Javni zavod Študentski dom Ljubljana (ŠDL) letos praznuje 70-letnico delovanja, saj je pravni naslednik javne službe »Študentsko naselje«, ki jo je 20. junija 1952 ustanovil Svet za kulturo in prosveto. Ob jubileju bodo pripravili vrsto dogodkov, s katerimi bodo obeležili obletnico formalnega začetka urejenega bivanja študentk, študentov v Ljubljani.

Datum objave: 05.05.2022

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Na zelenicah pred študentskimi domovi so v ta namen že posadili sedem lip. Na spominskih tablah ob lipah je zapisano, da naj ta medovita drevesa nudijo senco mimoidočim, združujejo in povezujejo študentke, študente različnih generacij ter prispevajo k ohranitvi narave za prihodnje rodove. V ŠDL se namreč zavedajo pomena ohranjanja biotske raznovrstnosti za naš nadaljnji obstoj in koristi, ki jih k prijetnejšemu bivanju doprinese zelenje, še posebej medovita drevesa, pod katerimi bodo v lepem vremenu študentke in študenti zagotovo radi posedali ter se družili.

V znamenju 70-letnice bodo potekale tudi že tradicionalne Majske igre, ki so se iz enodnevnega dogodka v 39 letih prelevile v tritedenski sklop zabave, kulture in športa. Začele so se 3. maja v Rožni dolini (podrobnejši program si lahko ogledate tukaj), na dan zaključka Majskih iger, 24. maja, pa bo potekala tudi osrednja slovesnost ob obletnici ŠDL.

Ob obletnici bo izšel tudi zbornik, v katerem bo predstavljen postopni razvoj ŠDL, ki danes v prestolnici letno omogoča bivanje 7500 študentkam in študentom iz vse Slovenije ter tudi mednarodnim študentkam, študentom na izmenjavi. Zgodovinska dejstva, ključne mejnike in pogovore z zanimivimi osebnostmi so podkrepili s pestrim fotografskim materialom, ki priča o polnem življenju študentske populacije v Ljubljani. Jeseni pa bodo v sodelovanju s Študentskim svetom stanovalcev potekale tudi okrogle mize na temo študentske problematike. V letošnjem letu bo predstavljen nov logotip zavoda, v pripravi pa je tudi ponatis kultnih tiskovin ŠDL, ki so nekdaj visele po študentskih sobah.

Direktor ŠDL Tomaž Pečnik je ob tem povedal: »Verjamem, da ŠDL ni le 'streha nad glavo študentov', te občudovanja vredne mlade energije, ampak smo v teh sedmih desetletjih postali dom ustvarjalnosti, znanja, kulture, športa in druženj. Na trenutke tudi pogonsko kolo družbenih sprememb. V 29 domovih, ki so razvejani po vsej prestolnici, je naše vodilo: 'Občuti dom.' Sobivati nam ne pomeni le živeti drug zraven drugega, ampak sodelovati, se pogovarjati, se slišati in razumeti, se spoštovati ter spodbujati k različnosti. Zato sem vesel, da bomo ta jubilej praznovali skupaj z našimi stanovalci, sodelavci in partnerji, s katerimi bomo lepe zgodbe zagotovo pisali tudi v prihodnje.«