Datum objave: 06.05.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Teden zveze EUTOPIA v Göteborgu

Ekipa tedna zveze EUTOPIA z Univerze v Göteborgu se zahvaljuje vsem udeležencem nedavnega tedna zveze EUTOPIA. Po zaslugi vaših razprav, ki spodbujajo k razmišljanju, odličnega mreženja in novih pobud je bilo teh pet dni res prečudovitih.
Na tednu zveze so ključni igralci iz zveze in zunaj nje razpravljali in izvedeli več o koristih zveze EUTOPIA ter izzivih in priložnostih, ki so pred nami.
Baklo zdaj predajamo Univerzi Pompeu Fabra, ki bo gostila naslednji teden zveze EUTOPIA, ki bo potekal od 22. do 26. novembra 2021. Želimo vam veliko sreče!


Fotografski natečaj Pogledi članov zveze EUTOPIA – EUTOPIAn Views

Fotografski natečaj Pogledi članov zveze EUTOPIA 1.jpgFotografski natečaj Pogledi članov zveze EUTOPIA 2.jpgFotografski natečaj Pogledi članov zveze EUTOPIA 3.jpg


Zahvaljujemo se vsem, ki ste v okviru fotografskega natečaja Pogledi članov zveze EUTOPIA – EUTOPIAn Views poslali fotografije. Vaš odziv je bil neverjeten, poleg tega smo iz vseh koncev naše zveze in od naših globalnih partnerjev prejeli številne čudovite fotografije.
V nadaljevanju si lahko ogledate prve tri fotografije.

Zmagovalka: Lidiia Shevchenko (Medvedje v kavarni)
Univerza CY Cergy Paris

Drugo mesto: Hilal Yildirim (Spomenik z masko)
Univerza v Göteborgu

Tretje mesto: Marko Tacer (Prazna predavalnica)
Univerza v Ljubljani

Dodatne informacije o tednu zveze EUTOPIA


Udeležba univerze UPF v dveh projektih Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo o urbani mobilnosti


Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT), katerega proračun znaša skoraj 30 milijonov evrov, je svoje dejavnosti v letu 2021 začel s promocijo skupnosti znanja in inovacij (SZI), ki jih sestavljajo zainteresirane strani z akademskega in raziskovalnega področja ter področja industrije, da se spodbudi sodelovanje pri iskanju rešitev za globalne izzive, kot je SZI na področju urbane mobilnosti.

V okviru tega sta se začela dva nova projekta, v katera je prek raziskovalne skupine NeTS, ki jo vodi Miquel Oliver, vključen Oddelek univerze UPF za informacijske in komunikacijske tehnologije (DTIC), in sicer projekt WalkCycData, povezan s podatki o pešcih in kolesarjih, ter projekt v zvezi z blokovno verigo za urbano mobilnost Blockchain for Urban Mobility.

Več informacij o teh projektih na voljo tukaj.


Greta Thunberg in Petki za prihodnost – od globalnega mita do lokalne mobilizacije

Podnebno gibanje je leta 2019 doživelo rast svojih mobilizacijskih zmogljivosti ter povečanje svojega političnega in medijskega vpliva brez primere. Uspeh gibanja je tesno povezan z Greto Thunberg ter globalnim vplivom njenih sporočil in gibanja Petki za prihodnost, ki deluje v več sto mestih po vsem svetu.

Silvia Díaz-Pérez, Roger Soler-i-Martí in Mariona Ferrer-Fons, člani raziskovalne skupine JOVISOddelka za komunikacije univerze UPF, so v študiji proučevali govore in aktivistke na družbenih omrežjih in njihovo legitimacijo prek njene osebne zgodbe, hkrati pa so na podlagi objav na Twitterju in Instagramu raziskali gibanje Petki za prihodnost v Barceloni. Raziskava je temeljila na projektu, za katerega so bila sredstva pridobljena v okviru razpisa univerze UPF za dobrobit planeta Planetary Wellbeing.
Več informacij o tej študiji na voljo tukaj.

Dogodki 

Udeležite se delavnic o življenju izseljencev Life as an expat, ki ju organizirajo ambasadorji zaposlitve zveze EUTOPIA!

Čeprav je selitev v drugo državo lahko izjemno prijetna, jo vedno spremljajo tudi nekatere težave.
Načrtovanje selitve je lahko zahtevno, zlasti kadar se nameravate preseliti za dlje časa in ne le za čas študija ali pripravništva. Vendar pri tem niste sami! Obstaja pomoč!

V okviru prve od dveh delavnic si bomo ogledali, na kaj ne smete pozabiti pri selitvi v tujino z vidika administracije. 
Poleg koristnih nasvetov, kaj upoštevati, boste izvedeli več o pobudi EURAXESS, za vprašanja pa vam bo na voljo tudi skupina ljudi, ki so zapustili matično državo in živijo v tujini. 

Pridružite se našemu spletnem seminarju na platformi Zoom, ki bo potekal v ponedeljek, 26. aprila 2021,ob 18.00 (po srednjeevropskem času).

Prijavite se lahko na: 
https://link.webropol.com/ep/eutopiacareerexpat1.

Vaz zanima delo v tujini?
V okviru drugega dela delavnice Life as an expat bodo 4 razpravljavci delili dobre in slabe izkušnje v zvezi z življenjem izseljencev. Povprašajte te nekdanje študente univerze VUB vse o izkušnjah z delom v tujini.

Pridružite se razpravi, ki bo potekala v torek, 4. maja 2021,ob 18.00 (po srednjeevropskem času).

Prijavite se na spletni seminar z nekdanjimi študenti o delu v tujini pod številko 3 – #3 – Alumni about Working Abroad: 
https://communicatie.vub.be/alumni-webinars-2021


Univerza VUB vabi doktorande iz partnerskih članic zveze EUTOPIA na doktorandski dan univerze VUB 2021


Glavni cilj doktorandskega dneva, ki ga vsako leto organizirajo Pisarna univerze VUB za usposabljanje in razvoj raziskovalcev ter doktorske šole univerze VUB za raziskovalce in strokovnjake, je zbrati doktorande iz vseh disciplin, da izmenjajo izkušnje in informacije ter izvejo, kaj je novega na področju podpore in izobraževanja doktorandov. Tema tokratne izdaje, ki bo potekala 27. maja v digitalni obliki, bodo cilji trajnostnega razvoja: globalni izzivi, pretvorjeni v lokalne in raziskovalne projekte na univerzi VUB in zunaj nje.

Pridružite se delavnici EUTOPIA – what’s in it for me? o tem, kaj vam prinaša zveza EUTOPIA in kakšne priložnosti ponuja doktorandom.

Več informacij in celoten program tukaj
Prijava
Delavnica EUTOPIA – what’s in it for me?


Ženske, ki prinašajo novice: dan različnosti 2.–3. maj 2021


VUB, ULB, EHB, fundacija Evens in BOZAR že sedmič zapovrstjo prirejajo dan različnosti ob svetovnem dnevu svobode tiska. Program je poln koristnih govorov in pogovorov o »ženskah, ki prinašajo novice«!
VUB vabi skupnost EUTOPIA na ta brezplačen spletni dogodek, ki bo potekal 2. in 3. maja 2021.

Prijavite se tukaj.


Študentska konferenca Be EUTOPIAn


Prva študentska konferenca BeEUTOPIAn je potekala od 20. do 22. aprila 2021. Na njej je sodelovalo 20 govorcev iz vrst profesorjev in študentov, ki so razpravljali o spletnem izobraževanju in njegovi prihodnosti.

Pogovarjali smo se o digitalizaciji univerz, vplivih covida-19 na duševno zdravje, posledicah za konkretne primere izobraževanja in o njegovi prihodnosti.

Izvedeli smo, da je bilo na obeh straneh nekaj težav: nekateri profesorji so se s težavo privadili na spremembo, študenti so imeli težave z internetno povezavo, na trgu dela je prišlo do večje brezposelnosti, primanjkovalo je praktičnih predmetov, vsi pa smo pogrešali neposredni stik. Govorci na konferenci so obravnavali vse te težave, na koncu pa smo sklenili, da smo ugotovili, da se lahko prilagodimo spremembam, da lahko odpravljamo ovire in da se lahko iz vsake izkušnje česa naučimo.

Tako lahko izobraževanje v teh razmerah prinese številna pozitivna spoznanja. Ne moremo in ne smemo se vrniti v preteklost, temveč moramo izkoristiti dobre rešitve, do katerih smo prišli, in si prizadevati za boljšo prihodnost (npr. posneta predavanja za lažje učenje). Prihodnost izobraževanja, ki jo vse zainteresirane strani oblikujejo enako.

Priložnosti

Razširite si obzorje s poletnimi šolami Univerze v Ljubljani

Fakultete in akademije Univerze v Ljubljani ponujajo pestro paleto več kot 20 poletnih šol z različnih področij: od ekonomsko-poslovnih ved in prava do socialnih ved, farmacije in tehničnih ved. Nekatere poletne šole bodo namenjene le osnovnošolcem, druge pa dodiplomskim in podiplomskim študentom ter celo raziskovalcem in profesorjem.

Izberite eno (ali več) izbranih akademskih izobraževanj in pametno preživite čas.

Dodatne informacije

Opomnik

ICUR 2021: Še vedno lahko predložite povzetke

Mednarodna konferenca o dodiplomskem raziskovanju (ICUR) je letna, dvodnevna akademska konferenca, na kateri se predstavijo najboljši dodiplomski raziskovalci z vsega sveta. ICUR spodbuja mednarodno povezovanje in interdisciplinarne pogovore med dodiplomskimi študenti partnerskih institucij.
Konferenca ICUR 2021 bo potekala 28. in 29. septembra 2021.

Povzetke za konferenčno izdajo 2021 lahko predložite do 2. junija 2021 do polnoči, in sicer tako, da na spletišču konference ICUR izpolnite obrazec. V enem mesecu po roku, tj. 2. juniju, boste prejeli informacije o rezultatu svoje predložitve.

Več informacij najdete tukaj in spletišču konference ICUR. Razpis za zbiranje povzetkov najdete tukaj.


Poletne šole univerze CY Cergy Paris Université


To poletje univerza CY Université vabi študente iz zveze EUTOPIA k udeležbi v spletnih programih poletnih šol v angleščini o naslednjih temah: 

28. junij–2. julij 2021: poletna šola o francoskih študijih. Medkulturnost, trendi in vzorčno kroženje

Ta poletna šola zajema večdisciplinarni program s poudarkom na humanistiki in družboslovju z vidika medkulturne komunikacije. Ta večdisciplinarni program je namenjen usposabljanju na področju francoskih študij (francoska kulturna posebnost, Francija v svetu, medkulturnost, kulturni prenos) in podajanju dodatnih informacij o Franciji.
Tukaj sta na voljo letak in brošura poletne šole z vsemi potrebnimi informacijami.

5. julij–9. julij 2021: poletna šola o dediščini

Namen te poletne šole je omogočiti študentom inovativno in večdisciplinarno spoznavanje področij dediščine in ustvarjanja. Študenti se bodo seznanili z novimi raziskovalnimi praksami in inovativnimi metodologijami, ki zmanjšujejo prepad med akademskim svetom in institucionalnimi laboratoriji. 
Tukaj sta na voljo letak in brošura poletne šole z vsemi potrebnimi informacijami.

Študenti iz zveze EUTOPIA in z univerze CY Université so oproščeni plačila prijavnine ter plačajo le šolnino. 
Za morebitna vprašanja vam je na voljo ga. Lidiia Shevchenko na naslovu 

Koledar 

28. april
Rok za prijavo za financiranje somentorskih doktorskih štipendij v zvezi EUTOPIA

4. maj
Delavnica »Life as an expat«: »#3 – Alumni about Working Abroad« 

2. junij
Razpisni rok za zbiranje povzetkov za konferenco ICUR 2021

7. junij–27. avgust
Poletni program »Podatkovna znanost za družbeno dobro« (Univerza v Warwicku)

28. junij–2. julij
Poletna šola univerze CY o francoskih študijih. Medkulturnost, trendi in vzorčno kroženje

30. junij–2. julij
Študentsko vodena poletna konferenca »Premislek o ciljih trajnostnega razvoja ZN do leta 2030 v času po pandemiji«

5.–9. julij
Poletna šola univerze CY o dediščini

5.–16. julij
Poletna šola univerze VUB o oblikovanju politik v EU: analiza državljanskih pravic v EU

5.–30. julij
Poletna šola za trajnost Univerze v Göteborgu

5.–30. julij
Mednarodna poletna šola v Barceloni

7.–9. julij
Simulacija pogajanj Sveta o proračunu EU po letu 2020 (več informacij sledi)

9.–13. avgust
Poletna šola biotehnologije na univerzi VUB: na stičišču biologije in tehnologije (izvedba je odvisna od epidemiološke slike, več informacij sledi aprila)

28.–29. september
ICUR 2021