Datum objave: 17.05.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Novice o konzorciju 

Kako uspeti v okviru pobude Evropske univerze

Evropska unija je objavila informativne preglede pobude Evropske univerze, ki prinašajo primerjalne informacije o 41 zvezah v okviru pobude Evropske univerze, ki trenutno delujejo in se pripravljajo na vmesno oceno te pobude, ki bo opravljena letos.

V prvih dveh krogih razpisa v zvezi s pobudo Evropske univerze je Evropska komisija izrecno poudarila, naj bodo izbrane zveze zgledi, ki kažejo »pot do evropskega visokošolskega prostora«, zato je za morebitne prijavitelje in druge zelo zanimivo slišati, kako so te zveze začele izvajati svoje projekte. Dodatne informacije so na voljo tukaj.


Postopek oblikovanja novega strateškega modela internacionalizacije univerze UPF je dokončan


Univerza orje ledino na področju organiziranja presečne internacionalizacije, ki je v središču institucionalnega projekta univerze in njegova strateška gonilna sila. Eden najpomembnejših elementov novega modela je študentska »internacionalizacija doma«, v okviru katere lahko študenti uživajo v bolj vključevalni mednarodni izkušnji, ne da bi jim bilo treba zapustiti UPF. Dodatne informacije so na voljo tukaj.


Zagnana je bila aplikacija Dikhat! za boj proti anticiganizmu


Aplikacija je del projekta AGREP (Action Program for Effective Reporting of Antigypsyism and Discrimination – akcijski program za uspešno poročanje o anticiganizmu in diskriminaciji), ki ga vodi raziskovalna skupina GRITIM-UPF pod taktirko glavne raziskovalke Zenie Hellgren, financira pa ga Evropska komisija. Vključuje več delov, ki omogočajo poročanje o incidentih, ogled zemljevida pritožb ter obveščanje o storitvah Zveze romskih združenj v Kataloniji in Urada Mestnega sveta Barcelone za nediskriminacijo, ki sta partnerja v projektu. Dodatne informacije so na voljo tukaj.

 

Dogodki 

¿Dónde vamos? ¡A España!

Ambasador zaposlitve zveze EUTOPIA z Univerze Pompeu Fabra (Barcelona) vas vabi na novo delavnico, ki se začne v sredo, 12. maja, ob 15.00, v okviru sklopa srečanj: »Kako najti službo« v Španiji.
Na delavnici boste izvedeli vse o kulturi na španskem trgu dela: kako napisati življenjepis in prošnjo za delo, kje najti priložnosti za delo in kako se pripraviti na zaposlitveni razgovor. 

Za prijavo poglejte to povezavo.
Delavnico vodi El Despertador, katalonsko podjetje za coaching, ki posameznikom zagotavlja podporo v okviru osebnega in poklicnega samovoditeljstva prek samospoznavanja, usmerjanja, obvladovanja čustev ter razvoja znanj in spretnosti.


EUTOPIA: nov izobraževalni model – spletni strokovni v septembru


Izobraževalni model zveze EUTOPIA je uglašen s pristopom k učenju, ki temelji na izzivih, ter spodbuja uporabo znanja in teorije pri reševanju težav resničnega sveta. Študenti iz zveze EUTOPIA sodelujejo pri skupnem učnem potovanju, na katerem iščejo in uvajajo smiselne rešitve za zapletena vprašanja na evropski ravni. Zveza EUTOPIA zato postavlja v ospredje pomembnost pedagoške odličnosti za evropsko univerzo 21. stoletja.

Da bi se ta ambiciozni novi model visokega šolstva v Evropi uresničil, EUTOPIA razvija povezane učne skupnosti. Povezane učne skupnosti lahko združijo osebje, študente in zainteresirane strani, ki niso iz akademskega sveta, vključene v medkampusno učenje in pedagoške dejavnosti, na podlagi tesne povezave z raziskovalnimi programi partnerskih univerz zveze EUTOPIA.

Namen seminarja je predstaviti in izmenjati mnenja o tem modelu z dvema uveljavljenima evropskima strokovnjakoma: Yves Puniejem (višjim znanstvenikom iz Enote za človeški kapital in zaposlitev v okviru Skupnega raziskovalnega središča Evropske komisije v Sevilli) in Jensom Bjornavoldom (iz bruseljske pisarne Evropskega centra za razvoj poklicnega usposabljanja (Cedefop)). Rezultate izmenjav bomo sporočili pozneje.


Teden akademskega voditeljstva – srečanji, odprti za partnerske univerze zveze EUTOPIA, ponedeljek, 31. maja


Univerza VUB vas vljudno vabi na navdihujoči predavanji o akademskem voditeljstvu, ki bosta potekali v ponedeljek, 31. maja.Teden akademskega voditeljstva univerze VUB bo začel prorektor Romain Meeusen, zadolžen za internacionalizacijo, ki bo predstavil pomen primernega voditeljstva v univerzitetnem okolju (13.00–13.30). Sledila bo strokovnjakinja za voditeljstvo prof. Katrien Fransen (univerza KU Leuven), ki bo imela osrednje predavanje z naslovom Moč opolnomočenja: Črpanje iz izkušenj s skupnim voditeljstvom v športnih moštvih kot navdih za akademsko okolje (13.30–15.00):
Kaj nekaterim športnim moštvom omogoča, da so boljša od drugih? Zakaj so nekatera športna moštva večni prvaki, druga pa vedno drugouvrščena? Voditeljstvo kot eden ključnih dejavnikov prispeva h konkurenčni prednosti. Kljub temu sta oblikovanje in vzpostavitev voditeljske strukture, ki prinaša želeno konkurenčno prednost, vse prej kot premočrtna. V okviru te predstavitve bomo spoznali, kako ima skupna oziroma horizontalna voditeljska struktura (namesto vertikalne) edinstvene prednosti za uspešnost športnih moštev ter zdravje in dobro počutje članov moštva. Poleg tega vabimo občinstvo k premisleku o prenosu teh spoznanj v akademsko okolje.

Zainteresirani člani zveze EUTOPIA se lahko prijavijo tukaj.
Prijave so mogoče do četrtka, 27. maja.

 

Priložnosti

Akademija mladih voditeljev zveze EUTOPIA – poziv k oddaji prijav

Ste se pripravljeni pridružiti akademiji mladih voditeljev zveze EUTOPIA?
S podpiranjem raziskovalnih izmenjav med mladimi raziskovalci in raziskovalci v srednjem poklicnem obdobju iz vseh partnerskih univerz zveze EUTOPIA bo akademija mladih voditeljev zveze EUTOPIA postala skupnost obetavnih neodvisnih voditeljev na področju raziskav, ki deli in spodbuja evropske vrednote ter vizijo zveze EUTOPIA kot medsebojno povezanega akademskega okolja. 
Začetek oddaje prijav: 30. april 2021. Konec oddaje prijav: 30. junij 2021.

Več informacij
Opis razpisa
Obrazec za prijavo


Program doktorske mobilnosti zveze EUTOPIA DocMob – poziv k oddaji prijav


Program zveze EUTOPIA DocMob podpira raziskovalne obiske doktorandov iz zveze EUTOPIA po vseh partnerskih univerzah zveze EUTOPIA, s čimer spodbuja raziskovalno sodelovanje znotraj zveze EUTOPIA. Program je odprt za vse akademske discipline in teme.
Prijave lahko oddate od 30. aprila 2021 do 22. junija 2021.
 
Več informacij
Opis razpisa
Obrazec za prijavo


Virtualna simulacija pogajanj Sveta o proračunu EU po letu 2020 pod okriljem zveze EUTOPIA


EUTOPIA vabi študente s partnerskih univerz zveze EUTOPIA in iz njene globalne mreže k udeležbi v simulaciji, ki jo bo organizirala Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani in ki bo potekala v celoti po spletu od 5. do 9. julija 2021, pripravljalno srečanje pa bo 28. junija. Pokažite svojo pogajalsko moč v enem od najbolj zapletenih pogajanj na visoki ravni EU in spoznajte postopke odločanja znotraj Sveta EU!

Simulacija se bo osredotočila na vsebino in postopke pogajanj Sveta (Sveta EU in Evropskega sveta) o srednjeročnem proračunu EU po letu 2020, ki je sestavljen iz dveh delov – tradicionalnega večletnega finančnega okvira za obdobje 2021–2027 in novega Instrumenta Evropske unije za okrevanje. 

Vsi udeleženci bodo prejeli potrdilo o udeležbi ter bodo upravičeni do 4 kreditnih točk po ECTS. Simulacija bo potekala v angleščini.

Rok za prijavo je 28. maj! 
Študenti univerze CY se obrnite na Tomyja Queneta(in ne Lindo Benrais, kot je navedeno v letaku).

Dodatne informacije.

Letak

 

Opomnik

ICUR 2021: Še vedno lahko predložite povzetke

Mednarodna konferenca o dodiplomskem raziskovanju (ICUR) je letna, dvodnevna akademska konferenca, na kateri se predstavijo najboljši dodiplomski raziskovalci z vsega sveta. ICUR spodbuja mednarodno povezovanje in interdisciplinarne pogovore med dodiplomskimi študenti partnerskih institucij.
Konferenca ICUR 2021 bo potekala 28. in 29. septembra 2021.

Povzetke za konferenčno izdajo 2021 lahko predložite do 2. junija 2021 do polnoči, in sicer tako, da na spletišču konference ICUR izpolnite obrazec. V enem mesecu po roku, tj. 2. juniju, boste prejeli informacije o rezultatu vaše predložitve.

Več informacij najdete na tej povezavi in spletišču konference ICUR. Razpis za zbiranje povzetkov je na voljo tukaj.


Poletne šole univerz zveze EUTOPIA


V nadaljevanju najdete seznam vseh različnih poletnih šol, ki jih priporočajo univerze zveze EUTOPIA.
Za več informacij kliknite na posamezno poletno šolo.

 

Koledar 

30. april–22. junij
Program doktorske mobilnosti zveze EUTOPIA DocMob – poziv k oddaji prijav

30. april–30. junij
Akademija mladih voditeljev zveze EUTOPIA – poziv k oddaji prijav

28. maj
Rok za prijavo za simulacijo pogajanj Sveta o proračunu EU po letu 2020

31. maj
Teden akademskega voditeljstva – srečanji, odprti za partnerske univerze zveze EUTOPIA

2. junij
Razpisni rok za zbiranje povzetkov za konferenco ICUR 2021

7. junij–27. avgust
Poletni program »Podatkovna znanost za družbeno dobro« (Univerza v Warwicku)

28. junij–2. julij
Poletna šola univerze CY o francoskih študijih. Medkulturnost, trendi in vzorčno kroženje

30. junij–2. julij
Študentsko vodena poletna konferenca »Premislek o ciljih trajnostnega razvoja ZN do leta 2030 v času po pandemiji«

5.–9. julij
Poletna šola univerze CY odediščini

5.–16. julij
Poletna šola univerze VUB o oblikovanju politik v EU: analiza državljanskih pravic v EU

5.–30. julij
Poletna šola za trajnost Univerze v Göteborgu

5.–30. julij
Mednarodna poletna šola v Barceloni

5.–9. julij
Simulacija pogajanj Sveta o proračunu EU po letu 2020

28.–29. september
ICUR 2021