Datum objave: 20.04.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Drage sodelavke in sodelavci, spoštovane študentke in študenti!

Vsem, ki ste mi izkazali podporo v prvem krogu volitev, bi se rad iskreno zahvalil. Mislim, da smo skupaj pokazali, da nam ni vseeno za našo Univerzo in da nas je veliko takšnih, ki menimo, da so v delovanju Univerze nujne spremembe.

Glasovi, ki ste jih namenili tako meni kot prof. dr. Ramšaku ter prof. dr Lukšiču, kažejo na to, da smo dosegli kritično maso tistih, ki si želimo sprememb. A to moramo pokazati še enkrat v sredo 21. aprila v drugem krogu volitev rektorja. Zato vas pozivam, da se volitev v čim večjem številu udeležite in oddate svoj glas za spremembe! Verjamem, da nas je dovolj takšnih, ki želimo sodobno, vključujočo, povezano Univerzo, Univerzo, ki je vpeta v družbo, ne pa zaspane in v družbi nevidne Univerze.

Zelo sem vesel podpore obeh kandidatov, prof. dr. Ramšaka in prof. dr. Lukšiča, ki podpirata mojo željo po spremembah in program, v katerem se zavzemam za spremembe. S profesorjem Ramšakom sva našla številne stične točke tako v programih kot v željah po spremembah, zato sva se dogovorila, da bo prevzel mesto prorektorja za raziskave v moji rektorski ekipi. Menim, da je profesor Ramšak izvrsten znanstvenik, ki bo lahko odlično vodil področje raziskovanja, hkrati pa bodo njegove izkušnje dekana dodatno obogatile mojo ekipo pri vodenju naše Univerze. Drugi kandidat za prorektorja je prof. dr. Matjaž Drevenšek z Akademije za glasbo, ki so ga skupaj predlagale vse tri umetniške akademije, imeni dveh kandidatk za prorektorice s področij družboslovja in humanistike pa bom sporočil po volitvah. Seveda pa bo osnovno vodilo mojega vodenja univerze izpolnjevanje mojega programa.

V prihodnjih letih nas čakajo pomembne spremembe, tako v našem lokalnem okolju kot širše. Najbolj pereča tema bodo še naprej podnebne spremembe in okoljska politika, pa tudi nujne družbene spremembe. Prednostno se bomo morali spopasti z obnovo pedagoškega in raziskovalnega dela, ki ga je zaustavila pandemija. Čaka nas načrt, kako pomagati študentom in študentkam, ki jih je zaprtje univerze najbolj prizadelo.

Univerza v Ljubljani, skupaj z drugimi akademskimi inštitucijami v Sloveniji in v tujini, mora biti aktivna razpravljalka v družbenem dialogu, ki bo odločal o naši prihodnosti in prihodnosti naših otrok in vnukov. Skupaj se moramo izobraževati v široko razgledane, komunikativne, kreativne in kritično razmišljujoče člane in članice družbe, ki bodo razumeli izzive in se nanje odprto odzvali.

Obljubljam, da bom kot rektor k ohranjanju najboljšega, kar Univerza že premore, in k spremembam, ki bodo omogočile uresničitev mojih programskih ciljev, pristopal odgovorno, s širokim dialogom in z zavezanostjo načelom etičnega delovanja.

Prejšnji torek smo pokazali, da nam ni vseeno. Pokažimo to še enkrat v sredo 21. aprila!

Prof. dr. Gregor Majdič

Za Univerzo, ki navdihuje,
za znanje, ki povezuje!