Datum objave: 11.11.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Naslednji teden zveze EUTOPIA

Univerza v Warwicku (Združeno kraljestvo) bo od 23. do 27. novembra 2020 na spletu gostila drugi teden (eTeden) zveze EUTOPIA.

Teden zveze EUTOPIA vsakih šest mesecev poveže ključne akterje – študente, raziskovalce, strokovnjake za posamezna področja in strateške partnerje – iz celotne mreže evropske zveze. Univerza v Warwicku bo gostila številne dodatne spletne dogodke, ki bodo odprti za vse in bodo ponudili edinstveno znanje ter omogočili pomembne razprave o temah, ki danes vplivajo na družbo.

Kaj se dogaja?
Program vključuje vrsto delavnic, razprav in odprtih forumov za vprašanja in odgovore, med katerimi lahko izbirate. K sodelovanju v pomembnih aktualnih razpravah v zvezi z visokim šolstvom in širšim globalnim okvirom delovanja smo pritegnili številne ugledne govornike iz vseh naših mrež. Vsa srečanja bodo na voljo na spletu, nekatera pa bodo omejena glede števila sodelujočih, pri čemer bo veljalo načelo »kdor prej pride, prej melje«.

Spodaj najdete nekaj več informacij o tem tednu zveze EUTOPIA, program tedna in povezavo za prijavo na srečanja, odprta za vse.
Dodatne informacije
Program
Povezava za prijavo 

Posebno poročilo o zvezi EUTOPIA v reviji UPF 360
Univerza Pompeu Fabra je to poročilo o zvezi EUTOPIA pripravila kot osrednjo temo v reviji UPF 360. Tako celotna skupnost izve več o projektu. Vabimo vas, da jo preberete in delite s svojimi stiki in univerzitetno skupnostjo.
Povezava do poročila

Dogodki

WeDiscover Days Barcelona

Dnevi WeDiscover Days Barcelona, ki so od 28. do 30. oktobra potekali v virtualni obliki, predstavljajo zgled, saj so bili zbirališče 6 univerz zveze EUTOPIA. Dogodek je bil uspešen prvi korak k odprtemu izzivu za inovacije v delovnem svežnju 4 – Ustvarjanje prostora.

Več informacij o WeDiscover Days Barcelona lahko najdete tukaj

Program EUTOPIA-SIF (Podoktorske štipendije za znanost in inovacije)

INFORMACIJSKI SPLETNI SEMINARJI
S prvim razpisom za prijave, ki se odpira 19. oktobra in bo veljaven za študijsko leto 2020/21, zveza EUTOPIA imetnikom doktorata ali enakovrednega naslova, katerega koli državljanstva, ponuja 20 štipendij v programu podoktorskih štipendij za znanost in inovacije zveze EUTOPIA (EUTOPIA-SIF), ki jih v okviru ukrepov Marie Skłodowska - Curie sofinancira program Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

Namen programa je okrepiti raziskovalni potencial in poklicne možnosti mladih raziskovalcev iz vseh šestih partnerskih organizacij zveze EUTOPIA. Kandidati, izbrani na razpisu za leto 2020/21, morajo dokazati, da so sposobni prispevati izvirne rešitve za družbene izzive na petih ključnih raziskovalnih področjih, začrtanih v programu. Kot akademski strokovnjaki bodo prispevali k razumevanju in oblikovanju rešitev za težave, s katerimi se sooča planet z omejenimi viri in zapletenimi družbenimi vprašanji.

Interdisciplinarno povezovanje je dobrodošlo, k prijavi pa spodbujamo tudi raziskovalce s področja umetnosti in humanistike. Izbrana raziskovalna področja so podrobno opisana na spletni strani zveze EUTOPIA (povezava spodaj).

Platforma za prijave na prvi razpis za zbiranje predlogov se je že odprla 19. oktobra 2020. Rok za oddajo predlogov je 11. januar 2021
Obiščite spodnjo povezavo in preberite kratek priročnik, če želite izvedeti več o tem programu.
Za kandidate organiziramo spletna seminarja, ki bosta zagotovila več informacij o programu EUTOPIA-SIF, prijavi in izbirnem postopku: 9. november, 12.30 CET – 14. december, 12.30 CET. Če želite prejeti vabilo na te dogodke, se prijavite kot kandidat na https://eutopia.smapply.io ali v obrazcu za prijavo na spletni seminar.

Dodatne informacije
Kratek priročnik 

Priložnosti 

Štipendije zveze EUTOPIA za dodiplomsko raziskovanje (EURSS) za leto 2021
Program štipendij zveze EUTOPIA za dodiplomsko raziskovanje (EURSS) zagotavlja štipendije v višini 1.500 EUR za študente, da v času poletnih počitnic vodijo svoje mednarodne raziskovalne projekte. Študenti bodo razvili dragocene prenosljive spretnosti, okrepili samozavest ter izboljšali svoj življenjepis in poklicne možnosti. Program EURSS bo odprt za prijave do28. februarja 2021, na voljo pa bodo po 3 štipendije za vsako partnersko univerzo zveze EUTOPIA.
Za več informacij si poglejte dokument z navodili

Opomnik 

Trajnostna konferenca ACT
Trajnostno konferenco ACT organizirata Univerza za tehnologijo Chalmers in Univerza v Göteborgu (UG). Letos bo v celoti potekala v digitalni obliki, in sicer od 16. do 20. novembra.
Izbrana srečanja bodo v živo predvajana javnosti in zunanjim gostom. Dogodki, odprti za širšo javnost, imajo v programu posebno oznako. Zunanji gostje lahko sodelujejo na YouTubu in imajo omejen dostop do interaktivnih delov programa.

Študenti na partnerskih univerzah zveze EUTOPIA so vabljeni, da v sredo, 18. novembra, sodelujejo na dogodku v okviru Act Sustainable Design Jam. Prosimo vas, da svojim študentom posredujete informacije o dogodku Design Jam in povezavo za prijavo. Letošnja tema je trajnostna mobilnost študentov. 
Ne glede na to, ali ste študent/zaposleni Univerze v Göteborgu ali zunanji gost, se morate prijaviti za posamezne dogodke. Rok za prijavo je 11. november.
Za več informacij o programu konference in za prijavo na dogodke sledite tej povezavi.​ 

Festival UNI.MINDS
UNI.MINDS je edinstven spletni festival, ki povezuje največje slovenske univerze in gospodarstvo. Festival poteka na spletu od 5. do 24. novembra. Cilj festivala je doseči, da bo naša prihodnost zdrava, pametna in trajnostna – pridružite se nam pri grajenju boljšega sveta. 

Festival UNI.MINDS organizirata pisarni za prenos znanja Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru. Na 20-dnevnem dogodku, ki bo potekal v okviru ene same spletne platforme za povezovanje s prihodnjimi partnerji, se bo zvrstilo 23 spletnih srečanj ter več kot 100 predavateljev iz akademskih krogov in gospodarstva. 
Glavni partner festivala, Novartis Slovenija, bo 10. novembra gostil svoj Drugi dan za raziskovalce. Več informacij je na voljo na spletni strani festivala UNI.MINDS na spodnji povezavi.

Udeleženci festivala UNI.MINDS bodo spoznavali evropske in svetovne razvojne trende, dejavnosti in kompetence obeh univerz ter dobre prakse pri sodelovanju med akademskim okoljem in gospodarstvom. Sodelujoče fakultete bodo organizirale dodatne delavnice za podjetja, na katerih bodo predstavile nova znanja in veščine.
»Dva svetova, en cilj: zgraditi boljšo prihodnost.«

Prijavite se zdaj! Število udeležencev je omejeno.
Več informacij je na voljo v predstavitvenem videoposnetku in na tej povezavi.  

Koledar  

5.–24. november
Spletni festival UNI.MINDS

9. november
Informacijski spletni seminar EUTOPIA-SIF 

23.–27. november
Teden zveze EUTOPIA (na spletu)

16.–19. november
Mednarodna konferenca mladih v Göteborgu

16.–20. november
Trajnostna konferenca ACT (na spletu)

14. december
Informacijski spletni seminar EUTOPIA-SIF

11. januar
Rok za prijavo na program EUTOPIA-SIF

18. januar–25. marec 2021
Program UPF Barcelona za interdisciplinarni študij (BaPIS)

28. februar 2021
Rok za oddajo vloge za štipendije zveze EUTOPIA za dodiplomsko raziskovanje (EURSS) za leto 2021