Datum objave: 15.02.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti, ki ga praznujemo 11. februarja, je potekala šesta skupščina Združenih narodov, posvečena tej tematiki. V razpravah je sodelovala tudi slovenska znanstvenica Polona Šafarič Tepeš (Univerza v Ljubljani in Cold Spring Harbor Laboratory, New York), doktorska študentka interdisciplinarnega doktorskega programa biomedicine.

Generalna skupščina Združenih narodov je razglasila 11. februar za mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, in sicer z namenom opolnomočiti jih ter tako zmanjšati izrazito razliko med številom znanstvenikov in znanstvenic. Osrednja tema letošnje skupščine so bile ženske znanstvenice v prvih vrstah boja proti covidu-19.

Doktorska študentka in raziskovalka Polona Šafarič Tepeš je na povabilo slovenske misije pri Združenih narodih sodelovala v razpravi pod naslovom Pogumno vodenje odgovora na covid-19. Opozorila je, da si v prizadevanjih za znanstveni napredek ne moremo privoščiti diskriminacije znanstvenikov glede na spol, raso … Izpostavila je tudi, da je več žensk kot moških izgubilo zaposlitev, ženskam so se bolj zmanjšale plačane ure dela, manj je bilo financiranja in več motenj na poti do doktorata.

Več si lahko preberete tukaj.