Datum objave: 01.04.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Novice o konzorciju

Pridružite se nam na popotovanju!
Rezervirajte si datum: Teden zveze EUTOPIA, 12.–16. april 2021

Univerza v Göteborgu vas vabi na tretji spletni teden zveze EUTOPIA, ki bo potekal od 12. do 16. aprila 2021.

Delavnice in seminarji v okviru tedna zveze bodo namenjeni različnim temam, pomembnim za študente, osebje ter raziskovalce v zvezi in zunaj nje. Poleg tega bo nekaj odličnih priložnosti za mreženje, načrtovane pa so tudi zabavne dejavnosti.

Celoten program ter informacije o govorcih in prijavi bodo objavljeni v naslednjih dneh na tej povezaviter sporočeni v okviru posebnih novic o tednu zveze EUTOPIA, ki bodo na voljo naslednji teden.
Spremljajte nas in se pripravite na naše skupno popotovanje!


Študentski ambasadorji zaposlitve zveze EUTOPIA

Študentski ambasadorji zaposlitve zveze EUTOPIA so izbrana skupina študentov, ki sodelujejo s službami za karierno orientacijo/vključevanje na svojih univerzah.
Njihov namen je ustvariti evropsko mrežo zaposlitvenih, pripravniških in vajeniških ponudb, posredovanih prek njihovih družbenih omrežij in omrežij zveze EUTOPIA. Študentom iz svojih držav pomagajo najti ustrezna podjetja doma in v tujini, prav tako pa pomagajo gostujočim študentom z univerz zveze EUTOPIA.

Poleg tega prirejajo delavnice za vse študente, profesorje in drugo osebje zveze EUTOPIA, katerih namen je ustvariti povezave med ozemlji partnerskih univerz in oblikovati uspešne profile v okviru skupnosti EUTOPIA.
Teme delavnic bodo zajemale zaposlitveno kulturo posameznih držav zveze in kako v njih najti zaposlitev, kakšne poklicne priložnosti ponujajo evropske institucije in številna druga vprašanja.

Če želite biti obveščeni o vseh njihovih dejavnostih in izvedeti več o ambasadorjih zaposlitve na posameznih univerzah zveze EUTOPIA, preverite spodnjo povezavo!

Dodatne informacije
Račun LinkedIn

Dogodki 

Virtualna konferenca – poklicne priložnosti v evropskih institucijah

To konferenco, namenjeno predstavitvi poklicnih priložnosti v EU, bodo v ponedeljek 29. marca ob 17.00 (po srednjeevropskem času) izvedli ambasadorji poklicnih poti v institucijah EU, ki prihajajo z univerze CY Cergy in Hrvaške, in sicer s francoskimi in hrvaškimi gosti, ki imajo izkušnje z delom v Evropski komisiji.
Del konference bo namenjen tudi vašim vprašanjem.

Prijavite se tukaj


Digitalni teden jezikov in kultur od 29. marca do 2. aprila 2021


Hiša jezikov pri univerzi CY Cergy Paris Université vabi študente iz zveze EUTOPIA na digitalni teden jezikov in kultur, ki v lokalno življenje in življenje kampusov v okviru zveze Eutopia vnaša raznolikost svetovnih kultur.

Študentje bodo lahko od ponedeljka 29. marca do petka 2. aprila raziskovali vire o različnih kulturah sveta, ki so jih pripravili študenti univerze CY, se udeleževali delavnic in sodelovali v fotografskem natečaju ter natečaju za kratke zgodbe. Ste se pripravljeni udeležiti tega tedna, polnega odkritij?

Prijava na spletišču https://mdl.cyu.wixsite.com/semainedeslangues bo mogoča od ponedeljka, upoštevajte pa, da je udeležba na nekaterih delavnicah številčno omejena.

Dodatne informacije


Poročilo skupine za socialno vključevanje in vključevanje v mobilnost (SIEM)

Socialno vključevanje je prednostna naloga naslednjega programa Erasmus+, vendar je na voljo malo konkretnih podatkov o dostopnosti trenutnega programa ter o možnih ukrepih za povečanje dostopnosti in udeležbe. 

V letu 2020 je skupina za socialno vključevanje in vključevanje v mobilnosti (Social Inclusion and Engagement in Mobility – SIEM), ki ji je skupina zveze EUTOPIA DS5 Vključevanje priskrbela dragocene podatke, zbrala odgovore več kot 12.000 študentov in 750 članov osebja iz vse Evrope in zunaj nje. 

Pridružite se skupini SIEM 31. marca od 14.00 do 16.00 po srednjeevropskem času, da izveste več o naših prvih izsledkih raziskave, v okviru konference Pogledi študentov in osebja na vključevanje in pripadnost v mobilnosti (Student & staff perspectives on inclusion and belonging in mobility).

Več informacij in prijava.


I FEEL SLOVEnia – življenje in delo v Sloveniji, strategije iskanja zaposlitve in postopek prijave na delovno mesto


Preden se odpravimo v tujino, je zelo pomembno, da imamo možnost sprejeti informirano odločitev o mobilnosti. Študentski ambasadorji zaposlitve zveze EUTOPIA vas vabijo na predstavitev priložnosti v Sloveniji.

V okviru spletne delavnice boste izvedeli več o:

  • trgu dela v Sloveniji,
  • tem, kje poiskati priložnosti,
  • stvareh, ki jih je pomembno navesti v življenjepisu in motivacijskem pismu.

Datum: 6. april 2021 ob 15.00 po srednjeevropskem času.

Kako se prijavite, če ste študent iz zveze EUTOPIA:
Obiščite portal POPR in se najprej registrirajte kot »Študent UL brez statusa/drugi študenti«.
Izpolnite obrazec za registracijo in na e-poštni naslov boste prejeli sporočilo o potrditvi registracije (najpozneje v 24 urah), nato se lahko 
na tej povezavi prijavite na dogodek.


Pogovor EUTOPIAn Futures o prihodnosti Evrope in vlogi visokega šolstva pri njenem oblikovanju (The future of Europe and the role of Higher Education in shaping it)

Pogovor s Federico Mogherini, Jonathanom Holslagom in Lucom Soetejem
Spletni seminar prek Zooma, 13. april 2021 od 19.00 do 21.00 po srednjeevropskem času

Kako najbolje organizirati visoko šolstvo, da dosežemo njegove neskončno ambiciozne cilje?

Zveza EUTOPIA želi v okviru pogovorov EUTOPIAn Futures spodbuditi razmislek o tej temi. Pridružite se 13. aprila zvezi EUTOPIA ter visokošolskima ustanovama Brussels School of Governance in College of Europe v pogovoru z rektorico Federico Mogherini ter profesorjema Jonathanom Holslagom in Lucom Soetejem. In ko v zvezi EUTOPIA rečemo »pridružite se pogovoru«, mislimo to kar najbolj dobesedno.

Kaj ste vedno želeli vprašati rektorico Mogherini, prof. Holslaga ali prof. Soeteja?

Pošljite nam najbolj pereča vprašanja in morda boste ena/eden od desetih izbranih študentk in študentov iz vse Evrope, ki se boste pridružili spletni razpravi.

Več informacij
Prijavite se tukaj
Pošljite svoja vprašanja pred 7. aprilom.

Priložnosti

Pogledi članov zveze EUTOPIA – EUTOPIAn Views

Večina vas verjetno še dela ali študira od doma. Morda vsak dan gledate ven skozi isto okno. Kaj pa opazite?  

Kar vidite skozi okno, se vam morda ne zdi nič posebnega ali neobičajnega. Komu drugemu pa. Morda nam podobnosti, ki jih opazimo, ne glede na to, kje na svetu smo, pomagajo videti stvari, ki so nam skupne. V znak praznovanja tedna zveze EUTOPIA spomladi 2021 fotografirajte svoje vsakodnevno življenje.

Svojo fotografijo nam pošljite do četrtka, 15. aprila, pred 17.00 (po srednjeevropskem času)in omogočite drugim, da vidijo zunanjost vašega sveta.
Pripišite svoje ime in kraj (Ljubljana, Mölndal ali celo Rabat) ter stavek ali dva o svoji fotografiji.

Zmagovalci bodo objavljeni zadnji dan tedna zveze EUTOPIA spomladi 2021, tj. v petek, 16. aprila.

Dodatne informacije

Opomnik

Dveletni projekti raziskovalne mobilnosti med univerzama VUB in CY

Program Tournesol je osredotočen zlasti na mlade raziskovalce in financiranje dveletnih projektov raziskovalne mobilnosti v vseh znanstvenih disciplinah.

Vloge lahko oddate od 1. februarja 2021 do 31. marca 2021. Predloge projektov morata hkrati predložiti raziskovalna skupina iz Flandrije na FWO in raziskovalna skupina iz Francije na Campus France.


Teden spoznavanja Bruslja weDISCOVER.brussels (29. marec–1. april 2021)


V tednu spoznavanja Bruslja weDISCOVER.brussels bo približno 70 študentov vseh partnerskih univerz zveze EUTOPIA virtualno združilo moči z lokalnimi partnerji v iskanju smiselnih rešitev glokalnih urbanih izzivov. Študenti in deležniki se bodo mrzlično in pogumno lotili sodobnih izzivov današnje zapletene in večplastne družbe, skupnost EUTOPIA pa je povabljena, da se jim pridruži pri bolj sproščenih in neformalnih dejavnostih.

Na kratko, vljudno ste VABLJENI, da pridete in odkrijete prestolnico Evrope!

Virtualno se pridružite različnim dejavnostim v okviru tedna weDISCOVER.brussels, kot so: ogled Bruslja, obisk kulturnega stičišča Pilar univerze VUB, delavnica na temo »Kako predstaviti ponudbo«, mojstrski tečaj z Waadom al-Kateabom, režiserjem filma Za Samo, nominiranega za oskarja, ter hiphopovska zabava v starem slogu z bruseljskima lokalnima zvezdnikoma Supafly in Lefto.

Več informacij in program


Skupna raziskovalna priložnost VUB – UL

Skupni raziskovalni projekti med partnericama zveze EUTOPIA univerzo Vrije Universiteit Brussel in Univerzo v Ljubljani se lahko financirajo z dvostranskim sporazumom med flamsko in slovensko agencijo za financiranje (FWO in ARRS). Cilj razpisa je zagotoviti napredek temeljnih znanstvenih raziskav na vseh področjih znanosti, ki jih raziskovalci izvajajo na svojo pobudo

Več informacij je na voljo na platformi Weave https://weave-research.net/find-your-funding/ (v spletnem orodju pod organizacijo izberite FWO in ARRS)

Rok za oddajo predlogov je 1. april 2021. Predlogi morajo biti predloženi dvema agencijama za financiranje na podlagi skupnega raziskovalnega projekta.

Več informacij in napotkov?
Raziskovalci univerze VUB: obrnite se na Tanio Van Loon 
Raziskovalci UL: obrnite se na Rebeko Lesjak 

Več informacij in program


Skupna raziskovalna priložnost VUB – UL

Skupni raziskovalni projekti med partnericama zveze EUTOPIA univerzo Vrije Universiteit Brussel in Univerzo v Ljubljani se lahko financirajo z dvostranskim sporazumom med flamsko in slovensko agencijo za financiranje (FWO in ARRS). Cilj razpisa je zagotoviti napredek temeljnih znanstvenih raziskav na vseh področjih znanosti, ki jih raziskovalci izvajajo na svojo pobudo

Več informacij je na voljo na platformi Weave https://weave-research.net/find-your-funding/ (v spletnem orodju pod organizacijo izberite FWO in ARRS)

Rok za oddajo predlogov je 1. april 2021. Predlogi morajo biti predloženi dvema agencijama za financiranje na podlagi skupnega raziskovalnega projekta.

Več informacij in napotkov?
Raziskovalci univerze VUB: obrnite se na Tanio Van Loon 
Raziskovalci UL: obrnite se na Rebeko Lesjak 

Upravičenost in pogoji financiranja


Študentsko vodena poletna konferenca
 »Premislek o ciljih trajnostnega razvoja ZN do leta 2030 v času po pandemiji«

Vas zanima trajnostni razvoj? Imate odlične ideje, kako po pandemiji covid-19 znova zagnati našo družbo? Pridite in drugim študentom iz mednarodne mreže EUTOPIA predstavite svoje raziskave in ideje.
Konferenco bodo vodili študenti, s čimer se krepi vrednota osredotočenosti na študente, ki jo zveza poudarja, ter daje glavno vlogo študentom, njihovim naprednim zamislim in glasovom, ki se slišijo iz vse Evrope. 


Študenti so vabljeni, da h konferenci prispevajo
na naslednje načine:

  • z navdihujočim govorom,
  • s plakatno predstavitvijo,
  • z okroglo mizo,
  • z delavnico.

Predloge za prispevke lahko pošljete do 15. aprila 2021 (na e-naslov: .

Razpis za prispevke

Koledar 

1. februar–31. marec
Dveletni projekti raziskovalne mobilnosti med univerzama VUB in CY (FWO in Campus France)

29. marec–1. april
weDISCOVER.week 

1. april
Rok za oddajo predlogov za razpis skupne raziskovalne priložnosti VUB-UL(v spletnem orodju pod organizacijo izberite FWO in ARRS)

12.–16. april
Teden zveze EUTOPIA v Göteborgu

13. april
Pogovor EUTOPIAn Futures o prihodnosti Evrope in vlogi visokega šolstva pri njenem oblikovanju

13.–14. april
Mednarodni visokošolski forum 2021: ohranjanje globalnega visokega šolstva

15. april
Rok za oddajo prispevkov za študentsko vodeno konferenco o trajnostnem razvoju

20.–22. april
Konferenca BeEUTOPIAn (več informacij sledi)

28. april
Rok za prijavo za financiranje somentorskih doktorskih štipendij v zvezi EUTOPIA

1. maj
Rok za prijavo na Poletno šolo univerze VUB o oblikovanju politik v EU: analiza državljanskih pravic v EU

2. junij
Razpisni rok za zbiranje povzetkov za konferenco ICUR 2021 

7. junij–27. Avgust
Poletni program »Podatkovna znanost za družbeno dobro« (Univerza v Warwicku)

30. junij–2. julij
Študentsko vodena poletna konferenca »Premislek o ciljih trajnostnega razvoja ZN do leta 2030 v času po pandemiji«

5.–16. julij
Poletna šola univerze VUB o oblikovanju politik v EU: analiza državljanskih pravic v EU

5.–30. julij
Poletna šola za trajnost Univerze v Göteborgu

5.–30. julij
Mednarodna poletna šola v Barceloni

7.–9. julij
Simulacija pogajanj Sveta o proračunu EU po letu 2020 (več informacij sledi)

9.–13. avgust
Poletna šola biotehnologije na univerzi VUB: na stičišču biologije in tehnologije (izvedba je odvisna od epidemiološke slike, več informacij sledi aprila)

28.–29. september
ICUR 2021