Datum objave: 02.02.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Univerza v Ljubljani na slovenski kulturni praznik odpira vrata rektorata

Univerza v Ljubljani bo 8. februarja, na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, ponovno odprla vrata rektorata, ki domuje v 120 let starem deželnem dvorcu na Kongresnem trgu. Ogledi notranjosti poslopja bodo mogoči ob 14.00, 15.30 in 17.00. Vsak ogled traja približno 45 minut. Prijave niso potrebne, vodenje je brezplačno.

France Prešeren je simbol vseh tistih študentov, ki so stoletja z več ali manj sredstvi, s kočijo, peš ali z vlakom odhajali v tujino in na tujih univerzah iskali akademsko znanje. Nekateri so ostali v tujini, drugi so se vrnili v domovino, kjer so znanstveno, prosvetno, kulturno in umetniško delovali med Slovenci. Med njimi je vzklila zamisel o ustanovitvi slovenske univerze; zanjo so si prizadevali na različne načine in nekateri med njimi so na njej prevzeli profesorska mesta, pripoveduje Tatjana Dekleva, vodja arhivsko muzejske službe Univerze v Ljubljani. Univerza v Ljubljani je bila ustanovljena leta 1919 in že od takrat domuje v deželnem dvorcu, ki je lani praznoval 120-letnico. Za rojstni dan univerze štejemo 3. december 1919, ko je imel v zbornični dvorani univerze prvo predavanje v slovenskem jeziku dr. Fran Ramovš. Ta je v svojem pozdravu takratnim študentkam in študentom dejal, da s tem dnem stopamo v novo življenje, naš narod pa v zgodovino, ki je ne izbriše nihče nikoli več.

Univerza v Ljubljani je danes s 23 fakultetami in 3 akademijami najstarejša, največja in najbolj uspešna visokošolska in znanstvenoraziskovalna ustanova v Sloveniji, pa tudi umetniška ustanova, ki pomembno prispeva k razvoju znanosti in umetnosti pri nas. S tem študijskim letom, oktobra 2022, se je v prenovljene prostore palače Kazina denimo preselila Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani. »Ko stopiš v stavbo Kazine, je čutiti pozitivno energijo, energijo, polno novih pričakovanj in idej, kaj vse še lahko pokažemo družbi, kar ji doslej nismo mogli: vrhunskost in svetovno prepoznavnost, izjemnost in enkratnost,« je ob odprtju novih prostorov povedala Mihaela Bauman Podojsteršek, glavni tajnik Univerze v Ljubljani. S študijskim letom 2023/2024 se bo v novih prostorih akademije pričel izvajati tudi nov prvostopenjski študij težko pričakovane smeri jazz.

»Ena izmed naših prioritet je skrb za kulturno dediščino Univerze v Ljubljani,« je pred kulturnim dnevom povedal prof. mag. Matjaž Drevenšek, prorektor Univerze v Ljubljani za umetnost. »V sodelovanju z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane (MGML) se pripravljamo na vpis zbirke UL v register premične kulturne dediščine Republike Slovenije. V naslednjih tednih pa bomo na univerzi ustanovili tudi Univerzitetno službo za umetnost in tako nadgradili podporne procese tudi za področje umetnosti kot ene izmed dejavnosti univerze oz. njenih članic v okviru nacionalnega programa,« je povedal prorektor in poudaril, da slovenski kulturni praznik zaznamuje tudi prvo obletnico obstoja kULturnice, e-glasila, namenjenega promociji umetniškega področja na UL.

Obiskovalke in obiskovalce bodo po poslopju rektorata popeljale študentke Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, ki bodo poleg pestre zgodovine prostorov predstavile tudi arhivsko gradivo Univerze v Ljubljani, zaščiteno kot kulturni spomenik, in muzejsko zbirko z umetniškimi deli. V zbirki so poleg slikarskih, kiparskih in grafičnih del uveljavljenih slovenskih in tujih umetnikov, pretežno iz obdobja modernizma, zastopana tudi študentska dela.

Več o zgodovini deželnega dvorca, doma Univerze v Ljubljani, lahko preberete na tej povezavi.

Foto: STA