Datum objave: 08.10.2021

Kategorija: Eutopia

Novice o konzorciju 

Izobraževalni model zveze EUTOPIA v središču pozornosti

Vpliv izobraževalnega modela zveze EUTOPIA se širi zunaj naše zveze!
 
Dne 27. septembra 2021 je direktor zveze EUTOPIA za zagotavljanje kakovosti Tomaž Deželan na zadnji konferenci projekta EUniQ spregovoril o zagotavljanju kakovosti izobraževalnega modela zveze EUTOPIA. Med drugimi govorci so bili Vanessa Debiais-Sainton (iz Evropske komisije), Magalie Soenen (s Flamskega ministrstva za šolstvo in usposabljanje) in Mark Frederiks (iz akreditacijske organizacije Nizozemske in Flandrije NVAO).
 
Dne 30. septembra 2021 se je koordinatorka zveze EUTOPIA za izobraževanje in študente Rosette S’Jegers skupaj s predstavniki drugih zvez evropskih univerz (CIVIS, UnaEuropa, CircleU in 4EU+) ter Sophio Eriksson Waterschoot (iz Generalnega direktorata Evropske komisije za izobraževanje, mladino, šport in kulturo) ter Lucianom Sasom (predsednikom mreže UNICA) udeležila rektorskega panela mreže UNICA z naslovom Prihodnost zvez evropskih univerz.

Več o izobraževalnem modelu zveze EUTOPIA tukaj.


Začetek delovanja Študentskega možganskega trusta


Študentski možganski trust zveze EUTOPIA (EUSTT) je nov prostor, ki evropskim študentom omogoča izmenjavo znanja.

EUSTT je pobuda Študentskega sveta zveze EUTOPIA, katere namen je opolnomočiti razmišljanje študentov v vseh disciplinah in po vsej celini. EUSTT vam omogoča, da si preberete več o temah, o katerih študenti zveze EUTOPIA razmišljajo pozno v noč, kot so neoliberalizem z vidika mladih čilskih filmskih ustvarjalcev do trajnostnih praks na področju hrane na univerzah, ali da izmenjate svoje ideje z mednarodnim občinstvom.


Nujni poziv vladam držav članic in institucijam EU, da ukrepajo in zaščitijo afganistanske akademike, raziskovalce in akterje civilne družbe


EUTOPIA podpira nujni poziv mreže Scholars at Risk evropskim vladam in institucijam EU, da s takojšnjim ukrepanjem zaščitijo življenja in kariere afganistanskih akademikov, študentov in akterjev civilne družbe. Več informacij najdete tukaj.

Dogodki 

Četrta delavnica, namenjena Zahodnemu Balkanu: Strategije internacionalizacije univerz – 11.–12. oktober 2021

Četrta od osmih delavnic, namenjenih Zahodnemu Balkanu, je predvidena za 11.–12. oktober 2021. Tema dogodka bodo Strategije internacionalizacije univerz s posebnim poudarkom na mobilnosti študentov.


Delavnico bodo gostili predstavniki partnerskih univerz zveze EUTOPIA, univerz z Zahodnega Balkana in njihovi študenti ter predstavniki drugih mednarodnih organizacij, kot je The Guild. Pomen take razprave bo podkrepljen z izkušnjami z mobilnostjo med pandemijo covida-19 in kaj to pomeni za prihodnost mobilnosti.

Delavnice, namenjene Zahodnemu Balkanu, so pobuda zveze EUTOPIA, katere namen je spodbujati in negovati regionalno vključevanje in sodelovanje ter ustvarjati dodatne priložnosti za prihodnje sodelovanje in partnerstva.

Dogodek bo potekal po spletu prek Zooma. Program si lahko ogledate tukaj. Na 1. dan se lahko prijavite tukaj, na drugega pa tukaj


Nov sklop mesečnih spletnih seminarjev UUKi (Universities UK International)


Obdobje po covidu-19 pušča za seboj kratko- in dolgoročne posledice za univerze.

Udeležujte se še naprej teh mesečnih spletnih seminarjev z našimi partnerji – z njimi želimo pomagati univerzam oblikovati mednarodne strategije.
 
Naslednji predvideni spletni seminar je:

  • Vpliv covida-19 na mednarodno izobraževanje in pot do okrevanja (The impact of COVID19 on international education and the road to recovery), 14. oktober 2021, v pogovoru z organizacijo Navitas: sklop prinaša poglobljen vpogled v globalni mednarodni študentski trg in ugotovitve glede prihodnosti skupaj s konkretnimi napovedmi glede leta 2022.
  • Vpliv tehnologije na strategije internacionalizacije (The impact of technology on internationalisation strategies), 25. november 2021, v pogovoru z organizacijo Pearson: obravnava vse večjo prisotnost tehnologije pri izvajanju in ocenjevanju izobraževanja, raziskuje koristi in omejitve tehnologije pri obravnavi pričakovanj in zahtev mednarodnih trgov in študentov.

Kliknite tukaj za dodatne informacije. Kliknite tukaj za prijavo.


Srečanje ob začetku izvajanja programa EUTOPIA-SIF, 14. oktober 2021


Evropska univerza EUTOPIA vas z veseljem vabi na uradno celodnevno srečanje ob začetku izvajanja programa podoktorskih štipendij za znanost in inovacije zveze EUTOPIA, ki bo potekalo po spletu in v okviru katerega se boste seznanili s programom in njegovimi dejavnostmi ter spoznali prvo skupino štipendistov.
Dogodek bo potekal 14. oktobra 2021 od 10. do 16. ure po srednjeevropskem času.
 
Udeležba je brezplačna, dogodka pa se lahko udeleži vsakdo.
 
Veselimo se naše skupne udeležbe na tem prvem plenarnem dogodku programa EUTOPIA-SIF!

Celodnevni program si lahko ogledate tukaj, prijavite pa se lahko tukaj.


Spletni seminar zveze EUTOPIA o odprti znanosti – 25. oktober 2021


Odprta znanost je krovni izraz za prakse, usmerjene v izboljšanje preglednosti znanosti, sodelovanja v njej ter njene vključevalnosti in ponovljivosti ter izboljšanje dostopnosti njenih rezultatov in njihove ponovne uporabe. Poudarja sodelovanje, preglednost, dostopnost, kakovost in zanesljivost ter odprtost do družbe.

V okviru tega spletnega seminarja bodo strokovnjaki iz zveze univerz EUTOPIA in zunaj nje spregovorili o razlogih za izvajanje odprte znanosti ter predstavili koristne koncepte, pristope in prakse. Namen je podpreti raziskovalce, osebje in študente z univerz članic zveze EUTOPIA pri uporabi praks odprte znanosti v svojem vsakodnevnem delu.

Govorci bodo: 

  • Jean-Claude Burgelman, profesor politike odprte znanosti, Vrije Universiteit Brussel,
  • Hugh Shanahan, profesor odprte znanosti, Royal Holloway University, London,
  • Antica Culina, raziskovalka, Nizozemski inštitut za ekologijo NIOO-KNAW, koordinatorka, podatkovna zbirka in mreža študij populacij posameznih ptic SPI-Birds Network & Database.

Prijavite se tukaj.

.

Priložnosti

Spletno informativno srečanje o programu podoktorskih štipendij flamskega sklada za raziskave FWO na univerzi Vrije Universiteit Brussel – 6. oktober 2021

Iščete priložnosti za podoktorsko raziskovanje v prestolnici Evrope? Se želite prijaviti za individualno štipendijo, ki vam bo pomagala doseči raziskovalne cilje?

V tem primeru je spletno informativno srečanje, ki ga organizira oddelek univerze VUB za raziskave in razvoj, pravo mesto za vas: predstavnik flamskega sklada za raziskave FWO bo podal informacije o njihovem programu podoktorskih štipendij in možnostih za prijavo v okviru njega.

Vabimo vas, da se udeležite tega informativnega srečanja, ki bo potekalo 6. oktobra 2021 od 10. do 12. ure (po srednjeevropskem poletnem času) in na katerem vam bodo na vaša vprašanja odgovarjali predstavnik flamskega sklada za raziskave FWO ter predstavniki univerze VUB, odgovorni za raziskave in štipendije. 

povprašajte tukaj, kjer se tudi lahko prijavite.


Nastopna seja Evropske študentske skupščine – prijave do 14. novembra


Študentje, poskrbite, da bo vaš glas slišan!

Skupnost evropskih univerz (EUC) je množična pobuda, katere namen je zbrati študente iz zvez evropskih univerz. Njen cilj je omogočiti vsem evropskim študentom, da se njihov glasi sliši na Konferenci o prihodnosti Evrope, ki so jo Evropska komisija, Evropski parlament in Evropski svet prvič organizirali 9. maja 2021.

V pripravah na konferenco, ki bo potekala marca 2022 v Evropskem parlamentu v Strasbourgu, se bo nastopne seje Evropske študentske skupščine v okviru EUC udeležilo 200/300 študentskih predstavnikov iz vseh 41 zvez evropskih univerz. Skupaj boste obravnavali nekatere zahtevnejše izzive, s katerimi se EU danes spoprijema, da boste na koncu lahko evropskim oblikovalcem politik lahko podali priporočila. Vsi udeleženci bodo ob koncu projekta prejeli potrdilo o udeležbi. 
Prijavo oddajte tukaj.


Program podoktorskih štipendij EUTOPIA-SIF – razpis za prijave za obdobje 2021/2022


Evropska univerza EUTOPIA vas z veseljem obvešča o drugem razpisu za prijavo za pridobitev štipendij iz programa podoktorskih štipendij za znanost in inovacije zveze EUTOPIA EUTOPIA-SIF v okviru ukrepa Marie Skłodowska-Curie za sofinanciranje MSCA COFUND za 21 podoktorskih štipendistov iz univerz zveze EUTOPIA.

Štipendije iz programa EUTOPIA-SIF omogočajo prepoznavnim mladim raziskovalcem, da v spodbudnem akademskem okolju zveze EUTOPIA oblikujejo lastne raziskovalne projekte. 

Obsežna raziskovalna mobilnost je sestavni del štipendij z dvema obveznima obdobjema napotitve: enim na drugo univerzo članico zveze EUTOPIA (univerzi sogostiteljici) in enim na zunanjo akademsko ali neakademsko partnersko institucijo z namenom spodbujanja podjetniškega duha štipendistov ter oprijemljivih raziskovalnih učinkov in inovacij. Poleg tega bodo imeli štipendisti dostop do pestrega programa usposabljanja, kariernega usmerjanja in akademskega mentorstva.

  • Razpis za prijave je odprt od 20. septembra 2021.
  • Od 20. septembra do 25. oktobra 2021 do 13.00 po srednjeevropskem času bo kandidatom kot pomoč pri iskanju raziskovalne skupine gostiteljice na voljo izbirna predprijavna faza.
  • Razpisni rok je 10. januar 2022 ob 13.00 po srednjeevropskem času.
  • Štipendiranje se bo začelo izvajati septembra 2022.

Ustrezno prijavno gradivo.

Prijavna platforma.

Opomnik

Širitev zveze EUTOPIA, 15.–16. september 2021

Dne 16. septembra 2021 so se zvezi EUTOPIA na slovesnosti, ki je potekala v Bruslju, uradno pridružile tri nove univerze.

Univerze Technische Universität Dresden, Università Ca’ Foscari Venezia in Universidade NOVA de Lisboa so od prejšnjega torka nove članice zveze evropskih univerz EUTOPIA.

Rektorji zveze so se sestali v Bruslju, kjer so formalizirali pridružitev novih univerz in njihovo vse večje vključevanje, zlasti glede prihodnosti zveze v pričakovanju novega razpisa Evropske komisije.

Sporočila za javnost najdete tukaj.


Ekonomski vrh v Warwicku – Warwick Economics Summit, 4.–6. februar 2022

Ekonomski vrh v Warwicku (Warwick Economics Summit (WES)) išče študente iz zveze EUTOPIA, ki bodo nastopili kot ambasadorji in oblikovali delegacije, ki se bodo od 4. do 6. februarja 2022 udeležile hibridnega dogodka.

WES je največja akademska konferenca v Evropi, ki jo vodijo študenti, pokriva pa področja ekonomije, politike in širših družbenih znanosti. Virtualni vrh 2021 je privabil delegate z več kot 185 univerz in obravnaval najbolj pereča globalna vprašanja v zvezi s pandemijo covida-19.

WES2022 bo hibridni vrh, na katerem se bodo izmenjevali dogodki z neposredno fizično udeležbo in virtualni dogodki. Z vrhunskimi govorci, WES-blogi (na katerih študenti z vsega sveta pišejo o različnih temah), sklopom študentskih govorcev in svojim ekskluzivnim sklopom Spoznaj govorca (Meet the Speaker) ter številnimi dogodki za mreženje in kariernimi dogodki, ki omogočajo razpravo o svetovno pomembnih temah, ponujamo študentom edinstveno priložnost, da spoznajo globalne voditelje in študente z vsega sveta ter se od njih učijo.

Ekipa WES prisrčno vabi vse študente iz zveze EUTOPIA, da se udeležijo pestrega programa dogodkov v okviru WES2022. Več informacij o ambasadorskem programu najdete v tej brošuri.

Koledar  

11.–12. oktober
Četrta delavnica, namenjena Zahodnemu Balkanu: Strategije internacionalizacije univerz

14. oktober
Spletni seminar UUKI: Vpliv covida-19 na mednarodno izobraževanje in pot do okrevanja

14. oktober
Srečanje ob začetku izvajanja programa EUTOPIA-SIF

25. oktober
Spletni seminar o odprti znanosti

26. oktober
Delavnica študentskih ambasadorjev o življenju izseljencev: »Expat life in Sweden«

14. november
Rok za prijavo na Evropsko študentsko skupščino

22.–26. november
Četrti teden zveze EUTOPIA – Barcelona

1. december
Rok za podoktorsko štipendijo na univerzi Vrije Universiteit Brussel 

10. januar
Rok za prijavo na drugi razpis podoktorskih štipendij SIF

4.–6. februar
Ekonomski vrh v Warwicku

Februar
Hekaton v Göteburgu (odprti izziv za inovacije)