Datum objave: 27.09.2021

Kategorija: Eutopia

Novice o konzorciju 

Slovesnost ob širitvi zveze EUTOPIA, 15.–16. september 2021

Dne 16. septembra 2021 so se zvezi EUTOPIA na slovesnosti, ki je potekala v Bruslju, uradno pridružile tri nove univerze.
Univerze Technische Universität Dresden, Università Ca’ Foscari Venezia in Universidade NOVA de Lisboa so od prejšnjega torka nove članice zveze evropskih univerz EUTOPIA.

Rektorji zveze so se sestali v Bruslju, kjer so formalizirali pridružitev novih univerz in njihovo vse večje vključevanje, zlasti glede prihodnosti zveze v pričakovanju novega razpisa Evropske komisije.
Sporočila za javnost najdete tu.

Dogodki 

Sezona strokovnih seminarjev: Izobraževalni model zveze EUTOPIA

Dne 14. septembra 2021 (14.30–17.00 po srednjeevropskem času) je zveza EUTOPIA organizirala prvi strokovni seminar: Iskanje priložnosti v okviru transnacionalnega vseživljenjskega učenja (Exploring Opportunities in Transnational Life-Long Learning).

Čeprav se demografske lastnosti visokošolskih študentov spreminjajo, se visoko izobraženi diplomanti, ki želijo osvežiti svoje znanje in spoznanja ali pridobiti nova, srečujejo z različnimi ovirami: družinske dolžnosti in poklicne okoliščine omejujejo njihovo mobilnost in razpoložljivi čas za študij.

Univerze partnerice zveze EUTOPIA želijo z vzpostavitvijo prilagodljivih mehanizmov, ki na podlagi koncepta mikrocertifikata priznavajo kratkoročna prizadevanja za učenje, zagotoviti možnosti, ki bi bolje ustrezale ambicijam tistih, ki se želijo vseživljenjsko izobraževati.

Seminar, ki so se ga udeležili oblikovalci predmetnikov iz zveze EUTOPIA ter osrednja govorca Yves Punie (znanstveno središče EU pri Skupnem raziskovalnem središču)  in Jens Bjørnåvold (Cedefop), si lahko ogledate na kanalu zveze EUTOPIA na Youtubu.

Študentski ambasadorji zaposlitve zveze EUTOPIA se vračajo z novo delavnico, ki bo potekala danes ob 17.00 po srednjeevropskem času!

Leto se je ravnokar začelo, študentski ambasadorji zaposlitve pa že delajo.
Prvo delavnico letos organizira ambasador zaposlitve z univerze CY Cergy Paris Université v sodelovanju s programom za študentsko sodelovanje STudent Engagement Programme (STEP) in Animafacom: kako ovrednotiti svoje študentsko sodelovanje. 

Delavnica vam bo pomagala ovrednotiti obšolske dejavnosti in študentsko sodelovanje (npr. v dejavnostih zveze EUTOPIA ;)) v vašem življenjepisu.

Želite postati prostovoljec? Vas nenehno zanimajo nove priložnosti in izkušnje? Ste že vključeni v kakršno koli zunajakademsko dejavnost? Če je odgovor da, ne zamudite dogodka!

Več informacij najdete tukaj, prijavite pa se lahko tukaj.

Govorci zveze EUTOPIA na sejmu odprte znanosti Open Science Fair 2021, 20.–23. september

Namen sejma OS Fair 2021 je združiti in opolnomočiti skupnosti in storitve odprte znanosti; prepoznati skupne prakse glede odprte znanosti; proučiti, katere so najboljše sinergije za izvajanje in upravljanje storitev, ki delujejo pri mnogih, ter izmenjati izkušnje z vsega sveta in se učiti drug od drugega.

--> Prispevek za kratko predstavitev na sejmu OSFair2021, avtorja Elisa Maes in Lennart Stoy z univerze Vrije Universiteit Brussel: Driving assessment reform through collaboration – the approach of the EUTOPIA European University (Spodbujanje reforme ocenjevanja s sodelovanjem – pristop Evropske univerze EUTOPIA).
21. sep., srečanje11.30–12.30

Povzetek
Politične pobude, kot je evropski raziskovalni prostor, in infrastrukture, kot je evropski oblak za odprto znanost, vključujejo razpise za reformo ocenjevanja in priznavanja raziskav ter sistemov nagrajevanja, da bi bolje izražali merila odprte znanosti. Čeprav se je na nacionalni in institucionalni ravni pojavilo več vodilnih univerz, številne še vedno omahujejo glede reform, pri čemer v zvezi s spremembo ocenjevanja raziskav navajajo sistemske ovire.

Potencialni odgovor na to težavo pri skupnem delovanju so zveze, ki jih financira pobuda za evropsko univerzo in ki naj bi uvedle »sisteme za akademsko kariero, ki podpirajo in nagrajujejo raziskovalce, ki sodelujejo z družbo in so vključeni v kulturo izmenjave izsledkov svojih raziskav, zlasti z zagotavljanjem zgodnje izmenjave in odprtega dostopa do svojih publikacij in drugih rezultatov raziskav.«

Več informacij najdete tukaj, prijavite pa se lahko tukaj.

Nov sklop mesečnih spletnih seminarjev UUKi (Universities UK International)

Obdobje po covidu-19 pušča za seboj kratko- in dolgoročne posledice za univerze.

Pridružite se nam skupaj z našimi partnerji na novih mesečnih spletnih seminarjih, ki se začnejo 23. septembra 2021, s katerimi bomo univerzam pomagali oblikovati mednarodne strategije.
 
Prvi trije seminarji so:

  • Zakaj nismo drugi (Why aren't we second), 23. september 2021, v pogovoru z organizacijo IDP-Connect: razprava o uspešnosti Združenega kraljestva pri privabljanju mednarodnih študentov na podlagi poročila Why Aren't We Second, Part II, ki ga bomo kmalu objavili. Prvi del poročila lahko preberete tukaj.
  • Vpliv covida-19 na mednarodno izobraževanje in pot do okrevanja (The impact of COVID19 on international education and the road to recovery), 14. oktober 2021, v pogovoru z organizacijo Navitas: sklop prinaša poglobljen vpogled v globalni mednarodni študentski trg in ugotovitve glede prihodnosti skupaj s konkretnimi napovedmi glede leta 2022.
  • Vpliv tehnologije na strategije internacionalizacije (The impact of technology on internationalisation strategies), 25. november 2021, v pogovoru z organizacijo Pearson: obravnava vse večjo prisotnost tehnologije pri izvajanju in ocenjevanju izobraževanja, raziskuje koristi in omejitve tehnologije pri obravnavi pričakovanj in zahtev mednarodnih trgov in študentov.

Več informacij najdete tukaj, prijavite pa se lahko tukaj.

Priložnosti

Ekonomski vrh v Warwicku – Warwick Economics Summit, 4.–6. februar 2022

Ekonomski vrh v Warwicku (Warwick Economics Summit (WES)) išče študente iz zveze EUTOPIA, ki bodo nastopili kot ambasadorji in oblikovali delegacije, ki se bodo od 4. do 6. februarja 2022 udeležile hibridnega dogodka.

WES je največja akademska konferenca v Evropi, ki jo vodijo študenti, pokriva pa področja ekonomije, politike in širših družbenih znanosti. Virtualni vrh 2021 je privabil delegate z več kot 185 univerz in obravnaval najbolj pereča globalna vprašanja v zvezi s pandemijo covida-19.

WES2022 bo hibridni vrh, na katerem se bodo izmenjevali dogodki z neposredno fizično udeležbo in virtualni dogodki. Z vrhunskimi govorci, WES-blogi (na katerih študenti z vsega sveta pišejo o različnih temah), sklopom študentskih govorcev in svojim ekskluzivnim sklopom Spoznaj govorca (Meet the Speaker) ter številnimi dogodki za mreženje in kariernimi dogodki, ki omogočajo razpravo o svetovno pomembnih temah, ponujamo študentom edinstveno priložnost, da spoznajo globalne voditelje in študente z vsega sveta ter se od njih učijo.

Ekipa WES prisrčno vabi vse študente iz zveze EUTOPIA, da se udeležijo pestrega programa dogodkov v okviru WES2022. Več informacij o ambasadorskem programu najdete v tej brošuri.

Opomnik

ICUR 2021
 
Mednarodna konferenca o dodiplomskem raziskovanju (ICUR) je letna, dvodnevna akademska konferenca, na kateri se predstavijo najboljši dodiplomski raziskovalci z vsega sveta. Ustanovljena je bila leta 2013 na podlagi sodelovanja med osebjem Univerze v Warwicku in Univerze Monash.

ICUR spodbuja mednarodno povezovanje in interdisciplinarne pogovore med dodiplomskimi študenti partnerskih institucij. Študentom zagotavlja nepopustljiv, vendar spodbuden forum za sodelovanje v globalnem dialogu o raziskavah, razprave o idejah in povratne informacije kolegov.

Konferenca ICUR 2021 bo potekala 28.–29. septembra, udeležili pa se je bodo tudi študenti iz zveze EUTOPIA! Preverite spletno stran konference ICUR 2021.

#EUTOPIA CultureClub
 
Potrebujete kulturno spodbudo, da se psihično pripravite na začetek študijskega leta? Zveza EUTOPIA bo poskrbela za to!

EUTOPIA povezuje šest različnih regij v šestih različnih državah različnih velikosti, različna zgodovinska ozadja, različne demografije ter različno materialno in nematerialno kulturno dediščino. V zvezi EUTOPIA naših številnih razlik ne obravnavamo kot ovire, ampak se jih veselimo in v njih vidimo bogastvo, ki ga predstavljajo. Ali, če navedemo besede ene od naših študentk, s katerimi je zmagala na natečaju za oblikovanje torbe zveze EUTOPIA: »skupaj smo uspešni«. 

S klubom#EUTOPIACultureClub lahko člani skupnosti zveze EUTOPIA delijo najljubše knjige, umetnike, skladbe, umetniška dela, filme in gledališke predstave v svojih državah ter recepte za narodne jedi ali se pogovarjajo o najljubšem državnem prazniku ali tradiciji ... to poletje spremljajte naše objave na družbenih omrežjih, saj vam bomo nenehno ponujali kulturne nasvete! 

Koledar 

20.-23. september
Sejem odprte znanosti 2021

20. september
Delavnica študentskih ambasadorjev o vključenosti študentovv

28.–29. september
ICUR 2021

25.-29. oktober
Hekaton v Göteborgu (Open Innovation Challenge)

26. oktober
Delavnica študentskih ambasadorjev o življenju izseljencev: »Expat life in Sweden« 

1. december
Rok za podoktorsko štipendijo na univerzi Vrije Universiteit Brussel