Datum objave: 15.10.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Dr. Andrej Bauer, profesor računalniške matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, je prejemnik prestižne nagrade Ameriškega matematičnega združenja (AMS) Levija L. Conanta v letu 2022 za članek »Pet korakov v sprejemanju konstruktivne matematike«. Nagrada Levija L. Conanta je izjemno priznanje za najboljši ekspozicijski članek, objavljen v zadnjih petih letih v Notices of the AMS ali Bulletin of the AMS.

Na spletni strani Ameriškega matematičnega združenja so ob objavi te novice zapisali:

»Bauerjev članek je uvod v konstruktivno matematiko, ki bralce popelje na voden ogled skozi vrtove konstruktivne matematike. Najprej poda osnovno predpostavko konstruktivne matematike, namreč da opustimo zakon o izključeni tretji možnosti, nato pa hitro razreši nekaj pogostih napak v njenem razumevanju. Članek zlagoma predstavi nekaj osnovnih idej konstruktivizma. V nadaljevanju Bauer bralca vodi skozi prve, otroške korake konstruktivne matematike, kjer že majhne variacije v formulaciji izrekov (sicer nezaznavne z nekonstruktivnega stališča) povzročijo velike spremembe. Čeprav je malo verjetno, da bo po prebiranju članka večina matematikov spremenila svoj osnovni način matematičnega delovanja, je zelo malo takih, ki jim članek ne bi predočil načina razmišljanja, ki ga do sedaj morda niso cenili – celo v povezavi z zadevami, za katere so mislili, da jih že razumejo. Vse to je opravljeno s pronicljivim humorjem in potrpežljivostjo. To je članek, čigar ideje bodo ostale z bralcem še dolgo po tem, ko ga je prebral.

»Resnično sem počaščen in hvaležen za nagrado Levija L. Conanta v 2022. Zahvaljejem se AMS, da je prepoznala trud, ki je bil vložen v članek, ter uredniku Marku Goreskyemu za prijazno in vztrajno spodbudo, ki me je vodila, dokler članek ni prevzel sprejemljive oblike. To je tudi dobra priložnost, da izrazim hvaležnost majhni, a trdoživi skupnosti konstruktivne matematike, ki mi je dala veliko več, kot ji bom lahko kadarkoli povrnil, je ob tej nagradi dejal prof. dr. Andrej Bauer.Njegovo kratko izjavo si lahko ogledate tudi na tej povezavi.

Podelitev nagrade bo 5. januarja 2022 v Seattlu.

O prof. dr. Andreju Bauerju

Andrej Bauer je profesor računalniške matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Leta 1994 je diplomiral na področju matematike na Univerzi v Ljubljani, nato pa leta 2000 prejel doktorat iz čiste in aplikativne logike na Carnegie Mellon University pod mentorstvom Dane S. Scotta. Leta 2001 je preživel semester na Mittag-Leffler Institute v Stockholmu na Švedskem. Leta 2012 je bil član Institute for Advanced Study, kjer je sodeloval pri razvoju homotopske teorije tipov. Bauerjevo delo zajema temelje matematike, konstruktivno in izračunljivo matematiko, teorijo tipov, homotopsko teorijo tipov ter matematične principe programskih jezikov. Je soavtor knjige »Homotopy Type Theory: Univalent Foundations of Mathematics in pobudnik knjižnice HoTT, ki je obsežna formalizacija homotopske teorije tipov v dokazovalnem pomočniku Coq. Znan je tudi po ključnih prispevkih na področju programiranja z algebraičnimi učinki in prestrezniki. V zadnjem času se ukvarja s teorijo tipov in načrtovanjem dokazovalnih pomočnikov.

O nagradi

Nagrada Levija L. Conanta je priznanje za najboljši pregledni članek, objavljen v zadnjiih petih letih v Notices of the AMS ali Bulletin of the AMS. Dobnitniki nagrad so vabljeni na javno predavanje na Worcester Polytechnic Institute, kjer je Conant preživel večino svoje kariere, v sklopu Levi. L. Conant Lecture Series, ki je bila ustanovljena leta 2006.

Vir: https://www.ams.org/news?news_id=6827
Članek: Five stages of accepting constructive mathematics, Bulletin of the AMS, 54 (2017), 481-498.