Datum objave: 29.09.2022

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ljubljana, 29. 9. 2022 – V torek, 4. 10. ob 11. uri, bomo v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani prvič podelili nagrade dr. Uroša Seljaka za najboljše znanstvene članke študentk, študentov prve in druge stopnje. Namen nagrade je študentke in študente spodbuditi k še večjemu vključevanju v raziskovalno delo.

»Komisija za izbor nagrajencev je imela izredno težko delo, saj se je na javni razpis za podelitev nagrade prijavilo veliko odličnih kandidatk in kandidatov z odličnimi znanstvenimi objavami. To nas navdaja z velikim optimizmom in ponosom, saj potrjuje naša prizadevanja, da se študentke in študenti aktivno vključujejo v raziskovalno delo že med študijem na prvi in drugi stopnji. Nagrada dr. Uroša Seljaka je odlična spodbuda tako za študentke in študente kot tudi mentorice in mentorje, ki pomembno prispevajo k njihovemu uspešnemu delu. Donatorju dr. Urošu Seljaku, enemu najbolj priznanih slovenskih znanstvenikov v svetovnem merilu, smo izjemno hvaležni, ker ta njegova dragocena gesta podpore krepi znanstvene potenciale mladih v Sloveniji. Hkrati pa bi si želeli, da bi ta gesta dobrodelnosti bila tudi spodbuda za druge uspešne alumne naše univerze k podobnim korakom, kot je to v navadi v številnih drugih državah, poudarja rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Majdič.

Dr. Uroš Seljak je diplomant Univerze v Ljubljani, ki je lansko leto prejel izjemno prestižno Gruberjevo nagrado za raziskave v kozmologiji. Gre za eno najbolj prestižnih nagrad v znanosti, nagrajenec pa poleg priznanja prejme tudi 500.000 ameriških dolarjev.

To nagrado so si lani razdelili trije znanstveniki, med njimi tudi prof. dr. Uroš Seljak, ki je zaposlen na Univerzi v Kaliforniji, Berkeley. Dr. Seljak je s svojim delom nagrade – 150.000 dolarji – ustanovil nagradni sklad za študente prve in druge stopnje, ki objavijo najboljši znanstveni članek.

Prve nagrade bomo na svečani prireditvi podelili Univerza v Ljubljani, Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija ASEF, donator dr. Uroš Seljak ter predsednik Republike Slovenije.