Datum objave: 19.03.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Novice o konzorciju 

Dan žena

V ponedeljek, 8. marca, je bil dan žena.
Ob praznovanju na način zveze EUTOPIA vam prinašamo intervju s tremi izmed številnih vodilnih žensk v zvezi EUTOPIANikki Muckle, glavno tajnico naše zveze, Evo Wiberg, prorektorico Univerze v Göteborgu in predsednico naše zveze, ter Marie Marchand, doktorsko študentko na univerzi CY Paris Cergy Université in predsednico študentskega sveta zveze EUTOPIA. Teme pogovora so bile akademske voditeljice, feministični navdih in življenje na splošno.
 

Rezervirajte si datum: teden zveze EUTOPIA, 12.–16. april 2021 – Pridružite se nam na popotovanju!
Organizira Univerza v Göteborgu

Univerza v Göteborgu se veseli organizacije tretjega spletnega tedna zveze EUTOPIA, ki bo potekal od 12. do 16. aprila 2021. Teden bo poln delavnic in seminarjev o različnih temah, pomembnih za študente, osebje ter raziskovalce v zvezi in zunaj nje. Poleg tega bo nekaj odličnih priložnosti za mreženje, načrtovane pa so tudi zabavne dejavnosti.

Da si boste lažje organizirali čas, je v tukaj povezava do kratkega opisa glavnega urnika programa, ki pa še ni dokončen.
Vsak dan je okvirno oblikovan okoli posamezne teme in vsaka je temeljni kamen zveze EUTOPIA. Tu opisana srečanja, razen tistih, ki bodo potekala v petek, so odprta za vse zainteresirane.
 

Srečanj se bodo večinoma udeležili študentje ter akademsko in neakademsko osebje, in sicer v različnih vlogah. Nekatera omenjena srečanja bodo organizirali ali vodili študenti. Skozi teden boste lahko spoznali, da sodelovanje v okviru zveze EUTOPIA presega akademski svet, pa tudi evropske meje.

Celoten program z informacijami o govorcih in načinu prijave bo objavljen kmalu na tej povezavi. Pridružite se nam na skupnem popotovanju!
 

Začel se je razvoj naslednjih 12 povezanih učnih skupnosti zveze EUTOPIA
 
Inovativen izobraževalni model zveze EUTOPIA se osredotoča na ustvarjanje povezanih učnih skupnosti (angl. Connected Learning Community – CoLeCo). Januarja je izobraževalni odbor zveze izbral drugi sklop učnih enot z oznako EUTOPIA, ki se bodo v naslednjem letu razvile v popolnoma izoblikovane povezane učne skupnosti. 
 
Sredi februarja je ekipa za razvoj učnega načrta zveze EUTOPIA vodje novih izbranih učnih enot povabila na prvi sestanek. Dnevni red je zajemal: dobrodošlico vodjam v svet zveze EUTOPIA in poudarek, da cilj zveze EUTOPIA ni prisilno vzpostaviti enotno izobraževanje, temveč z razvijanjem trajnostnih učnih mrež in mrež znanja oblikovati evropske izkušnje po meri. 
 
Med vodjami je prišlo do plodne možganske nevihte: katere vire lahko delijo s tematskimi partnerji na univerzah zveze EUTOPIA, katere medkampusne dejavnosti so združljive z njihovim pedagoškim pristopom, katerim na izzivih temelječim nalogam lahko koristita kulturna in zgodovinska raznolikost zveze EUTOPIA.
 
Po tem interaktivnem prvem sestanku se vodje zdaj sestajajo s sodelavci, ki poučujejo podobne teme na partnerskih univerzah zveze EUTOPIA. Skupaj bodo postopoma in zanesljivo razvili naslednjih 12 povezanih učnih skupnosti zveze EUTOPIA.
 
Eno je gotovo: osebje, deležnike, in morda najpomembneje, študente v novih povezanih učnih skupnostih čaka edinstveno, inovativno in sodelovalno učno popotovanje na evropski ravni!

Več o izobraževalnem modelu zveze EUTOPIA


Delavnica z globalnimi partnerji


DS6 Mednarodno je 25. februarja organiziral drugo delavnico z globalnimi partnerji zveze EUTOPIA. Predstavniki institucij zveze EUTOPIA so se srečali s partnerji z Državne univerze Kyungpook, Univerze Monash, Mednarodne univerze v Rabatu in Univerze v Stellenboschu.
Po krogu predstavitev naših institucij in zveze EUTOPIA se je delavnica osredotočila na spremembe pristopov k mednarodnim partnerstvom, ki jih je prinesla pandemija. Hkrati je začela raziskovati, kako bi bili lahko globalni partnerji bolj vključeni v ukrepe in pobude zveze EUTOPIA.

Za dodatne informacije se obrnite na Mika Haymesa z Univerze v Warwicku ()

Dogodki 

Teden spoznavanja Bruslja weDISCOVER.brussels (29. marec–1. april 2021)

V tednu spoznavanja Bruslja weDISCOVER.brussels bo približno 70 študentov vseh partnerskih univerz zveze EUTOPIA virtualno združilo moči z lokalnimi partnerji v iskanju smiselnih rešitev glokalnih urbanih izzivov. Študenti in deležniki se bodo mrzlično in pogumno lotili sodobnih izzivov današnje zapletene in večplastne družbe, skupnost EUTOPIA pa je povabljena, da se jim pridruži pri bolj sproščenih in neformalnih dejavnostih.
 
Na kratko, vljudno ste VABLJENI, da pridete in odkrijete kapital Evrope!
 
Virtualno se pridružite različnim dejavnostim v okviru tedna weDISCOVER.brussels, kot so: ogled Bruslja, obisk kulturnega stičišča Pilar univerze VUB, delavnica na temo „Kako predstaviti ponudbo“, mojstrski tečaj z Waadom al-Kateabom, režiserjem filma Za Samo, nominiranega za oskarja, in hiphopovska zabava v starem slogu z bruseljskima lokalnima zvezdnikoma Supafly in Lefto.

Več informacij in program dostopni tukaj.


Rezervirajte si datum: Konferenca BeEUTOPIAn (20.–22. april)


Rezervirajte si datum za prvo konferenco BeEUTOPIAn, ki jo študentje vseh partnerskih univerz zveze EUTOPIA organizirajo za študente zveze EUTOPIA.
V okviru konference bo organiziranih več predavanj o trenutnih temah, kot so epidemiološka kriza in njene posledice za naša življenja, trenutni izzivi na področju socializacije, digitalizacija in mogoče rešitve za prihodnost.

Spremljajte nas za več informacij o sami organizaciji in podrobnem programu!

Priložnosti

ICUR 2021: Zdaj lahko predložite povzetke

Mednarodna konferenca o dodiplomskem raziskovanju (ICUR) je letna, dvodnevna akademska konferenca, na kateri se predstavijo najboljši dodiplomski raziskovalci z vsega sveta. ICUR spodbuja mednarodno povezovanje in interdisciplinarne pogovore med dodiplomskimi študenti partnerskih institucij. 

Konferenca ICUR 2021 bo potekala 28. in 29. septembra 2021.

Povzetke za konferenčno izdajo 2021 lahko predložite do 2. junija 2021 do polnoči, in sicer tako, da na spletišču konference ICUR izpolnite obrazec. V enem mesecu po roku, tj. 2. juniju, boste prejeli informacije o rezultatu svoje predložitve.

Nekaj ključnih datumov:

 • 1. marec – začetek razpisa za zbiranje povzetkov
 • marec/april – virtualni tečaj Kako napisati povzetek, ki ga bo predvidoma izvedlo osebje konference ICUR, individualna srečanja s študentskimi direktorji na voljo po spletu
 • 2. junij – konec razpisa za zbiranje povzetkov 
 • 30. junij – Vsi študenti, udeleženi v postopku pregleda povzetkov, prejmejo povratne informacije v zvezi s povzetki.
 • 15. julij – priprava urnika
 • avgust – Študenti se srečajo z drugimi konferenčnimi govorci.
 • 25. avgust – rok za oddajo revidiranih povzetkov 
 • 1. september – začetek delovanja aplikacije za prijavo občinstva
 • 28.–29. september – konferenca ICUR 2021

Več informacij najdete tukaj in spletišču konference ICUR. Razpis za zbiranje povzetkov najdete tukaj.


Kratek tečaj angleščine za globalno komunikacijo 


Program Univerze v Warwicku Angleščina za globalno komunikacijo je zasnovan za pomoč udeležencem pri pripravi na globalno delovno mesto. Spletni program je sestavljen iz naslednjih dvotedenskih modulov:

 • Vidiki britanske kulture;
 • Predstavitvene veščine;
 • Akademske veščine.

Moduli se izvajajo v živo vsak dan, na voljo pa je tudi veliko spletnega materiala. Vsi trije moduli se izvajajo vsak mesec, naslednja skupina, ki je na voljo, pa začne 19. aprila.

Posamezniki se lahko prijavijo tukajtukaj pa so na voljo dodatne informacije. Na voljo so skupinski popusti za 6 ali več študentov.

Za podrobnejše informacije se obrnite na Jonathana Frencha ()


Simulacija pogajanj Sveta o proračunu EU po letu 2020


Virtualno simulacijo bo organizirala Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani v okviru poletne šole Univerze v Ljubljani 2021. Simulacija v angleščini bo potekala od 7. do 9. julija 2021, udeležili pa se je bodo lahko študentje partnerskih univerz zveze EUTOPIA.

Podrobne informacije o programu in postopku prijave bodo na voljo na spletišču poletne šole Ekonomske fakultete v Ljubljani od konca marca.
Spremljajte nas!

Opomnik

Razpis zveze EUTOPIA za pridobitev dvojnega doktorata

Zveza evropskih univerz EUTOPIA je objavila skupni razpis partnerskih univerz za pridobitev dvojnega doktorata. Na podlagi sodelovanja v okviru skupnega izvajanja raziskovalnega dela in skupnega somentorstva pri pripravi doktorske disertacije bodo izbrani kandidati imeli možnost pridobiti doktorat na obeh izbranih univerzah. UL na razpisu sodeluje z University of Warwick, Vrije Universiteit Brussel in CY Cergy Paris Université. Za skupno somentorstvo je v študijskem letu 2021/2022 predvideno šest mest: po en doktorand si bo lahko izbral Univerzo v Ljubljani kot domačo institucijo, eno od sodelujočih univerz pa kot gostujočo institucijo (skupno 3 doktorandi – prijavo na razpis lahko oddajo mentorji mladih raziskovalcev, ki se bodo v študijskem letu 2021/2022 vpisali v 1. ali 2. letnik doktorskih študijskih programov na Univerzi v Ljubljani.); po en doktorand z vsake od partnerskih univerz pa si bo lahko izbral Univerzo v Ljubljani kot gostujočo institucijo (skupno 3 doktorandi).

Rok za prijavo: 28. 4. 2021 do 13. ure

Število razpisanih mest na domači in gostiteljski instituciji

 

Gostiteljska institucija 

Domača
institucija

CYU

UL

UW

VUB

CYU

 

1

2

2

UL

1

 

1

1

UW

2

1

 

2

VUB

2

1

2

 

Opis razpisa in obrazec za prijavo najdete tukaj.

Koledar

januar–25. marec
Program UPF Barcelona za interdisciplinarni študij (BaPIS)

1. februar–31. marec
Dvoletni projekti raziskovalne mobilnosti med univerzama VUB in CY (FWO in Campus France)

29. marec–1. april
weDISCOVER.week

1. april
Rok za oddajo predlogov za razpis skupne raziskovalne priložnosti VUB-UL(v spletnem orodju pod organizacijo izberite FWO in ARRS)

12.–16. april
Teden zveze EUTOPIA v Göteborgu

13.–14. april
Mednarodni visokošolski forum 2021: ohranjanje globalnega visokega šolstva

20.– 22. april
Konferenca BeEUTOPIAn (več informacij sledi)

28. april
Rok za prijavo za financiranje somentorskih doktorskih štipendij v zvezi EUTOPIA

1. maj
Rok za prijavo na Poletno šolo univerze VUB o oblikovanju politik v EU: analiza državljanskih pravic v EU

2. junij
Razpisni rok za zbiranje povzetkov za konferenco ICUR 2021

7. junij–27. avgust
Poletni program »Podatkovna znanost za družbeno dobro« (Univerza v Warwicku)

5.–16. julij
Poletna šola univerze VUB o oblikovanju politik v EU: analiza državljanskih pravic v EU

5.–30. julij
Poletna šola za trajnost Univerze v Göteborgu

5.–30. julij
Mednarodna poletna šola v Barceloni

7.–9. julij
Simulacija pogajanj Sveta o proračunu EU po letu 2020 (več informacij sledi)

9.–13. avgust
Poletna šola biotehnologije na univerzi VUB: na stičišču biologije in tehnologije (izvedba je odvisna od epidemiološke slike, več informacij sledi aprila)

28.–29. september
Konferenca ICUR 2021