Datum objave: 24.02.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Sejem znanosti je eden od načinov prikaza raznolikih in kakovostnih doktorskih in podoktorskih raziskav z vseh šestih partneric EUTOPIE: Univerze v Ljubljani, Univerze v Warwicku, Univerze CY Cergy Paris, Univerze v Göteborgu, Univerze Vrije Bruselj in Univerze Pompeu Fabra v Barceloni. Zaradi pandemije je bil prvi sejem organiziran kot spletni dogodek; 15. februarja 2021 je potekala spletna otvoritev sejma, razstava 60 raziskovalnih plakatov in video predstavitev pa je v angleškem jeziku objavljena na spletni strani zveze EUTOPIA.

Sejem znanosti bo odprt do 15. maja 2021. Razdeljen je na naslednja raziskovalna področja: 1) svet snovi: fizika, 2) svet življenja: kemija, genetika in medicina, 3) okolje in podnebne spremembe, 4) digitalni svet in umetna inteligenca ter 4) mnenja in družba. Razstava vključuje obogateno digitalno publikacijo s plakati, povzetki in video posnetki raziskovalcev. Če bodo ukrepi proti pandemiji to dovolili, bodo izvedene tudi razstave tiskanih plakatov na lokacijah vseh šestih univerz EUTOPIE.

Z Univerze v Ljubljani je na sejmu razstavljenih 11 izumov, med njimi tudi tehnologija dr. Blaža Zupana s Fakultete za računalništvo in informatiko. Orange aplikacija za odprtokodno strojno učenje in vizualizacijo podatkov je primerna tako za začetnike kot tudi strokovnjake.

25. februarja ob 14. uri vabljeni na prvo okroglo mizo o komuniciranju v znanosti, na kateri bo sodelovala tudi prof. dr. Tanja Dmitrović, prorektorica Univerze v Ljubljani. Tema bosta informacijska doba in lažne informacije. Kakšna je torej vloga akademikov, ki v tem kontekstu komunicirajo o znanstvenih raziskavah? Vabljeni na razpravo.

* * *

EUTOPIA 2050 združuje šest evropskih univerz (Univerza v Ljubljani, Univerza v Warwicku, Univerza CY Cergy Paris, Univerza Vrije v Bruslju, Univerza v Göteborgu in Univerza Pompeu Fabra v Barceloni), ki skupaj ustvarjajo vključujočo univerzo prihodnosti.

EUTOPIA s sodelovalnimi raziskavami, večjo mobilnostjo študentov in učiteljev ter skupnimi inovacijami med drugim skuša reševati lokalne in globalne izzive ter na koncu prispeva k ustvarjanju novega modela za visokošolsko izobraževanje v Evropi.

Kontakt: