Datum objave: 09.06.2022

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani bodo v organizaciji Oddelka za živilstvo potekali 31. Bitenčevi živilski dnevi z naslovom »Živila, hranila in prehrana prihodnosti« (program). Bitenčevi živilski dnevi bodo v sredo, 15. junija 2022, od 8.45 do 17.30 v dvorani Janeza Hribarja, na dekanatu fakultete (Jamnikarjeva 101, Ljubljana).

31. Bitenčevi živilski dnevi se bodo začeli z vabljenimi predavanji; prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj bo predavala o prehrani v luči klimatskih sprememb, dr. Elazar Fallik pa o trendih v kmetijstvu in skladiščenju na primeru Izraela.

Sledili bosta sekciji Živila in Hranila. V sekciji Živila se bodo mednarodno priznani strokovnjaki dotaknili področja sodobnih tehnologij pridelave, predelave, konzerviranja, embaliranja in skladiščenja hrane, v sekciji Hranila pa pomena čim lažje absorpcije hranil, bioaktivnih snovi, pomena vitaminov, mineralov in vlaknin ter drugih področij, tudi novih živil, kako in zakaj nadomeščajo tradicionalna živila.

V sekciji Prehrana prihodnosti se bodo dotaknili prehranskih navad t. i. modrih con, območij z najdaljšo življenjsko dobo; Okinava (Japonska), Sardinija (Italija), Ikarija (Grčija), Loma Linda (ZDA - Kalifornija) in Nicoya (Kostarika). Kaj vpliva na dolgoživost, zakaj je pomembna prehrana v prvih 8.000 dnevih življenja ipd.

31. Bitenčevi živilski dnevi

Foto: Foto: silviarita, Pixabay