Datum objave: 04.04.2022

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Vabljeni na pogovor v okviru Dnevov enakosti spolov (DES) na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (FF UL), v katerem bomo glas dali ukrajinskim sociologinjam, ki se ukvarjajo s položajem žensk v družbi in enakostjo spolov. Pogovor bo potekal v četrtek, 7. aprila 2022, ob 18. uri, moderirala ga bo gostujoča predavateljica in raziskovalka na Oddelku za sociologijo UL FF dr. Maryna Shevtsova.

V zadnjem času o ženskah slišimo le kot o tistih, ki rešujejo svoje otroke in starejše člane družine, bežijo iz napadene domovine v varna območja, tam pa s strahom trepetajo za življenja svojih sinov, mož in očetov, skratka kot o žrtvah. A ženske v Ukrajini so angažirane še marsikje drugje in drugače. Prav o tem, kje, kaj in kako bi bilo pravičneje spregovoriti o ženskah v Ukrajini, nam bodo z izsledki svojih raziskovanj in lastnih izkušenj predstavile naše sogovornice, predavateljice in raziskovalke iz Ukrajine.

Pogovor bo potekal v četrtek, 7. aprila 2022, ob 18. uri, moderirala ga bo gostujoča predavateljica in raziskovalka na Oddelku za sociologijo FF UL dr. Maryna Shevtsova. Gostje bodo spregovorile o vpletenosti žensk v vojni proti Ukrajini in ženskem aktivizmu. Iz sociološke in feministične perspektive bodo ponudile prve refleksije o tem, kako so izkušnje vojne spolno zaznamovane in o vplivu vojne na enakost oz. neenakost spolov. Pozornost bodo posvetile tudi temu, kako nekatere ukrajinske politike, povezane z vojno, oblikujejo in spreminjajo življenja ukrajinskih moških in žensk.

Sogovornice bodo:

  • dr. Tamara Martsenyuk, izredna profesorica na Oddelku za sociologijo Akademije Univerze Kijev-Mohila (Ukrajina),
  • dr. Svitlana Babenko, izredna profesorica na Narodni univerzi Taras Ševčenko v Kijevu in predsednica kijevske enote Sociološkega združenja Ukrajine,
  • dr. Dafna Rachok, doktorska kandidatka iz sociokulturne antropologije na Univerzi Indiana Bloomington,
  • dr. Maryna Shevtsova, podoktorska sodelavka na projektu EUTOPIA na Oddelku za sociologijo FF UL, Slovenija.

Pogovor bo potekal preko Zooma.

Dodatne informacije: prof. dr. Milica Antić Gaber, organizatorica DES:

Pogovor o spolni zaznamovanosti vojne v Ukrajini