Datum objave: 25.01.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ali ste vedeli, da Slovenci spimo premalo? Kaj so sanje in zakaj sanjamo? Ali spijo živali drugače kot ljudje? Na prvi Alumniteki v letu 2023 bomo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani govorili o spanju in sanjah ljudi z vidika antropologije, teologije, nevroznanosti in japonologije. Ne bomo pa se ustavili samo pri ljudeh, ampak nas bo zanimalo tudi, kako spijo in sanjajo živali.

Pogovarjali se bomo o tem, zakaj spimo in kakšne so funkcije spanja ter sanj na podlagi preučevanja možganov. Primerjali bomo naše spalne vzorce in kulturo sanj s tisto na Japonskem. Ne bomo pozabili tudi na medvrstne razlike ter se vprašali, kako spijo živali in kako se razlikujejo njihovi spalni vzorci.

Priložnost, da v živo slišite, vse, kar vas je zanimalo o spanju in sanjah, bo v sredo, 1. februarja, ob 18. uri na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Z nami bodo:

  • prof. dr. Gregor Majdič
  • prof. dr. Stanko Gerjolj
  • izr. prof. dr. Nataša Visočnik Gerželj
  • asist. dr. Nina Purg

Če ste alumni ali študenti Univerze v Ljubljani, se na dogodek lahko prijavite prek portala alumniUL. Če še niste registrirani, se lahko hitro in enostavno registrirate in nato prijavite.

Če bi si dogodek želeli obiskati, pa ne želite vstopiti v svoj klub alumnov, se lahko prijavite na tej povezavi.

Kako spimo in sanjamo ljudje ter kako živali?