Datum objave: 27.06.2022

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Zveza evropskih univerz EUTOPIA je podelila nekdanji rektorici Vrije Universiteit Brussel prof. dr. Caroline Pauwels, ki je ena od desetih članic EUTOPIE, medaljo za njeno delo. V imenu zveze ji jo je na odprtju petega tedna EUTOPIE v Bruslju podelil rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič. Medaljo ob izteku mandata prejmejo vsi nekdanji rektorji univerz, ki so leta 2019 ustanovile EUTOPIO.

Vrije Universiteit Brussel (Belgija) je bila v času, ko jo je vodila dr. Pauwels, ustanovna članica EUTOPIE. Zvezo pod vodstvom Univerze v Ljubljani so izvorno sestavljale še Univerza CY Cergy Pariz (Francija), Univerza v Göteborgu (Švedska), Univerza Pompeu Fabra v Barceloni (Španija) in Univerza v Warwicku (Velika Britanija). Jeseni leta 2021 so se ji priključile še štiri univerze: Univerza NOVA Lizbona (Portugalska), Univerza Ca’ Foscari (Italija), Tehniška univerza Dresden (Nemčija) in Univerza Babeş-Bolyai (Romunija).

Rektor Univerze v Ljubljani dr. Majdič je v nagovoru obžaloval, da dr. Pauwels ni mogla prisostvovati dogodku, saj je v bolnišnici zaradi hude bolezni, zaradi katere je tudi odstopila kot rektorica. V njenem imenu je medaljo prevzel vršilec dolžnosti rektorja prof. dr. Jan Danckaert. »EUTOPIA je nov način akademskega sodelovanja. Zveza temelji na evropskih vrednotah sodelovanja, povezanosti, solidarnosti in vaša univerza, dr. Pauwels je bila ena od prvih članic te zveze,« je dejal rektor dr. Majdič ob podelitvi medalje. »Kot piše na medalji, jo podeljujemo za pomemben prispevek k ideji evropske univerze. Na medalji pa piše tudi 'a posse ad esse' oz. 'od možnosti do resničnosti'; ta izrek povzema delo rektoric in rektorjev, predsednic in predsednikov univerz, ki ste ustanovili EUTOPIO ideja je postala resničnost,« je še dejal dr. Majdič.