Datum objave: 29.03.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani se je med 25. in 27. marcem 2021 udeležila regionalnega finala svetovnega tekmovanja iz poznavanja prava Evropske unije – European Law Moot Court Competition (ELMC), ki ga organizira ELMC Society v sodelovanju s Sodiščem EU. V kategoriji strank je ekipa dosegla 5.-8. mesto na svetu, v kategoriji generalnega pravobranilca Sodišča EU (AG) pa 3.-4. mesto na svetu.

Ekipo so pod vodstvom izr. prof. dr. Ane Vlahek ter nekdanjih uspešnih tekmovalk na ELMC in CEEMC (Central and East European Moot Court) Hane Palčič Vilfan in Sare Ermenc sestavljale študentke in študent tretjega letnika dodiplomskega študija Urška Arzenšek (v vlogi AG) in Žana Žabnikar (v vlogi tožene stranke) ter študenta podiplomskega študija Alja Lavtar (v vlogi tožeče stranke) in Gašper Moškotevc (v vlogi pravnega svetovalca).

Letošnji primer se je dotaknil dveh osrednjih tem, s katerimi se v teh časih sooča Evropska unija: proizvodnje cepiva v boju z epidemijo v luči konkurenčnega prava Evropske unije in obravnave prosilcev za azil v državah članicah Evropske unije. Postopek na tekmovanju je simuliral postopek predhodnega odločanja na Sodišču Evropske unije, v vlogi sodnikov pa so nastopali profesorji prava EU, strokovni sodelavci na Sodišču EU in drugi strokovnjaki za pravo EU. 

Več informacij najdete tukaj.