Datum objave: 27.10.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) vabi na znanstvenoraziskovalno delavnico in metodološko diskusijo dr. Narvike Bovcon z naslovom Vizualizacija digitalne podatkovne zbirke. V torek, 2. novembra 2021, ob 16.00, na povezavi: https://uni-lj-si.zoom.us/j/98230732355

Dr. Narvika Bovcon je zaposlena kot izredna profesorica in raziskovalka na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI). Diplomirala, magistrirala in doktorirala je na UL ALUO. Na predavanju bo predstavila projekt, v okviru katerega so od leta 2012 pripravili več sto poskusnih vizualizacij spletne podatkovne zbirke WomenWriters – med njimi dinamične, interaktivne in 3D-vizualizacije – s ciljem raziskati možne uporabe različnih diagramov in grafov za čim jasnejši prikaz struktur v naboru podatkov. Spregovorili bomo o tem, da humanistična zbirka podatkov zahteva poseben pristop, ki prilagaja in včasih nadomešča obdelavo zgolj statističnih podatkov, kot se uporabljajo v trdih znanostih, matematiki in družbenih vedah. Vizualizacije podatkov porajajo nova znanstvena vprašanja, omogočajo komunikacijo s pomočjo diagramskega prikaza, podpirajo diseminacijo znanstvenih raziskav in vstopajo v umetniške projekte. Več v priponki.

Spletni dogodek bo potekal v okviru temeljnega raziskovalnega projekta J7-2606 – Modeli in prakse mednarodne kulturne izmenjave Gibanja neuvrščenih: raziskovanje prostorsko-časovnih kulturnih dinamik. Sofinancirata ga Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) in Hrvaška znanstvena fundacija (HRZZ).

Vizualizacija digitalne podatkovne zbirke