Datum objave: 13.07.2022

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Med 27. junijem in 1. julijem 2022 je na Univerzi Vrije v Bruslju (Belgija) potekal že peti tako imenovani teden zveze EUTOPIA (EUTOPIA Week). V okviru Tedna EUTOPIA se je zvrstilo več kot 70 dogodkov: od javnih predstavitev projektnih rezultatov in dobrih praks, simpozijev, delavnic in seminarjev za raziskovalno in administrativno osebje ter številnih dogodkov za študente in študentke. Dogodka se je udeležilo več kot 300 udeleženk in udeležencev, tudi delegacija Univerze v Ljubljani.

Zveza EUTOPIA je učna in raziskovalna skupnost desetih evropskih univerz, ustanovljena z namenom aktivnega sodelovanja pri ustvarjanju in prenovi skupnega visokošolskega prostora. Cilj projekta je spodbuditi večjo mobilnost in vključenost ter okrepiti povezave med poučevanjem, raziskavami in inovacijami.

Poleg dogodkov, na katerih so članice in člani zveze gradili prihodnost in strategijo EUTOPIE, so potekali tudi številni drugi dogodki, zanimivi za širšo javnost. Med drugim so bili predstavljeni rezultati dela na področju doseganja vključenosti na univerzah EUTOPIE, pri čemer kot vodja delovnega sklopa za socialno in regionalno vključenost aktivno sodeluje tudi Univerza v Ljubljani. Občinstvo je imelo priložnost razpravljati o ideji vključevanja, hkrati pa je dobilo vpogled v prakse vključevanja na vsaki partnerski univerzi. Na to temo so si udeleženke in udeleženci lahko ogledali tudi film, z naslovom Mož, ki je prodal svojo kožo (»The man who sold his skin«).

Za študentke in študente vseh desetih univerz so bila pripravljena druženja ter forumi in predstavitve dobrih praks, ki so sodelujočim ponudile vpogled v delovanje drugih držav in različnih univerz. Organizirani so bili tudi kulturni dogodki, kjer so udeleženke in udeleženci spoznali mesto Bruselj in njegovo zgodovino, manjkalo pa ni niti priložnosti za mreženje.

Naslednji, zadnji teden EUTOPIA, bo potekal med 21. in 25. novembrom 2022 v Ljubljani, ki bo večinoma posvečen zaključku in predstavitvi rezultatov krovnega projekta zveze EUTOPIA, projekta EUTOPIA2050 - Transforming to an Open Inclusive Academy for 2050.  

 

Več o zvezi in projektih si lahko preberete tukaj.

Bruselj je naš kampus