestih univerz zveze EUTOPIA, razen preddoktorskih raziskovalcev.

Več informacij o postopku prijave in o programu je na voljo na povezavi

Program štipendij za znanost in inovacije zveze EUTOPIA (EUTOPIA-SIF) – naslednji razpis za prijave
Evropska univerza EUTOPIA z veseljem najavlja 20 podoktorskih štipendij v okviru Programa štipendij za znanost in inovacije zveze EUTOPIA (EUTOPIA-SIF). Program EUTOPIA-SIF je prejel sredstva iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 v skladu s sporazumom o dodelitvi sredstev št. 945380 in ga sofinancirajo univerze članice zveze EUTOPIA.

Cilj programa EUTOPIA-SIF je okrepiti raziskovalni potencial in poklicne možnosti izjemnih mladih raziskovalcev z vsega sveta. Program bo raziskovalcem na začetku poklicne poti ponudil priložnost za neodvisno raziskovalno delo in usposabljanje. Štipendiste bo gostila ena od partnerskih univerz zveze EUTOPIA, deležni pa bodo tudi številnih možnosti za mobilnost znotraj zveze EUTOPIA in širše.

Za več informacij o ključnih raziskovalnih področjih in ugodnostih programa sledite spodnji povezavi.

Postopek prijave in odpiranje prijav

Vse informacije o postopku prijave, izbirnih merilih in raziskovalnih področjih bodo objavljene 15. oktobra 2020 na spletni strani zveze EUTOPIA.

Predviden rok za oddajo prijav je januar 2021, sklepanje pogodb pa naj bi se začelo septembra 2021. Podrobnosti bodo objavljene na spletu.

Dodatne informacije 

Koledar

15. oktober
Začetek razpisa za program EUTOPIA-SIF

16.–19. november
Mednarodna konferenca mladih v Göteborgu

23.-27. november 2020
EUTOPIA week

18. januar–25. marec 2021
Program UPF Barcelona za interdisciplinarni študij (BaPIS)