8. februar je osrednji slovenski kulturni praznik. Z njim počastimo spomin na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Letošnji bo še posebej pomemben, saj ga praznujemo v času, ki je kulturi nenaklonjen. Kulturne ustanove je covid-19 močno prizadel, zlasti gledališča, ki ostajajo brez gledalk in gledalcev. Tudi muzejem, galerijam … se ne godi veliko bolje, čeprav lahko vsaj občasno odprejo vrata. A dokaz, da se poklicni in ljubiteljski kulturniki in kulturnice ne dajo, so številni spletni dogodki, s katerimi bodo počastili Franceta Prešerna. Zbrali smo nekaj večjih dogodkov.

Datum objave: 05.02.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Prešernov smenj, od 6. do 8. februarja: Prešernov smenj v Kranju je ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku. Letos bo potekal od 6. do 8. februarja in vas vabi na spletne dogodke, ulično galerijo in sejemsko ponudbo.

Prešernovo gledališče v Kranju, 8. februar: Kulturni praznik prek spleta – pripravljajo recital, pogovore s Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada ter posnetke predstav.

Slovensko mladinsko gledališče, 8. februar: Republika Slovenija

MGL, 8. februar: Za narodov blagor na Youtube kanalu MGL-a.

Narodna galerija, 8. februar: pripravljajo številne ustvarjalne delavnice za otroke, mladostnike, družine in odrasle.

Umetnostna galerija Maribor, 8. februar: Umetnostna galerija Maribor ob Prešernovem dnevu široko odpira svoja virtualna vrata in vabi nemirne duše, ljubitelje umetnosti pa tudi vse druge obiskovalce, v zavetje vizualne umetnosti. Pripravili so pester spletni kulturni program.

Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, 8. februar: Prešernov dan

Tehniški muzej, 8. februar: Prešernov dan bo potekal prek spleta ali v živo (odvisno od epidemioloških t+razmer).

Slovenski filmski center, 8. februar: Slovenski filmski center vam bo ob kulturnem prazniku na posebni spletni povezavi Baze slovenskih filmov na ogled ponudil dva filma iz leta 2019: Bik režiserja Bojana Laboviča (2019), Lovka režiserke Urške Djukić (2019), ter dva filma, ki sta nastala v prejšnjem desetletju: Che Sara, študijski film režiserja in letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Matjaža Ivanišina (2002) in Made in Slovenia režiserja Mirana Zupaniča (2007).