Datum objave: 09.12.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Zveza EUTOPIA in njenih šest članic – univerza CY Cergy Paris Université, Univerza Pompeu Fabra, Univerza v Göteborgu, Univerza v Ljubljani, Univerza v Warwicku in univerza Vrije Universiteit Brussel (VUB) – iransko vlado pozivajo, naj nujno ukrepa ter dr. Ahmadrezo Djalalija, švedsko-iranskega gostujočega predavatelja na VUB, izpusti iz zapora in prekliče njegovo smrtno obsodbo.

Zveza EUTOPIA pozdravlja nedavno odločitev iranske vlade, da izpusti profesorico Kylie Moore-Gilbert z Univerze v Melbournu, ter jo poziva, da pomilosti tudi dr. Ahmadrezo Djalalija.

Dr. Djalali je gostujoči predavatelj na univerzi VUB, Karolinskem inštitutu na Švedskem in Univerzi vzhodni Piemont v Italiji. Iransko vlado pozivamo, naj nujno pregleda njegov primer ter ga obravnava milostno in s spoštovanjem akademske svobode, tako da ga oprosti obtožb in skorajšnje usmrtitve.

Naša zveza poziva tudi belgijske, francoske, španske, slovenske, švedske, britanske in evropske oblasti, naj aktivno podprejo naš apel na iransko vlado ter si prek vseh diplomatskih in političnih poti prizadevajo za takojšnjo izpustitev dr. Djalalija. Zahvaljujemo se političnim vodjem in diplomatom ter številnim kolegom in prostovoljcem, ki si že prizadevajo za izpustitev dr. Djalalija.

Eva Wiberg, predsednica Univerze v Göteborgu, predsednica zveze EUTOPIA
François Germinet, predsednik univerze CY Cergy Paris Université
Caroline Pauwels, rektorica univerze Vrije Universiteit Brussel
Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani
Jaume Casals, rektor Univerze Pompeu Fabra
Stuart Croft, predsednik Univerze v Warwicku