Datum objave: 02.02.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Izjava rektorja Univerze v Ljubljani prof. dr. Igorja Papiča

»V javnosti so se pojavila pričevanja o spolnem nadlegovanju na Univerzi v Ljubljani in širšem akademskem prostoru. Takšno dogajanje je zavržno, nedopustno in ga iskreno obžalujem.

Poudarjam, da imamo na Univerzi v Ljubljani ničelno toleranco do kakršne koli oblike nadlegovanja ali nasilja. Disciplinskih kršitev, zlasti pa prijav sumov spolnih zlorab, je bilo doslej na naši Univerzi malo. Vsako pritožbo ali prijavo obravnavamo skrajno resno, a če ta ni dovolj konkretna oziroma utemeljena, je težko učinkovito ukrepati.

Postopke v primeru prijav suma kršenja dostojanstva posameznic in posameznikov urejamo s Pravilnikom o ukrepih za varovanje dostojanstva zaposlenih na Univerzi v Ljubljani in študentov Univerze v Ljubljani. Ta pravilnik bomo na določenih mestih še jasneje uredili, delovati pa bo začela tudi skupina za naslavljanje vprašanj različnih oblik nasilja v akademskem prostoru. Zavedamo se, da je problematiko treba reševati sistemsko, in sicer na treh ravneh: preventiva z ozaveščanjem, zaščita žrtev prijav in hitrejše ter učinkovitejše ukrepanje.

Ponovno pozivam vse, ki so bili ali so deležni kakršnega koli nadlegovanja ali nasilja znotraj Univerze v Ljubljani, da zberejo pogum in čim prej podajo konkretno prijavo, na podlagi katere bomo lahko ustrezno ukrepali. Akademski prostor mora brezkompromisno odsevati zanesljivo varnost, tako zaposlenim kot študentkam in študentom. Od tega ne odstopam.«

Prof. dr. Igor Papič,

rektor Univerze v Ljubljani