Datum objave: 04.12.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Zveza EUTOPIA je na zaključni slovesnosti drugega tedna zveze EUTOPIA, ki ga je med 23. in 27. novembrom 2020 prek spleta gostila Univerza v Warwicku ter je vključeval pomembne pogovore z voditelji in zunanjimi strokovnjaki, skupaj z visokimi predstavniki Evropske komisije in regionalnimi organi objavila več obvestil.

Strateški odbor zveze EUTOPIA je opredelil prihodnji okvir zveze kot konfederacije univerz. Prav tako je ocenil strateški trajnostni načrt, na novo opredelil vizijo in poslanstvo konzorcija ter ponovno potrdil zvestobo zveze EUTOPIA vrednotam evropskega visokošolskega izobraževanja, kot so demokracija, ključni pomen študentov, akademska svoboda, ustvarjanje prostora in internacionalizacija. Šest partnerjev je znova izrazilo predanost zvezi v smislu političnih sprememb in spopadanja z globalnimi izzivi brez primere.

Zveza EUTOPIA je objavila, da je 1. decembra nova predsednica postala profesorica Eva Wiberg, prorektorica na Univerzi v Göteborgu. Predsednica bo delovala kot vodja zveze EUTOPIA za pogovore o politikah z Evropsko komisijo in administrativne namene. Od začetka delovanja zveze EUTOPIA decembra 2019 je bil na tem rotirajočem položaju profesor Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani.

Eva Wiberg je profesorica italijanščine in ima veliko mednarodnih izkušenj. Razen kratkega bivanja na Univerzi v Princetonu v New Jerseyu v ZDA je več kot 22 let živela v Italiji, kjer je študirala na mednarodni šoli Deutsche Schule v Rimu in Univerzi La Sapienza. Na Univerzi v Lundu je doktorirala iz romanskih jezikov. Govori švedsko, italijansko, angleško, nemško in francosko. Bila je na pomembnih položajih v nacionalnih in mednarodnih akademskih mrežah.

Strateški odbor je hkrati tudi imenoval profesorja Françoisa Germineta, predsednika univerze CY Cergy Paris Université, za namestnika predsednika zveze EUTOPIA. Eva Wiberg in François Germinet bosta v teh vlogah delovala do 1. decembra 2021.

Eva Wiberg je izjavila: »Zelo sem vesela, da bom prevzela vlogo predsednice strateškega odbora zveze EUTOPIA v teh zahtevnih časih, ko je bolj kot kadar koli prej očitno, kako pomembne so globalne pobude, kot je zveza EUTOPIA. Naša zveza gradi na prednostih ustvarjanja prostora ter s povezovanjem kultur in kontekstov krepi evropsko sposobnost, inovativnost in vpliv. Kot predsednica si bom prizadevala nadalje okrepiti te lastnosti in spodbujati močno udeležbo vseh državljanov povezanih skupnosti. Pri zvezi EUTOPIA namreč ne gre le za sodelovanje znotraj zveze. Naša zunanja sodelovanja z lokalnimi skupnostmi in globalnimi partnerji so prav tako ključna za uspeh zveze. Internacionalizacija in globalna partnerstva so zaradi mnogih razlogov pomembna za vse nas, saj koristijo našim gospodarstvom, družbam in demokracijam ter nam pomagajo oblikovati bolj trajnostno prihodnost. Prav tako menim, da imajo raziskave ključno vlogo v izobraževalnem sistemu. S tem, ko v skupni portfelj prispevamo dodatne projekte, kot sta EUTOPIA TRAIN in Sif, zvezi prinašamo veliko koristi, kar nam pomaga krepiti raziskovalne in izobraževalne zmogljivosti. Tudi v prihodnje nameravam spodbujati ta razvoj. Kot predsednica si želim še naprej prizadevati, da bo zveza EUTOPIA še bolj kot danes osredotočena na študente in resnično verjamem, da bi morala biti opolnomočenost študentov v središču vseh naših dejavnosti.«

* * *

EUTOPIA je zveza šestih vodilnih evropskih univerz s podobnim mišljenjem, ki ustvarja povezano in vključujočo skupnost za reševanje lokalnih in globalnih izzivov, kar na koncu prispeva k novemu modelu visokošolskega izobraževanja v Evropi: VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL (Belgija), CY CERGY PARIS UNIVERSITÉ (Francija), GÖTEBORGS UNIVERSITET (Švedska), UNIVERZA V LJUBLJANI (Slovenija), UNIVERSITAT POMPEU FABRA (Španija) in UNIVERSITY OF WARWICK (Združeno kraljestvo).

Junija 2019 je bila zveza EUTOPIA v odprtem razpisu nove pobude Evropske univerze za oblikovanje evropskega izobraževalnega in raziskovalnega prostora izbrana kot ena od 17 prvih zmagovalnih projektov po vsej Evropi.