V okviru Programa usposabljanj za kulturo kakovosti UL vabimo zaposlene UL na e-usposabljanje:
ČUJEČNOST ZA OBVLADOVANJE STRESA IN IZBOLJŠANJE ZDRAVJA

Datum objave: 03.09.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

PRIJAVE SO ZAKLJUČENE, zapolnjena je tudi čakalna vrsta. 

Vabimo vas na delavnico čuječnosti za obvladovanje stresa, večjo ustvarjalnost in vzpostavljanje ter ohranjanje psiho-fizičnega zdravja zaposlenih. Delavnica bo potekla v dveh srečanjih, obe sta pretežno praktični z nekaj teorije in možnostmi za vprašanja, refleksije in dodatne pojasnitve. Poudarek bo na celovitem pristopu k vadbi čuječnosti s fokusom na vajah v gibanju (a ne izključno) in vnašanju naučenega v vsakdanje življenje. Med obema srečanjema delavnice udeleženci sami, ob pomoči zvočnih in video posnetkov, ki jim bodo na voljo, vadijo naučeno na prvi delavnici nato pa to nadgradijo ter poglobijo z vadbo na drugem delu delavnice. 

IZVAJALEC: Robert Križaj, uni. dipl. ekon, specializant Gestalt psihoterapije (SFU fakulteta), kvalificiran učitelj 8-tedenskega izvornega programa čuječnosti MBSR (Mindfunlness-Based Stress Reduction) s strani Centra za čuječnost medicinske fakultete Univerze v Massachusetts-u (UMAss), ZDA, in 8-tedenskega nadaljevalnega programa Čuječnost v odnosu (Interpersonal Mindfulness Program).

TERMIN IN TRAJANJE: 4 andragoške ure, v dveh srečanjih:

  • začetek v torek, 7. septembra ob 13h,
  • nadaljevanje v torek, 14. septembra ob 13h;

Udeležba le na drugem delu delavnice ni možna.

LOKACIJA: Zoom, spletna aplikacija Zoom, za sodelovanje potrebujete delujočo kamero in mikrofon.  

VSEBINA: Čuječnost je ne-presojajoče zavedanje sedanjega trenutka. To sposobnost krepimo z rednim in namenskim posvečanjem pozornosti našemu trenutnemu doživljanju, na poseben način. Rezultat je večja odpornost na stres in izboljšanje psiho-fizičnega zdravja. S čuječnostno vadbo povečujemo kvaliteto zavedanja ter stabilnost, kontrolo in učinkovitost pozornosti, kar ima dokazano pozitiven vpliv na širok razpon posameznikovega delovanja: kognicijo, čustvovanje, vedenje in fiziologijo. Čuječnostne prakse so priznan način dopolnilnega zdravljenja širokega spektra psihofizičnih težav s strani nacionalnih inštitutov za zdravje v npr. Angliji, ZDA in Skandinaviji.

NAMEN: Obvladovanje stresa, večja ustvarjalnost in vzpostavljanje ter ohranjanje psiho-fizičnega zdravja zaposlenih.

PRISTOP: Praktično naravnana delavnica, s fokusom na vadbi čuječnosti in vnašanju naučenega v vsakdanje življenje, z nekaj teorije in možnostmi za vprašanja, refleksije in dodatne pojasnitve. Izvedba je prilagojena delovnim organizacijam. Udeleženci za vključevanje prakse čuječnosti v vsakdanje življenje dobijo dostop do cca. 40 posnetkov (zvočnih in video) ter pisne povzetke.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: do 50

 

Rok za prijavo je do zapolnitve prostih mest, zaradi izrazito praktične in aktivne narave dela je število mest omejeno na 50. V primeru, da ste se delavnic že udeležili, vas prosimo, da se ne prijavljate in s tem omogočite udeležbo kolegom. Udeležba je brezplačna, prijavijo se lahko zaposleni in zaposlene na Univerzi v Ljubljani.

Vljudno vabljeni!