Datum objave: 10.05.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Dr. Jure Zupan, član Svetovne mreže Univerze v Ljubljani in docent na Univerzi Cincinnati, bo predstavil problem, ki ga fizikom še ni uspelo razjasniti. Vabljeni na spletno predavanje, ki bo v ponedeljek, 7. junija, 2021, ob 16. uri. Predavanje je brezplačno, potrebna pa je predhodna prijava.

Snov in antisnov sta si zelo podobni, imata skoraj identične lastnosti, le naboj je drugačen. Antielektron oz. pozitron je tako pozitivno nabit, za razliko od negativnega elektrona. Zakaj je potem vse, kar vidimo okrog nas – mize, stoli, knjige … – sestavljeno iz snovi in ne antisnovi? Kako to, da je snov po prapoku prevladala nad antisnovjo? Odgovor je pomemben za naše razumevanje sveta; če bi bilo v zgodnjem vesolju enako snovi kot antisnovi, potem nas sploh ne bi bilo. Kaj v zakonih fizike je omogočilo prevlado snovi?

Na predavanju bo dr. Jure Zupan orisal problem, ki ga ima s pojasnitvijo tega dejstva standardni model osnovnih delcev, in nakazal, kateri eksperimenti v fiziki delcev nam lahko ponudijo razrešitev problema z meritvami, ki jih bodo fiziki opravili v prihodnosti.