Datum objave: 11.12.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V letu 2021 bodo drugič podelili Cankarjevo nagrado za izvirna literarna dela. Za nagrado so lahko predlagane ustvarjalke oziroma ustvarjalci, ki so s svojim izvirnim literarnim delom (pesniško zbirko, romanom, dramskim delom, zbirko kratkih pripovedi ali esejev, torej z delom s kateregakoli področja Cankarjevega ustvarjanja) v slovenskem jeziku, knjižno objavljenim v koledarskem letu 2020, trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Pri dramskem delu, ki ni bilo knjižno objavljeno, je taki objavi enakovredna praizvedba v slovenskem jeziku, izvedena v koledarskem letu 2020. Prijave so možne do 8. februarja 2021.

Kandidatke oziroma kandidate za Cankarjevo nagrado lahko predlagajo fizične in pravne osebe (prijavni obrazec). Predlogi za kandidatke oziroma kandidate za Cankarjevo nagrado morajo biti podani najpozneje 8. februarja 2021 (oddajna teorija), in sicer v zaprti kuverti s priporočeno pošto na naslov:

Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana; obvezno s pripisom »Cankarjeva nagrada 2020 – ne odpiraj«

Nagrajenka oziroma nagrajenec Cankarjeve nagrade prejme denarno nagrado v višini 5000 evrov bruto, diplomo in pisno utemeljitev.

Več informacij najdete v javnem pozivu.

Nosilec Cankarjeve nagrade je pobudnik, Slovenski center PEN. Soustanoviteljice nagrade so Univerza v Ljubljani, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter Slovenska akademija znanosti in umetnosti.