Datum objave: 11.02.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Letošnji mednarodni dan je posvečen znanstvenicam v boju proti covidu-19.

Generalna skupščina Združenih narodov je razglasila 11. februar za mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, in sicer z namenom opolnomočiti jih ter tako zmanjšati izrazito razliko med številom znanstvenikov in znanstvenic.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) izpostavlja, da je pandemija covida-19 opozorila na ključno vlogo raziskovalk. Hkrati pa je imela tudi negativne posledice, še posebej na raziskovalke, ki so šele začele svojo znanstveno kariero. Pandemija je namreč na splošno prispevala k povečanju obstoječega razkoraka med spoloma in dodatno razkrila razlike med spoloma na področju znanosti. UNESCO zato poziva k novim politikam, iniciativam in mehanizmom za podporo žensk in deklet v znanosti. Temu bo posvečen tudi letošnji glavni spletni dogodek z naslovom Ženske znanstvenice v prvih vrstah boja proti covidu-19.

Po svetu je žensk znanstvenic le 29,3 odstotka, na ravni Evropske unije 41 odstotkov. Na Univerzi v Ljubljani na vseh treh stopnjah študija prevladujejo ženske, zadnjih 20 let se razmerje med študentkami in študenti vrti okoli 60 proti 40. Drugačne pa so številke, ko se od študija premaknemo na področje akademske kariere. Med raziskovalkami/raziskovalci ter visokošolskimi učiteljicami/učitelji in sodelavkami/sodelavci že sto let prevladujejo moški. Razmerje zadnjih deset let je v povprečju 60 proti 40 odstotkov v korist moških. Na Univerzi v Ljubljani je med 2770 visokošolskimi učitelji in učiteljicami 1198 žensk, med 1303 raziskovalkami in raziskovalci pa 592 žensk.