Datum objave: 31.03.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Mednarodni študentski krajinsko-urbanistični natečaj je potekal v okviru 10. krajinskega foruma LE:NOTRE inštituta, ki ga letos organizira Fakulteta za arhitekturo in oblikovanje, ki deluje na Akademiji za likovno umetnost v poljskem Gdansku. Na natečaju sta pod mentorstvom Darje Matjašec in Nejca Florjanca sodelovali tudi dve študentski ekipi iz Oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (UL BF) v okviru rednega študijskega procesa pri predmetu Studio 2 na drugi stopnji študija.

Cilj natečaja je bil iskanje celovitih pristopov k načrtovanju mestne in naravne krajine v različnih merilih ter raziskovanje vloge krajine v splošni razvojni dinamiki mesta Port Island, ki ima v identiteti mesta Gdansk prej negativno kot pozitivno vlogo. Prav zato je bila nujna prepoznava potencialov in priključitev Port Island k mestu Gdansk, tako s prostorskega, družbenega in kulturnega vidika. Na natečaj je prispelo 37 študentskih rešitev s celega sveta.

1. nagrado je prejela študentska ekipa iz Oddelka za krajinsko arhitekturo UL BF z rešitvijo POLISHING AMBER.Za študentsko ekipo, ki jo sestavljajo Urška Didovič, Zala Dimc, Klara Korenčan in Miša Kranjc, je žirija napisala, »da rešitev preseneča s pristopom, usmerjenim v prihodnost, in k rešitvam, ki ljudi, naravo in industrijo integrirajo v trajnostni koncept. Kaže na inovativno vizijo prihodnosti, ki daje pristaniškemu otoku novo identiteto.2. nagrado je prejela nemška ekipa študentov iz univerz Nürtingen-Geislingen in Weihenstephan-Triesdorf, 3. nagrado pa študenti iz Agronomske univerze Huazhong na Kitajskem.

Študentska ekipa iz Oddelka za krajinsko arhitekturo UL BF, ko jo sestavljajo Staša Brecelj, Polona Gorše, Liza Košutnik, Tanja Maurer in Anamarija Pernuš, je za rešitev MOSAIC ISLAND prejela častno priznanje. Žirija je posebej izpostavlja sistemski pristop in ga oceni kot impresivnega.

Več informacij na povezavi:
https://www.bf.uni-lj.si/sl/novice/2021032909460136/the-port-island-of-the-future:-artdriven-revitalisation-of-the-local-cityscape