Datum objave: 13.06.2022

Kategorija: Aktualno na Univerzi

 Institut “Jožef Stefan” v ponedeljek, 20. junija 2022, ob 13. uri vabi na okroglo mizo Znanost in inovacije kot jamstva gospodarske rasti v veliki predavalnici Instituta “Jožef Stefan” na Jamovi cesti 39. Gostje bodo minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič, rektorji univerz prof. dr. Gregor Majdič, prof. dr. Zdravko Kačič, prof. dr. Boštjan Golob in prof. dr. Klavdija Kutnar, direktorji inštitutov prof. dr. Gregor Anderluh, prof. dr. Maja Ravnikar in prof. dr. Boštjan Zalar ter predstavnik gospodarstva, direktor podjetja Cosylab dr. Mark Pleško.

 

Zahtevana stran/sekcija vsebuje elemente, ki za delovanje potrebujejo uporabnikovo soglasje za shranjevanje piškotkov (vdelane youtube, facebook video vsebine...).

Razpravo bo moderirala Ina Petric. Poudarki iz razprave: Smeri razvoja, ki so začrtane z novo vlado, implicitno naslavljajo znanost in inovacije kot tisti del razvoja, ki zagotavlja večjo gospodarsko rast in večji bruto družbeni proizvod. Dejstva, že mnogokrat spoznana in izrečena, naj bi bila tudi v ospredju dejavnih prizadevanj in udejanjena v kontekstu ujemanja do domačih razmer in razmer v širšem prostoru oziroma sistemu. Opozorila o vzdržnih možnostih prihodnjega razvoja, ki naglašujejo nujnost investicij v znanje, nove tehnologije, digitalizacijo, nove modele sodelovanja itd., zato ne smejo biti pojmovana kot obrabljene fraze. Kakršnekoli premike v vrednotenju in razumevanju znanosti bo namreč vse težje uresničevati, če ne bo prišlo do sobivanja in sodelovanja ne le generacijskih pač pa tudi drugih družbenih struktur.  Kakšni pa bodo sicer daljnosežni učinki tehnoloških inovacij na naraščajočo rast produktivnosti? Dosežki umetne inteligence, avtomatizacije in robotizacije so ključni dejavniki razvoja družbe in gotovo ustvarjajo pomembne pozitivne učinke, kar bi hkrati privedlo do preurejanja mnogih industrijskih smeri in tudi poklicev. Vprašanja se vsekakor umeščajo v polje vrednotenja in razumevanja znanosti kot podsistema, ki je v času nove industrijske revolucije vendarle naredila ogromne premike in omogočila dobrobiti današnjega življenja. Že tako kratek pogled v ne tako oddaljeno 20. stoletje, ki so ga pretresale vojne, pandemije, revolucije itd., kaže, da so te velike družbene probleme na koncu reševali znanstveniki. In nič drugače se ni izšlo tudi pri obvladovanju epidemije.