Datum objave: 12.01.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Decembra smo na FB profilu UL z glasovanjem izbrali naj raziskovalno novico leta 2022. Največ glasov je prejela novica GREENART – Zeleni pristopi h konzerviranju-restavriranju.

Vzdrževanje in ohranjanje kulturne dediščine sta ključnega pomena za zmanjšanje tveganj, ki jih prinašajo neugodne okoljske razmere kot posledica podnebnih sprememb. Žal pa nekateri tradicionalni in tudi sodobni materiali in tehnike konservatorsko-restavratorskih posegov in preventivne konservacije niso povsem trajnostni. Pogosto so rezultat energetsko potratnih proizvodnih procesov ali uporabe okolju neprijaznih materialov, kot so npr. topila na osnovi fosilnih surovin. GREENART bo raziskal in predlagal nove in izboljšane rešitve, ki temeljijo na zelenih in trajnostnih materialih in metodah za ohranjanje kulturne dediščine v skladu s cilji trajnostnega razvoja ZN in zahtevami Evropskega zelenega dogovora.

»Univerza v Ljubljani je največja raziskovalna ustanova v Sloveniji, z največjim številom raziskovalk in raziskovalcev. Trudimo se, da v Raziskovalnih novicah objavimo čim večje število njihovih odličnih dosežkov in poročamo o njihovih zanimivih in pomembnih raziskavah, ki prispevajo k reševanju globalnih družbenih izzivov in odpirajo nova obzorja v znanosti. Veseli smo dobrega obiska na spletni platformi Raziskovalne novice, saj se število ogledov tako iz Slovenije kot z vsega sveta vsako leto povečuje. Zahvaljujemo pa se tudi vsem, ki ste glasovali za najbolj zanimivo raziskovalno novico leta 2022, je ob izboru naj raziskovalne novice Staška Mrak-Jamnik, vodja Univerzitetne službe za raziskovalno dejavnost UL.

Zmagovalno novico lahko preberete tukaj.