Datum objave: 08.04.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Univerza v Göteborgu bo od 12. do 16. aprila 2021 gostila tretji bienalni teden zveze EUTOPIA od šestih načrtovanih konferenc zveze. Konferenca bo zaradi trenutne situacije s pandemijo v celoti potekala po spletu, kar nam bo omogočilo, da dosežemo in vključimo širok krog študentov, osebja, partnerjev, uradnikov in splošne javnosti.

Si ne želite zamuditi najnovejših informacij o tednu zveze EUTOPIA?
Sledite kanalom zveze EUTOPIA na družbenih omrežjih ali pa se naročite nanje.

Program 

Celoten program tedna zveze EUTOPIA je na voljo tukajZa vsako odprto srečanje je posebna povezava za prijavo.
Prijava je hitra in preprosta, zato vas vabimo, da se prijavite na vsa srečanja, ki se jih želite udeležiti.

Dnevni red

Univerza v Göteborgu je za ta teden zveze EUTOPIA pripravila privlačen in informativen program z govorci in srečanji o ključnih izzivih, s katerimi se spoprijemata zveza EUTOPIA in sektor visokega šolstva. Številne delavnice in razprave bodo namenjene izmenjavi novih idej in pobud ter iskanju načinov za reševanje vprašanj, kot so vključevanje, trajnostni razvoj ter lokalno in globalno sodelovanje. Na nekaterih srečanjih bodo predstavljene informacije in spoznanja o vseevropskih priložnostih tako za študente kot za raziskovalce. Poleg tega bodo na voljo odlične priložnosti za mreženje, predvidene pa so tudi zabavne dejavnosti.

Tukaj je le nekaj dogodkov iz programa:

Ponedeljek, 12. april, 11.00–12.00 (po srednjeevropskem času)
Pridružite se nam na popotovanju: Otvoritev tedna zveze EUTOPIA
Univerza v Göteborgu vabi udeležence in goste z vseh koncev in krajev na otvoritev tedna zveze EUTOPIA. Različni predstavniki zveze EUTOPIA bodo predstavili najpomembnejše dogodke na našem dosedanjem popotovanju in pogledali, kaj nas čaka v prihodnosti. Zelo se veselimo naših posebnih gostov – pomočnice generalnega sekretarja ZN Ulrike Modéer in Andersa Danielssona, guvernerja uprave okraja Västra Götaland, ki bosta predstavila svoje poglede na mednarodno in lokalno sodelovanje.
 
Ponedeljek, 12. april, 12.30–13.30 (po srednjeevropskem času)
Frazemi in druge stalne besedne zveze: Večjezični kviz za začetek potovanja
Kaj storite, preden odpotujete v novo državo? Nekateri se poskušajo naučiti nekaterih ključnih izrazov v lokalnem jeziku, drugi pa si morda preberejo kaj o državi oziroma regiji in njeni kulturi. Pridružite se nam v tem zabavnem, interaktivnem kvizu o frazemih in drugih stalnih besednih zvezah v jezikih zveze EUTOPIA, ter spoznajte, kako sta jezik in kultura prepletena.

Sreda, 14. april, 14.00–15.00 (po srednjeevropskem času)
Digitalizacija novinarstva. Ustvarjalno uničevanje ali popolno uničenje?
V anarhičnem digitalnem okolju, kjer lahko vsakdo z računom Twitter postane izdajatelj, so pred novinarstvom novi izzivi in priložnosti. Kakšne so posledice za demokracijo in kako lahko univerze iz zveze EUTOPIA pripravijo svoje študente, vključno s študenti novinarstva, na spoprijemanje s to novo in spreminjajočo se digitalno medijsko krajino?

Četrtek, 15. april, 9.30–10.45 (po srednjeevropskem času)
Kako lahko pobuda za evropsko univerzo prispeva k nadaljnjemu medsebojnemu povezovanju izobraževanja, raziskav in inovacij
Zveze evropskih univerz prinašajo edinstveno priložnost za spodbujanje resničnega medsebojnega povezovanja dejavnosti na področju izobraževanja, raziskav in inovacij v visokem šolstvu. Pobuda za evropsko univerzo pomeni prelomno spremembo, saj visokošolske institucije pomika precej dlje od preprostega spodbujanja medsebojnih izmenjav in sinergij. Vendar zveze, kot je EUTOPIA, ne morejo tega spremeniti same. Kaj lahko pričakujemo in na kaj lahko upamo v prihodnosti z vidika tesnejšega sorazvoja programov Erasmus in Obzorje Evropa kot podpore evropskim univerzam, da bi lahko uresničili vizijo novih modelov visokega šolstva?

Tega srečanja se bodo udeležili predstavniki Generalnega direktorata za izobraževanje, mladino, šport in kulturo ter Generalnega direktorata za raziskave in inovacije pri Evropski komisiji skupaj s predsedniki Univerze v Göteborgu, münchenske univerze Ludwig Maximilians Universität München in Univerze v Stellenboschu.

Naj vas ob koncu spomnimo še na naslednja srečanja:
študentski forum (torek, 14.00–15.00 po srednjeevropskem času) in srečanje s študentskimi ambasadorji zaposlitve zveze EUTOPIA z naslovom Kako vam lahko pomagamo (sreda, 12.30–13.30 po srednjeevropskem času) sta posebej namenjena študentom. Raziskovalcem priporočamo tudi srečanje z naslovom Priložnosti za raziskovalce (četrtek, 14.00–15.00 po srednjeevropskem času). Prav tako ne pozabite na fotografski natečaj, ki je zdaj že odprt.

Pridružite se nam na skupnem popotovanju!

Fotografski natečaj 

Pogledi članov zveze EUTOPIA – EUTOPIAn Views

Večina vas verjetno še dela ali študira od doma. Morda vsak dan gledate ven skozi isto okno. Kaj pa opazite?  

Kar vidite skozi okno, se vam morda ne zdi nič posebnega ali neobičajnega. Komu drugemu pa. Morda nam podobnosti, ki jih opazimo, ne glede na to, kje na svetu smo, pomagajo videti stvari, ki so nam skupne. V znak praznovanja tedna zveze EUTOPIA spomladi 2021 fotografirajte svoje vsakodnevno življenje: ulico, kjer živite, kar vidite na poti v trgovino ali med sprehajanjem psa ali kar opazite skozi okno, preden zjutraj vklopite računalnik. Želimo si to doživeti z vami, tudi če le v obliki fotografije. Omogočite drugim, da se podajo na vizualno popotovanje po krajih, ki sestavljajo zvezo EUTOPIA.

Čeprav bomo podelili nekaj privlačnih nagrad, to ni natečaj za najelegantnejšo ali najbolj profesionalno fotografijo ali slovnično popoln pripis. Iščemo le posnetke, ki ujamejo, kar ljudje vidijo zunaj v teh časih, fotografije, ki predstavljajo evropske in globalne partnerje zveze EUTOPIA, ki sodelujejo v tednu zveze EUTOPIA spomladi 2021.

Naslovite e-sporočilo tako, da v vrstico z zadevo napišete »photo contest« ter nam svojo fotografijo pošljite do četrtka, 15. aprila 2021, pred 17.00 (po srednjeevropskem času) na in omogočite drugim, da vidijo zunanjost vašega sveta. Upoštevajte, da s pošiljanjem fotografije zvezi EUTOPIA dovoljujete, da jo uporabi, objavi, spremeni in/ali prilagodi.

Pripišite svoje ime in kraj ter stavek ali dva o svoji fotografiji. Ni vam treba čakati na konec tedna zveze EUTOPIA, da nam pošljete fotografijo. Pošljete nam jo lahko že zdaj!

Zmagovalec oziroma zmagovalci bodo razglašeni v petek, 16. aprila, na zaključni slovesnosti ob 12.00 (po srednjeevropskem času), na kateri bodo prikazane poslane fotografije.

Več informacij lahko najdete tukaj.

Teden zveze EUTOPIA na družbenih omrežjih

Tokratni tretji teden zveze EUTOPIA bo zaradi trenutne pandemije v celoti potekal po spletu.

Na družbenih omrežjih vas bomo obveščali o različnih dogodkih, zato ne pozabite spremljati napovedi ter najnovejših informacij na kanalih zveze in spletni strani tedna zveze EUTOPIA.

Vabimo vas, da se nam pridružite na skupnem popotovanju!