Datum objave: 21.01.2022

Kategorija: Eutopia

Danes v središču pozornosti 

Zveza EUTOPIA vam želi srečno novo leto 2022!

Leto 2021 je bilo res nekaj posebnega za vse nas! Upamo, da bo vam ter vašim sodelavcem in najbližjim ostalo v prijetnem spominu. Z optimizmom zremo v leto 2022!

Želimo vam izjemno veselo, mirno in uspešno novo leto!

Novice o zvezi 

Ekipa za razvoj učnega načrta zveze EUTOPIA je s predlogom FLECSLAB zagotovila financiranje v okviru programa Erasmus+

Novembra 2021 je bil odobren predlog FLECSLAB za ključni ukrep EU 2, ki ga je predstavila osrednja ekipa za razvoj učnega načrta zveze EUTOPIA. Izvajati se bo začel januarja 2022, izvajal pa se bo tri leta. FLECSLAB se osredotoča na potencial izobraževalnega modela zveze EUTOPIA za vseživljenjsko učenje.

Osnovni gradniki predloga FLECSLAB zajemajo delo, ki se opravlja v povezanih učnih skupnosti in z njimi, pri čemer se v okviru odprtega in aktivnega učenja na vseh partnerskih univerzah zveze EUTOPIA povezujejo najboljše prakse.


Izobraževalni odbor zveze EUTOPIA je objavil 3. strateško pojasnilo


Življenjski cikel in trajnostnost povezanih učnih skupnosti zveze EUTOPIA

To je tretji od štirih strateških premislekov o razvoju izobraževalnega modela zveze EUTOPIA v poskusni fazi v obdobju 2019–2022. To pojasnilo prinaša vpogled v dinamiko vzpostavljanja medkampusne povezanosti v življenjskem ciklu povezanih učnih skupnosti zveze EUTOPIA ter okvir za zagotavljanje podpore povezanim učnim skupnostim pri uresničevanju njihovega inovacijskega potenciala.

Na podlagi izkušenj iz poskusne faze potrebujejo povezane učne skupnosti za vključitev od začetka delovanja tri leta. Po tem obdobju razvoja ne nehajo obstajati, temveč se spremeni njihov položaj v zvezi EUTOPIA – pridobijo avtonomijo, partnerji zveze EUTOPIA pa bi morali imeti možnost, da jih vključijo kot kanale za stalno povezanost in inovacije.

Celotno pojasnilo lahko preberete tukaj, .

Partnerske novice 

Evropski raziskovalni svet (ERC) je Univerzi v Ljubljani odobril šesti prestižni projekt

Dr. Anna Dragoš, docentka na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in članica Akademije mladih voditeljev zveze EUTOPIA, je za svoj projekt PHAGECONTROL – Razvoj manipulacije gostitelja z bakteriofagom prejela 2,2 milijona EUR.

»Imamo velik potencial, da odkrijemo znatni del genetske 'črne skrinje' virusov ter nove protimikrobne spojine, ki jih prenašajo virusi. Te bi lahko našle uporabo v medicini kot na primer alternative antibiotikom,« je prepričana doc. dr. Anna Dragoš.

Preberite celoten članek tukaj.


Univerza Universidade NOVA de Lisboa organizira spletni seminar z naslovom Modeli za internacionalizacijo visokega šolstva: vključevalnim univerzam in trajnostnim skupnostim naproti, ki bo potekal 24. januarja 2022


Ta spletni seminar bo osredotočen na različne modele za internacionalizacijo visokošolskih institucij ter pozitiven vpliv v mestih in skupnostih, kjer so te institucije.

Dogodek bo gostila zveza portugalskih univerz (lizbonski konzorcij).
Celoten program si lahko ogledate tukaj, prijavite pa se tukaj.

Dogodki 


Delavnica o ocenjevanju raziskav in odprti znanosti: K okvirni politiki za zvezo EUTOPIA, 18. januar 2022


EUTOPIA-TRAIN razvija okvirno politiko za ocenjevanje raziskav in novo metriko (odprto znanost).

Dogodek bo sprožil širok proces soustvarjanja v zvezi EUTOPIA za oblikovanje okvirne politike za ocenjevanje raziskav in vloge praks odprte znanosti. Udeleženci delavnice bodo lahko spoznali univerze, ki so začele postopek reforme ocenjevanja raziskav, ter razpravljali in razmišljali o trenutnem načinu ocenjevanja raziskav, ob tem pa zbrali mnenja o prednostih in slabostih različnih pristopov.

Ta delavnica je namenjena raziskovalcem in akademskemu osebju, vodstvu univerz in administrativnemu/podpornemu osebju, doktorskim kandidatom ter vsem drugim, ki jih tema ocenjevanja raziskav in/ali odprte znanosti zanima.

Prijavite se tukaj.
Program si lahko ogledate tukaj.
.


Delavnica s študentskimi ambasadorji zaposlitve: Priložnosti za delo v institucijah EU, 20. januar 2022


Vas zanima zaposlitev v institucijah EU, kot so Evropski svet, Evropska komisija, Evropski parlament ali Sodišče? Če vas zanima, potem je ta delavnica ustvarjena za vas! V okviru te delavnice vam bo Germán de Melo Ponce, vodja skupine in referent za carinsko zakonodajo pri Evropski komisiji, predstavil pogoje, ki jih morate izpolnjevati za delo v institucijah EU.

Pojasnil bo postopek izbire za uradnike in pogodbe uslužbence ter priložnosti za pripravništvo (zlasti v Evropskem parlamentu, Komisiji in Svetu).

Delavnica bo potekala prek Zooma v četrtek, 20. januarja, ob 18.00 po srednjeevropskem času. Prijavite se tukaj.

Več informacij o študentskih ambasadorjih zaposlitve najdete tukaj.


UNICA – spletni seminar in delavnica Eutopia Train: Kako vključiti državljane v svoje raziskave?, 15. februar 2022


Dogodek je razdeljen na dva dela.

Najprej v okviru spletnega seminarja mednarodni strokovnjaki občinstvu predstavijo navdihujoča spoznanja o vzpostavljanju in ohranjanju trajnostnih odnosov ter plodnega sodelovanja z državljani tako na začetku raziskovalnih projektov s področja ljubiteljske znanosti kot tudi med njimi. Spletni seminar je na voljo vsem, ki jih zanima ljubiteljska znanost.

Nato vam bodo v okviru delavnice predstavljena orodja, ki jih lahko uporabite za začetek projekta s področja ljubiteljske znanosti in spodbujanje ljubiteljskih znanstvenikov k vključitvi. Prijavite se tukaj.

Več informacij najdete tukaj, celoten program pa tukaj.

Priložnosti

Študentski možganski trust zveze EUTOPIA (EUSTT) zaposluje!

EUSTT je postal največja pobuda pod vodstvom študentov v zvezi EUTOPIA. Želite biti del mednarodnega projekta, v katerega je vključenih 10 vodilnih evropskih univerz in 240.000 študentov?

EUSTT išče študente, ki bi prevzeli naslednje vloge: generalni koordinator, direktor komunikacij, namestnik direktorja komunikacij, ustvarjalec vsebin, urednik/jezikovni strokovnjak, vodja mednarodnega sodelovanja, vodja dogodkov. Ne omahujte in se prijavite do 21. januarja! Prijavite se tukaj.


Priložnost za financiranje študentov: Štipendije zveze EUTOPIA za dodiplomsko raziskovanje za leto 2022


Program štipendij zveze EUTOPIA za dodiplomsko raziskovanje (EURSS) zagotavlja štipendije v višini 1.500 EUR za študente, da med poletnimi počitnicami vodijo svoje mednarodne raziskovalne projekte. Študenti bodo razvili dragocene prenosljive spretnosti, okrepili samozavest ter izboljšali svoj življenjepis in poklicne možnosti.

Program EURSS bo odprt za prijave do 28. februarja 2022.Več informacij in prijava tukaj.


Potrebujete več navdiha? Oglejte si projekte, ki so bili financirani lani, v okviru predstavitve EURSS 2021!


Program mobilnosti raziskovalcev zveze EUTOPIA


Program mobilnosti raziskovalcev bo podpiral raziskovalne obiske raziskovalcev zveze EUTOPIA na vseh partnerskih univerzah zveze. Glavni cilj programa je podpirati raziskovalno sodelovanje in omogočiti izmenjavo strokovnega znanja in infrastrukture ter razvoj skupnih raziskovalnih dejavnosti, v skladu z osrednjim poslanstvom zveze EUTOPIA, ki je spodbujanje povezane in vključujoče akademske skupnosti, reševanje globalnih in lokalnih izzivov ter prizadevanje za odličnost in vključenost. Več informacij najdete tukaj.

Program podpira kratke raziskovalne obiske v trajanju dveh do treh tednov ter krije stroške potovanja, nastanitve in bivanja v času obiska v znesku do 3.000 evrov na projekt. Prijavijo se lahko vsi raziskovalci s prvotnih šestih univerz zveze EUTOPIA (Vrije Universiteit Brussel, CY Cergy Paris Université, Univerza v Göteburgu, Univerza v Ljubljani, Univerza Pompeu Fabra v Barceloni in Univerza v Warwicku) ter raziskovalci mednarodnih partnerjev šestih univerz, razen preddoktorskih raziskovalcev. Navodila o programu najdete tukaj.

Opomnik

Pripravništvo za raziskovalce na Oddelku za statistiko Univerze v Warwicku – rok za prijavo je 13. februar 2022, mobilnost bo potekala med julijem in avgustom 2022

Univerza v Warwicku z veseljem sporoča, da je uvedla pripravništvo za raziskovalce na Oddelku za statistiko Univerze v Warwicku, ki bo potekalo med julijem in avgustom 2022. Program je namenjen zlasti (vendar ne izključno) študentom vsaj predzadnjega letnika dodiplomskega študija. Prijavijo se lahko vsi študenti zveze EUTOPIA.

Izbrani kandidati bodo imeli priložnost izvajati neodvisni raziskovalni projekt pod mentorstvom člana akademskega osebja, postati del skupine podobno mislečih študentov s skupinskimi seminarji in družabnimi dogodki, osem tednov prejemati štipendijo v znesku 350 GBP na teden ter pridobiti neposredne izkušnje s podiplomskim raziskovanjem.

Rok za prijavo je 13. februar 2022. Projekti bodo dodeljeni ob začetku pripravništva, zato ob prijavi ni treba navesti svojega projekta. Več informacij in postopek prijave.

Koledar 

18. januar
Delavnica o ocenjevanju raziskav in odprti znanosti: K okvirni politiki za zvezo EUTOPIA

20. januar
Delavnica z ambasadorjem zaposlitve: Priložnosti za delo v institucijah EU

21. januar
Rok za prijavo na delovna mesta pri EUSTT

24. januar
Modeli za internacionalizacijo visokega šolstva: vključevalnim univerzam in trajnostnim skupnostim naproti – spletni seminar univerze Universidade NOVA

4.–6. februar
Ekonomski vrh v Warwicku

13. februar
Rok za prijavo na pripravništvo za raziskovalce na Oddelku za statistko Univerze v Warwicku

15. februar
UNICA – spletni seminar in delavnica Eutopia Train: Kako vključiti državljane v svoje raziskave?

22. februar
Delavnica z ambasadorjem zaposlitve: Selitev v Francijo

23.–25. februar
Hekaton v Göteborgu (odprti izziv za inovacije)

28. februar
Rok za prijavo: EURSS 2022